Järjestöt huolissaan: Suomen hallitus hylkäämässä YK-suosituksen translain uudistamisesta

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 2

Suomi aikoo hylätä YK:n jäsenmaiden suosituksen translain uudistamisesta, etenkin sterilisaatio- ja lisääntymiskyvyttömyysvaatimuksen poistamista sukupuolen juridisen vahvistamisen edellytyksenä.

Suosituksen hylkääminen käy ilmi Suomen hallituksen raporttiluonnoksesta YK:lle. Hallitus luovuttaa lopullisen vastauksensa YK:lle tämän viikon perjantaina.

Joukko järjestöjä on kritisoinut hallituksen toimintaa. Järjestöjen mukaan suositus translain korjaamisesta hylätään perustelematta.

Ihmisoikeusliitto kertoo, että Suomi oli toukokuussa arvioitavana YK:n ihmisoikeusneuvostossa UPR-prosessissa, jossa jäsenmaat antoivat Suomelle yhteensä 153 suositusta ihmisoikeustilanteen parantamiseksi, mukaan lukien suosituksia translain korjaamiseksi ja intersukupuolisten lasten oikeuksien takaamiseksi. Suomi aikoo hylätä peräti 37 suositusta. Viime kierroksella neljä vuotta sitten Suomi sai 78 suositusta, joista se hylkäsi vain viisi.

Elokuun puolivälissä Seta lähetti kirjeen Suomen YK:n yleismaailmallisessa määraikaistarkastelussa (UPR) saamien seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä koskeviin suosituksiin liittyen pääministeri Juha Sipilälle, ulkoministeri Timo Soini sekä perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikolle. Siinä Seta totesi kannustavansa hallitusta hyväksymään Suomen YK:n yleismaailmallisessa määräaikaistarkastelussa saamat sukupuolivähemmistöjä koskevat suositukset.

Suomen jo valmistettu translaki jumissa

Sosiaali- ja terveysministeriö on jo valmistellut esityksen translaiksi edellisellä vaalikaudella, mutta tuolloin hallituksessa mukana olleet kristillisdemokraatit eivät hyväksyneet esityksen antamista eduskunnalle, eikä nykyhallituskaan ole translakiuudistusta edistänyt. Asia ei ollut esillä hallitusneuvotteluissa.

Translakia pyritään edistämään parhaillaan myös kansanedustajien tekemän lakialoitteen muodossa.

Myös Äitiyslaki-kansalaisaloitteen siirtyminen suureen saliin viipyy

Äitiyslaista tehty kansalaisaloite on parhaillaan lakivaliokunnan käsiteltävänä. Sitä ei ole ainakaan toistaiseksi annettu eduskunnalle. Äitiyslaki-kansalaisaloitteen jatkokäsittelystä oli määrä päättää valiokunnassa kesäkuun alkupuolella, mutta asia poistettiin ennen kokousta esityslistalta. Joidenkin tietojen mukaan asian siirtäminen hamaan tulevaisuuteen liittyi hallituksessa istuneiden perussuomalaisten hajoamiseen.

Äitiyslain tavoitteena on parantaa lapsen juridista asemaa toiseen tosiasialliseen vanhempaan nähden. Äitiyslaki mahdollistaisi, että naisparille hedelmöityshoidoilla syntyvän lapsen juridinen suhde molempiin vanhempiinsa voitaisiin vahvistaa tunnustamalla lapsi neuvolassa, ilman tarvetta perheen sisäiseen adoptioon.

Seta: Suomi torppaa jälleen transihmisten oikeuksien edistymisen
Seta: Kirje Suomen YK:n yleismaailmallisessa määraikaistarkastelussa (UPR) saamien seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä koskeviin suosituksiin liittyen
Ihmisoikeusliitto: Järjestöt: Suomi menee alta riman vastauksessaan YK:n ihmisoikeusneuvostolle – hallituksen puheet ja teot ristiriidassa
Ministeri: Translain etenemättömyys hallitusyhteistyön hintana - uudistukselle kansainvälisiä paineita

2 kommenttia

Tulee väkisin vähän sellainen tunne että tämä viivytystaktiikka on pelkkää kiusantekoa viimeiseen asti
Tämäkö se on sitä "kristillistä lähimmäisenrakkautta", josta Soini jaksoi aina paasata.
HA!

Suomen hallitus on kaikkeudessaan kenties Suomen koko historian vastenmielisin hallitus. Onneksi Vihreät on kovaa vauhtia nousemassa seuraavaksi päähallituspuolueeksi.