Trump: Transihmiset eivät voi palvella Yhdysvaltain asevoimissa

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 8
USA:n presidentti Donald Trump ilmoitti Twitterissä, etteivät transsukupuoliset voi palvella maan asevoimissa.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ilmoitti Twitterissä keskiviikkona, että transsukupuoliset henkilöt eivät voi palvella maan asevoimissa. Trump perusteli asiaa lääketieteellisillä kustannuksilla ja häiriöillä.

"Kuultuani kenraaleitani ja sotilasasiantuntijoitani kanssa, saatan tiedoksenne, että Yhdysvaltain hallitus ei hyväksky tai salli transsukupuolisten henkilöiden palvelemvan missään asemassa Yhdysvaltain asevoimissa. Asevoimiemme on keskityttävä päättäviseen ja ylivoimaiseen voittoon, eikä sitä voi rasittaa suunnattomilla lääketieteellisillä kustannuksilla ja häiriöillä, joita transsukupuoliset henkilöt asevoimissa palvellessaan aiheuttaisivat. Kiitos", kirjoitti Trump kolmen Twitter-viestin mittaisessa ilmoituksessaan.

Edellinen presidentti Barack Obama ajoi kaudellaan transsukupuolisten henkilöiden palveluskiellon kumoamista, ja kesäkuussa 2016 Yhdysvaltain silloinen puolustusministeri Ashton Carter vahvistikin, että transsukupuoliset henkilöt saavat oikeuden palvella maan asevoimissa. Tuolloin astui välittömästi voimaan sääntö, että transsukupuolisuus ei ole enää palveluksesta erottamisen peruste, eli transsukupuoliset henkilöt saivat mahdollisuuden olla avoimia sukupuoli-identiteetistään.

Pentagonin aiemman suunnitelman mukaan uusi käytäntö oli tarkoitus tuoda kokonaisuudessaan käytäntöön heinäkuun 2017 alkuun mennessä. Kesäkuussa 2017 Yhdysvaltojen vallanvaihdon jälkeen virkaansa astunut puolustusministeri James Mattis kuitenkin ilmoitti, että käytännön toimeenpanoa tullaan siirtämään.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen yhdevertaisuutta edistävät järjestöt ovat kritisoineet nyt annettua ilmoitusta. Esimerkiksi Yhdysvaltain kansalaisvapausliitto kutsui päätöstä törkeäksi ja epätoivoisesti. Järjestö kertoo etsivänsä keinoja päätöksen torjumiseksi.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

CNN kertoo, että arvio transsukupuolisten aiheuttamista kuluista on 2,4-8,4 miljoonaa dollaria, joka olisi 0,004-0,017 prosenttia noin 50 miljardin dollarin terveydenhuoltobudjetista.

Avoimesti homoseksuaalien palveluskielto päättyi vuonna 2011

Avoimesti homoseksuaalisten henkilöiden palveluksen kieltäneen Yhdysvaltain armeijan DADT-käytännön päättynyt laki astui voimaan 20. syyskuuta 2011.

CNN: Trump to reinstate US military ban on transgender people
USA:n asevoimat poisti transsukupuolisten palveluskiellon

8 kommenttia

  • 1 / 8
  • Oikea päätös
  • 26.7.2017, 23.55
Armeijat ovat olleet täynnä homoja kautta aikojen ja moni suuri sotasankari on olut homo. Homojen palveleminen sotavoimissa on siten oikeastaan vaan kyse asenteista, ei niinkään käytännän asioista.

Transsukupuolisten tilanne on kuitenkin erilainen. Heillä on omat lääketieteelliset tarpeensa eivätkä oikein sovi sisään mihinkään armeijan perinteiseen tehtävään. Esimerkiksi naisesta mieheksi muuttunut ei voi laittaa sotilaaksi heikon fysiikan takia. Toisaalta miehestä naisesta muuttunut ei pidetä naisten keskuudessa naisena, joka sekin sotkee asioita.

Transsukupuolisten armeijapalvelus tuottaa siten varsin paljon erikoisjärjestelyjä ja ongelmia, joihin ei ole järkeä ryhtyä muutaman henkilön tähden.
Asevoimat eivät (nykyään) ole vain taistelutantereella juoksemista tai yleensä fyysisiä ponnistuksia vaativia asioita. Toki sotilaskoulutukseen liittyy fyysisiä harjoitteluita, mutta yksilön tositilanteet ja varsinainen erikoistumiskoulutus voivat olla ihan jossain muualla.

Esimerkiksi USA:n asevoimissa on tulkkeja ja kääntäjiä, erilaisia analyytikkoja ja valtava määrä muita erikoisammattilaisia.

Nimimerkiltä "Oikea päätös" kysyisin, että miten henkilön transsukupuolisuus vaatisi erityisjärjestelyjä tai aiheuttaisi ongelmia asiantuntijatehtävissä?