Portaissa alettiin tehdä politiikkaa tai ainakin kulttuuripolitiikkaa

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 9
Malminkartanon jättömäki on rehevä viherkeidas. Portaat saivat uutta väriä.

Malminkartanon täyttömäen 426 porrasaskelmaa muuttui poliittisen toiminnan kohteiksi sen jälkeen, kun taiteilijaryhmä maalasi askelmien etuosat sateenkaaren väreillä. Menneellä viikolla joku kävi yöllä maalamassa askelmia valkoisiksi. Nyt ehdotetaan väreiksi isänmaallisia värejä.

Malminkartano on n. 10 kilometriä Helsingistä Porin suuntaan. Korkea jätemäki näkyy kauas Pohjois-Helsingin alueelle. Täyttö- tai jättömäki syntyi 1970-90 -luvuilla, kun Helsinkiä rakennettiin ja poiskuljetettava maa-aines kasattiin mäeksi. Korkeus on 91 metriä meren pinnasta.

Mäki ja ylös vievät portaat ovat suosittu urheilukohde. Lauantaina iltapäivällä portailla oli jatkuvasti ihmisiä kuntoaan kohentamassa. Nuoremmat astuivat kaksi askelmaa kerrallaan, jotkut yrittivät loikkia yhdellä jalalla ylöspäin.

Viime tiistaina porrasaskelmien etuosat maalattiin sateeenkaren väreihin. Helsingin Sanomat kertoi, että raitataideteoksen suunnittelivat Malminkartanon asukkaat työpajassa taiteilija Maj-Britt Huovilan johdolla. Projekti on osa Helsingin Taiteilijaseuran Taidekehä-hanketta. Työ oli tehty aika huolellisesti ja mukana oli 50 paikallista maalaajaa.


Kaksi päivää myöhemmin Yle kertoi, että portaiden yläosa on yön aikana maalattu uudelleen – valkoiseksi. Yhteisötaideteos tuhottiin ja asiasta tehtiin rikosilmoitus, koska taideprojekti tehtiin kaupungin antamalla luvalla. Taiteilija kertoo, että kyseessä ei ollut mikään pride-symboli, vaan abstrakti väriajattelu ja vuorovaikutteisuus. Siitä ei ole tietoa, oliko päälle maalaaminen poliittinen vai taidepoliittinen teko.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Ylimmät 200 askelmaa on maalattu yli valkoisella maalilla.

Valkoinen maali on roiskunut askelmille, ilmeisesti on ollut kiire.

Eilen lauantaina portaiden äärellä eräs alueen asukas sanoi, että sateenkaaren väriset portaat ovat kauniit. Sen sijaan vallkoiseksi maalattu portaiden yläosa on hutiloiden tehty ja maalia on roiskunut ympäriinsä.

Taiteilija kertoo, että portaat maalataan uudelleen sateenkaaren väreihin.

”Sateenkaaren värinen” synnyttää vastareaktioita


Sateeenkaaren väreistä on muodostunut vahva symboli homoista, lesboista, transihmisistä ja pridestä. Jotkut ihmiset se saa ärtymyksen valtaan. Asia muuttuu poliittiseksi väittelyksi, kun vaihtoehtoisia väriyhdistelmiä pidetään parempina.

Helsingin Sanomien mielipidekirjoituksessa lauantaina ehdotettiin, että portaat maalataan Suomen lipun ja Kuoppamäen Sininen-ja-valkoinen -hengessä sini-valkoisiksi. Sininen tummenisi huippua kohden: Stairway to heaven! Kulttuuriministeri Sampo Terho kutsuttaisiin avajaisiin ja Helsingin kaupunginorkesteri soittaisi huipulla Finlandiaa. Kaikki muistaisivat nämä Suomen satavuotis-portaat. Yksi kommentoija ehdottaa Sibeliuksen Finlandian sijaan Magnus Lindbergin Graffitia. Toisen kommentoijan mielestä portaat säilyvät, mutta Sampo Terho saattaa olla ohimenevä ilmiö. Monille kommenteijille tämänkaltaiset taideprojektit ovat kallista turhuutta. Porraspuut ovat Siperian lehtikuusta ja se on tunnetusti erittäin kestävää materiaalia ja kaunista sellaisenaan.

Asian poliittinen puoli tulee esiin tällaisesta kommentista: ”Seuraava hanke Suurkirkon portaiden maalaaminen sateenkaarikansan väreihin. Suojelijoina ja yövahteina toimivat Arja Iskola ja Harja Talonen” .

Lauantai-iltana mäen huipulla odoteltiin myrskyilman puhkeamista.


Vuosien mittaan on nähty monenlaisia sateenkaaritempauksia. Kesällä 2013 suojateiden seepraraidoitusta parannettiin eri puolilla maailmaa sateenkaaren väreillä. Se oli vastalause Venäjän homopropagandalaille. Syyskuussa 2013 Helsingin Venäjän suurlähetystön edessä suojatie sai sateenkaaren värit. Poliisi etsi seitsenhenkistä naamioitunutta maalarijoukkoa, mutta tuskin etsintään käytettiin paljonkaan työtunteja.

Julkisia rakennuksia on valaistu sateenkaaren väreillä monissa maissa. Juuri nyt tv2:ssa esitetään uusintana dokumenttisarja Amerikkalainen lähettiläs, jonka toisessa osassa avoimesti homo USAn Tanskan suurlähettiläs katselee kuvia sateenkaaren väreillä koristellusta Valkoisesta talosta. Syynä oli homoavioliittojen salliminen USAssa vuonna 2015. http://areena.yle.fi/1-3314158

Yksityishenkilötkin ovat tehneet sateenkaaritempauksia, mm. pyykkinaruja ja sateenkaarikynsiä, jotka ovat nousseet viime vuosina uutisaiheiksi. Asia oli julkisuudessa Sotshin talviolympialaisten aikaan 2013.

9 kommenttia

Sain juuri motivaatiota osallistua jokaiseen pride-kulkueeseen seuraavan vuodenkin ajan.
Hyödyllisempää turvallisuuden kannalta olisi ollut vasaroida ensin askelmien koholle nousseita nauloja takaisin puun sisään. Mietin joskus, että pitäsikö ottaa vasara mukaan lenkille ja naputella ainakin vaarallisimmat naulat alas.

Sateenkaariepisodin alettua en ole käynyt portaissa tarkastelemassa tilannetta.

Malminkartanon mäki on kasvattanut jatkuvasti kuntoilijoiden suosiota. Välillä porukka kulkee jonossa portaita ylös ja alas. Mäkeä voi kiertää myös vaihtelevaa kävelyreittiä. Extriimi-pyöräilijät harjoittelevat mäen toisella syrjällä. Joskus ambulanssi käy noukkimassa heitä mäen juurelta.

Mäen valmistumisen jälkeen sinne tehtiin tilataidetta. Finlandia-talon seinien murskatusta marmorista taiteilija teki valkoiset raidat Helsingin keskustan puoleiselle rinteelle. Ne näkyivät kauas. Mäen huipulla on laatoista rakennettu kompassiruusu ja lipputangoissa eriväriset tuulipussit. Marmoriraidat eivät enää näy, kasvuston peitettyä ne näkyvistä. Harmi.