Wienin arkkipiispa ja täytekynä

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 4

USAn presidentin Ronald Reaganin työhuoneessa paloivat valot myöhään yöhön. Siellä valmisteltiiin puheita, muistioita ja muita työasioita, vai kuinka? Ei. Henkilökunta juorusi, että Reagan katselee siellä lännen filmejä. Hän oli äärimmäisen laiska, ja viihtyi parhaiten tv-ruudun ääressä.

*****

Mitä tekee kardinaali Schönborn myöhään yöllä, kun Wienin viimeiset ulkonaliikkujat näkevät valon arkkipiispan palatsin työhuoneen ikkunassa? Lehtikuvista näkyy, että siellä istuu Wienin arkkipiispa Schönborn kädessään täytekynä (!), ja hän kirjoittaa käsin yhä uusia ja uusia kirjoja teologian alalta. Hänen käsialansa on kaunista. Tuomiokirkon saarnatkin hän tekee käsin täytekynällään.

Kirkon johtaja on jo 64-vuotias. Hän on lähtöisin saksalaisesta aatelisperheestä. "Etsi"-komennolla hänet löytää myös täältä ranneliikkeestä. Hän on siis kiinnostava ja kiistelty hahmo. Hän on kirjoittanut karismaattisesta uudistumisesta, perisynnistä, kristillisestä moraalista, jne.jne. Öisin, täytekynällä, kauniilla käsialalla. Hän on väitellyt ikoneista, joten hän on myös itäisessä kirkossa superstar.

Viime vuosina arkkipiispa on pohtinut evoluutiota ja kosmologiaa. Kirjan nimenä: Tarkoitus vai sattuma. Vain paavi ylittää hänet oppineisuudessa.Mutta molemmilla on samat teemat. Schönborn puhui maaliskuussa Jerusalemissa 170 papille. Perussanoma oli syntyvyyden väheneminen länsimaissa. Kolme syytä: liberaalit aborttilait, valtioiden halu tunnustaa homoparisuhteet ja raskaudenehkäisymenetelmät.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Standard-lehdessä piispan entinen läheinen työtoveri Wolfgang Bergmann oli eri mieltä homoliittojen vaikutuksesta syntyvyyden laskuun. Hänen mukaansa on väärin luulla, että homot alkaisivat kilvan tehdä lapsia, kun valtiot eivät hyväksyisi homoliittoja. Piispa lievensi puheitaan, ja sanoi, että pilleri on tärkein syy väestölliseen katastrofiin.

Piispan puhe Jerusalemissa synnytti muunkinlaista kuohuntaa. Joulukuussa Grazissa järjestettiin Opus Dein inspiroima tapahtuma: "Eurooppalainen lääkäriaktio". Siellä oli mm. manaajia ja "asiantuntijoita", joiden tarkoituksena oli parantaa homoseksuaalit. Pelästyneenä alueen maaherra vetäytyi tilaisuuden suojelijan tehtävistä.

Seksuaalimoraali on Itävallan kirkolle vaikea asia niin kuin monille muillekin kírkoille. Mielipidetiedustelu viime viikolla kertoi, että 82% itävaltalaisista halusi, että kirkko pysyisi erossa abortti- ja ehkäisyasioista. 77% ei pidä kirkon kantaa seksuaalimoraaliin ajanmukaisena. 68% sanoo, että kirkko on väärässä, kun se puhuu homoseksuaalisuudesta. Mutta Itävallan kirkon pää ei jää sanattomaksi. Hänellä on hyvät suhteet tv-julkkiksiin ja hän saa helposti äänensä kuuluviin erilaisisssa tv-ohjelmissa. Vähän niin kuin isä Mitro.

Katolisella kirkolla on monenlaisia ristiriitoja. Vatikaanista on tullut ohje, että pitkänperjantain rukouksessa jälleen rukoillaan juutalaisten käännytyksen puolesta. Juutalaisille on opetettava evankeliumia heidän vanhan testamenttinsa sijasta. Juutalaisorganisaation ärjähtivät. Halutaanko taas palata vuosisatoja taakse päin, jolloin juutalaisia käännytettiin. Piispa Schönborn kirjoitti hädissään englantilaiseen The Tablet -lehteen artikkelin asiasta. Siinä hän kehottaa luopumaan käännyttämisestä, vaikka evankeliumi niin kehottaakin: evankeliumi sanoo, että juutalaiset on käännytettävä ensin. Sitten perustettiin kristillis-juutalainen koordinaatiotyöryhmä, ja se totesi, että minkäänlaista lähetystyötä ei tehdä juutalaisten keskuudessa. Sen vakuudeksi Schönborn vieraili synagogassa kristalliyön 70-vuotispäivänä kaksi kuukautta sitten.

Myös evoluutioteorian kanssa on ongelmia. Schönbornilla on ollut asiaan kommentti New York Timesissä vuonna 2005. Schönborn korostaa lehtiartikkeleissa edelleen, että evoluutioteoria Darwinin mukaan perustuu sattumille, mutta kirkon mukaan Jumalan ohjaukselle. Nyt on sitten paljastunut uusia asioita. Lehtiartikkelin välitti New York Timesille PR-toimisto Discovery Institut Seattlesta. Tämä toimisto on erikoistunut "älykkään suunnittelun" teorian propagointiin. Instituutin varajohtaja on myöntänyt, että hän neuvoi Schönbornia artikkelin kokoamisessa. Schönborn taas kertoo, että hän on konsultoinut paavia tämän kirjoituksen johdosta. Onko siis paavikin salaa "älykkään suunnittelun" takapiruna?

Joulun alla kiiri Roomasta uusia kuumia viestejä: paavin puheet bioetiikasta. Kirkko sanoutuu sellaisesta täysin irti. Kyseessä ovat mm. terapeuttinen kloonaus ja kantasolututkimus. Keinohedelmöityskin on syntiä. Entä mikä on katolisen lääketieteellisen yhdistyksen kanta? Viime viikolla Osservatori Romanossa keskusteltiin sperman laadun heikkenemisestä. Sperma heikkenee, koska naiset syövät pillereitä ja pillerien jäämät leviävät ympäristöön ja miehen genitaaleihin.

(profil.at/pk)

4 kommenttia

"Sperma heikkenee, koska naiset syövät pillereitä ja pillerien jäämät leviävät ympäristöön ja miehen genitaaleihin." Paljon mahdollista - en ole kuullut tätä teoriaa muualta, mutta se sopii todella hyvin tosiasioihin. Pillerien määrät ovat maailmanmitassa valtavia - ja sisältö ihan eri luokan kamaa kuin muovien pehmentimet yms.

Miksei fariseususkoisia saisi käännyttää? Jos se onnistuisi oikeasti, ratkeaisi moni ongelmakin samalla .... farisealaisuus/juutalainen uskonto (uskovatko he itse siihen?) on käsittämätöntä.... Mitä on tuloksena, kun sitä pumpataan joillekin päähän lapsesta asti .... asenne: muut eivät ole mitään meihin verrattuna?
Heppuli kirjoitti: "Miksei fariseususkoisia saisi käännyttää?"

Jos tuo "fariseususkoiset" tarkoittaa juutalaisia, mitä tai ketä se hyödyttäisi? Ojasta allikkoon. Farisealaisuudesta inkvisitionismiin.