Uinnin MM-kisat: Ari-Pekka Liukkonen aloittaa urakkansa tiistaina

  • Uutinen
  • Urheilu
  • vaeltaja2006
  • 2

Uinnin MM-kisat Budapestissa ovat nyt siinä vaiheessa, että ensimmäiset suomalaisuimarit ovat jo päässeet altaaseen. Maanantaiaamun alkuerissä suomalaismenestys oli heikko. Liukkonen aloittaa tiistaiaamuna, 25. heinäkuuta 2017.

Maanantaiaamuna alkuerissä karsiutuivat Jenna Laukkanen, Matias Koski ja Mimosa Jallow. Kyseessä olivat kuitenkin näiden uimareiden ”sivumatkat”, joten ei syytä huoleen. Tiistaiaamuna 50 metrin alkuerissä on Ari-Pekka Liukkonen. Hän on maailmantilastoissa viidennnellä sijalla. Yle Areenan lähetys alkaa klo 10.25. Jos hän pääsee välieriin, lähetys alkaa Areenassa klo 18.25 ja TV2:ssa klo 19.

Kommelluksiakin kisoissa on ollut. Synkronihyppykisassa eilen yksi kilpailija putosi laudalta jo ennen hyppyään. Suoritus löytyy varmaan pian youtubesta.


Unkarin sisäpoliitiikkaa MM-kisojen siimeksessä

Uinnin MM-kisat oli alunperin tarkoitus järjestää Mexicossa, mutta maassa rahat loppuivat ja Unkari sai kisat itselleen. Ennen kisoja on paljon kirjoitettu mm. rakennustöiden budjetista. Se on kymmenkertaistunut ja oppositio epäilee, että rahat ovat valuneet hallitusta lähellä olevien bisnesmiesten taskuihin. Uimala on Tonavan rannassa ja ainakin kilpailijat ovat kehuneet rakennusta ja järjestelyjä. Altaassa on tasalattia ja se antaa kaikille samat mahdollisuudet menestyä siitä riippumatta onko pitkä- vai lyhytkoipinen. Uinti on Unkarissa yksi kansallisista lajeista ja uimala on tarpeellinen. Kansainvälinen menestys on tähän saakka ollut erinomainen. Erityisesti vesipallo on meikäläisen jääkiekon kaltainen kansallislaji. Rion kisoissa unkarilaisuimareille tuli seitsemän mitallia.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Unkarilaisten nuorten uimareiden kehitys- ja harjoitusohjelmat ovat viime vuosina nousseet julkisuuteen tehtyjen paljastusten kautta. Valmennusmenetelmät ovat olleet sadistisen kovia. Niistä kertoi suomeksi Itävallassa asuva bloggaaja Sentrooppa-Santra puoli vuotta sitten.

https://sentrooppasantra.wordpress.com/2016/11/29/vesiveijareita/

Ennen MM-kisoja Unkarissa oli hallituksen vetämä mainoskampanja (häväistyskampanja) miljardööri George Sorosia vastaan. Viime aikoina pääministeri ja jotkut muut ministerit ovat vuoronperään haukkuneet Sorosin (viimeksi eilen). Soros on unkarilaissyntyinen, mutta tehnyt elämäntyönsä ja rahan hankintansa Amerikassa. Hänen säätiönsä on avustanut monen maan demokratialiikkeitä. Mm. Budapestin Pride varmaan on saanut apurahoja Sorosin säätiöltä. Soros myös perusti Budapestiin amerikkalaisen yliopiston, jonka toiminnan Unkarin hallitus on nyt estänyt. Asia on menossa EU-tuomioistuimeen. Kansalaisjärjestöjen saamat ulkomaiset avustukset ovat ärsyttäneet maan hallitusta. Uuden lain mukaan järjestöt joutuvat rekisteröitymään, jos ne saavat ulkomaista rahaa yli tietyn rajan. Se muistuttaa venäläistä ”ulkomaiset agentit” -järjestelmää.

Ympäri maata on ollut Sorosin vastaisia mainostauluja, mutta nyt, juuri ennen kisoja kampanja on keskeytetty. Ilmeisesti ei haluttu näyttää maailmalle, mitä Unkarissa tapahtuu. Tätä on verrattu vuoden 1936 Berliinin olympialaisiin, jolloin keskeytettiin juutalaisvainot olympialaisten ajaksi. Myös Soros on juutalaissyntyinen.

2 kommenttia

Unkarilaisista on muuten hyvä tietää se, että vaikka puhuvatkin suomalais-ugrilaista kieltä (joskin itämerensuomalaisille kielille hyvin kaukaista sukua olevaa), niin etnisesti unkarilaiset ovat käytännössä slaaveja eli minkäänlaista etnistä yhteyttä ei ole itämerensuomalaisiin kansoihin.
Tiistaiaamuna Liukkonen karsiutui 50 metrin rintauinnissa jo alkuerissä.