Iso-Britannia lyhentää miesten välisen seksin karenssiajan verenluovutuksessa kolmeen kuukauteen

  • Uutinen
  • Terveys ja tutkimus
  • Sami Mollgren
  • 3

Miesten välinen seksi johtaa vuoden 2018 alusta lähtien kolmen kuukauden verenluovutuskieltoon Isossa-Britanniassa. Tähän asti karenssi on ollut vuoden mittainen.

Sunnuntaina veren, kudosten ja elinten turvallisuutta käsittelevän neuvoa-antava komitean (SaBTO) antaman suosituksen taustaksi kerrotaan aihepiiriin liittyvistä lääketieteellisistä edistysaskelista ja testien kehittymisestä.

Osassa Isoa-Britanniaa miesten välinen seksi lakkasi olemasta pysyvä este verenluovutukselle vuonna 2011 ja vuonna 2016 vuoden karenssi tuli voimaan koko maassa, kun käytäntö tuli voimaan Pohjois-Irlannissa.

Myös Suomi lopetti elinikäisen verenluovutuskiellon miesten välistä seksiä harrastaneilta vuonna 2014. Homosuhteesta johtuva karenssi on kuitenkin vuoden mittainen, myös pysyvässä parisuhteessa eläville. Pysyvässä heterosuhteessa ja naisten välisessä suhteessa seksuaaliseen kanssakäymiseen liittyvää karenssia ei ole, ja uuden kumppaninkin kohdalla karenssi on vain neljä kuukautta. Karenssin pituudessa homosuhteet rinnastuvat suomalaiskäytännössä sukupuolisuhteeseen prostituoidun kanssa.

Monissa maailman maissa homo- ja bimiehiltä verenluovutus on kielletty tai säännöt ovat miesten välistä seksiä harrastaneille tiukemmat kuin heteroseksiä harrastaneille. Verenluovutusesteen olemassaoloa on perusteltu HI-viruksen tartuntariskin vähentämisellä. Aiempaa miesten väliseen seksiin liittyvää täyskieltoa ja nykyistä pitkää karenssia perustellaan sillä, että HI-viruksen arvioidaan olevan yleisempi homoilla kuin heteroilla. Kiellon taustalla on 1980-luvun alussa alkanut aids-epidemia. Ranska kielsi ensimmäisenä miesten välistä seksiä harrastaneilta verenluovutuksen vuonna 1983. Alkuaikana esimerkiksi taudin leviämisestä ei tiedetty paljon, ja tauti yhdistettiin erityisesti homomiehiin.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Nykyään moni asiantuntija katsoo, että verenluovutuksen yhteydessä on olennaisempaa selvittää seksuaalisen suuntautuneisuuden asemesta mahdollista riskikäyttäytymistä.

GayStarNews: UK Government reduces one year ban for gay and bisexual men donating blood
Miesten välinen seksi ei enää pysyvä este verenluovutukselle
Iso-Britannia luopuu homojen elinikäisestä verenluovutuskiellosta

3 kommenttia

On hölmöä, etteivät homoseksuaalinen ja heteroseksuaalinen, pitkä ja lojaaliksi oletettu parisuhde tässä kohtaa vielä rinnastu Suomessa. Todennäköisesti Fimea alkaa kuitenkin nähdä asian Britannian tavalla muutaman vuoden aikajanalla, kunhan sitä vähän ravistellaan.
  • 2 / 3
  • Assanvessankassa
  • 25.7.2017, 9.47
Yesman tuossa yllä tiivisti oleellisen. Luovutusveren testeissä kolmen kuukauden takainen ja tuoreempikin tartunta näkyy yhtä hyvin homolla kuin heterollakin. Ja onhan käytössä edelleen kysely, jossa riskikäyttäytymistä muutenkin tiedustellaan.

OT: Yllärinä tartunsa saattaa tulla sille kumitta prostituoidun kanssa Venäjällä tötöilleen puolisolle, joka oireiden ilmetessä kuulee viimein kantavansa HI-virusta.