Queerstavi Pride 2017 keräsi Kustaviin runsaan sata henkeä kulkueeseen

  • Uutinen
  • Pride
  • Mikko Kivinen
Queerstavi Priden kulkueessa käveli runsas sata osallistujaa kauniissa ja aurinkoisessa säässä. (Kuva: Mikko Kivinen/ranneliike.net)

Kustavissa lauantaina 15. heinäkuuta järjestetty pride-tapahtuma keräsi runsaan 100 henkeä kulkueeseen.

Queerstavi Priden pääjärjestäjä Eerika Salminen kertoo tapahtuman olevan iloinen tapahtuma, jonka tavoitteena on tänä vuonna muistuttaa, että seksuaalivähemmistöihin kuuluvia ihmisiä on kaikkialla, ja kaikilla pitää olla oikeus olla, asua ja lomailla missä vain, ilman pelkoa syrjinnästä tai väkivallasta.

Pridekulkue alkoi järjestäytyä kello 17 Kustavin Sale Majakan edustalla ja lähti liikkeelle noin klo 1730. Kulkueen järjestäytyessä Kustavin Salen edustalla oli munkki- ja mehutarjoilu kaikille kulkueeseen osallistuville.

Queerstavi Pride 2017 kokoontui Kustavin Sale Majakan edustalla klo 17. (Kuva: Mikko Kivinen/ranneliike.net)
"Ei sunkka saaristos mittä homoi ol?" on tapahtuman ajatuksia herättävä teemakysymdys, joka on näkyvillä tapahtuman Facebook -tapahtuman sivuilla. Kulkueen edetessä osallistujat huusivat kuuluvasti yhteen ääneen rumpuryhmä Rhythms of Resistancen antamaan tahtiin "NO KYL VAA O".
Rumpuryhmä Rhythms of Resistancen antoi tahtia kulkueelle. (kuva: Mikko Kivinen/ranneliike.net)

Salminen kertoo ranneliike.netille huolehtineensa itse tapahtuman järjestelyistä, viestinnästä ja ideoinnista, mutta joihinkin asioihin hän on pyytänyt apua ystäviltään. Esimerkiksi julisteen on tehnyt Salmisen taiteilijaystävä Minna-Maria Nurmi ja kulkueen rumpuryhmän Rhythms of Resistance jäsenet ovat Turusta, Tampereelta ja mahdollisesti Helsingistäkin.

Kulkueen lisäksi iltapäivän ja alkuillan ohjelmassa oli aluksi puheita; priden suojelijan Li Andersonin videotervehdys, Salmisen oma puhe, paikallisen asukkaan puhe sekä Turun seudun Setan puheenjohtajan puhe. Puheiden jälkeen käynnistyi viihteellisempi ohjelma, esimerkiksi karaoke.

Tapahtuman pääjärjestäjä Salminen on syntyperäinen kustavilainen. Salminen muutti 16-vuotiaana Helsinkiin, mutta on nyt järjestämässä tapahtumaa. Kustavista pois muuttaessaan Salminen kertoo kokeneensa ilmapiirin ahdasmieliseksi, mutta 12 vuodessa asenneilmapiiri on muuttunut myönteiseen suuntaan. Hän kertoo esimerkiksi saaneensa positiivista viestiä paikalliselta naisen kanssa avioliitossa olevalta naiselta. Tämä ei ole kohdannut minkäänlaista syrjintää.

Queerstavi Priden pääjärjestäjänä toimi kustavilaissyntyinen Eerika Salminen. (Kuva: Mikko Kivinen/ranneliike.net)

Salminen kuitenkin muistuttaa, että tutkimusten mukaan pienillä paikkakunnilla viranomaiset ja opetustoimi eivät välttämättä suhtaudu tarpeeksi myönteisesti hlbti-vähemmistöihin kuuluviin. Salmisen mukaan hlbti-vähemmistöjen olemassaolo on tarpeen tuoda maaseudullakin näkyväksi - ilmaista, että olemme täällä ja joka paikassa. Tällainen on tarpeen, jotta asenteet voivat muuttua.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Salminen kertoo tehneensä asianmukaisen ilmoituksen mielenosoituksesta poliisille, mutta poliisia ei kulkueen ole liepeillä näkynyt - toisaalta Kustavissa ei ollut vastamielenosoitusta tai muutakaan häiriötä.

Queerstavi Pride 2017 -facebook -tapahtuman sivu
Queerstavi Priden Facebook sivu

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!