Budapestissa pridekulkueen osanottajat haluavat marssia kaduilla vapaasti – ilman poliisiautojen suojamuureja

  • Uutinen
  • Pride
  • vaeltaja2006
  • 1
Budapesstin Pridea on useita kertoja yritetty kieltää vetoamalla kulkueen aiheuttamiin liikennehäiriöihin. Oikeus on kumonnut kiellot.

Ensi viikon sunnuntaina heinäkuun 8. päivänä 2017 marssitaan jälleen Budapestissa. Jo kymmenen vuoden ajan pridemarssit ovat olleet äärioikeistolaisten häirinnnän kohteita, ja poliisiautorivistöt ovat suojanneet marssijoita. Nyt halutaan marssia kaduilla vapaasti.

Pride-marssit ovat olleet suuria poliisioperaatioita. Valtavat poliisijoukot pitävät kurissa tuhansia aggressivisia vastamielenosoittajia. Kulkueeseen on päässyt mukaan vain lähtöpisteestä turvatarkastusten jälkeen ja kulkueesta ei ole voinut kesken kaiken poistua. Nyt pride-järjestäjän sanovat, että tämä on perustuslain vastaista. Jokaisella pitää olla oikeus lähteä tai tulla mukaan matkan varrella.

Poliisi tuijottaa vain turvallisuutta. Viime vuosina marssijoitten määrä on kuitenkin lisääntynyt ja vastustajat alkavat väsyä ja jäädä pois reitin varrelta. Samalla tavalla on käynyt muuallakin, mm. Varsovassa ja eteläisissä Balttian maissa. Enää ei tarvita autojen suojamuuria.

Pride-järjestäjät muistelevat, mitä nykyinen pääministeri Orban sanoi kymmenen vuotta sitten lokakuussa 2006, kun kaupungissa järjestettiin valtavia mielenosoituksia istuvaa hallitusta vastaan. Poliisi oli piirittänyt vihaiset mielenosoittajat metalliaitojen taakse. Orban vaati, että kohta on aika murtaa muurit ja osoittaa mieltä vapaasti kaduilla. Niin tapahtuikin ja mielenosoittajat levittäytyivät koko keskustan alueelle ja yrittivät mm. vallata radiotalon. Vuonna 2010 Orbanista tuli pääministeri ja hän ja hänen hallituksensa on monin tavoin yrittänyt rajoittaa kansalaisjärjestöjen toimntaa.

Pride-järjestäjät sanovat, että nyt on aika murtaa suojamuurit ja kävellä kaduilla vapaasti. Kun on marssittu autokolonnien välissä, kukaan kadulla liikkuva ei ole päässyt näkemään pride-paraatia.

Ainakin pari oppositiopoliitikkoa on ilmoittautunut mukaan pride-kulkueeseen. Toinen heistä on entinen pääministeri. Hallituspuolue Fidesz sen sijaan ei anna omien poliitikkojensa olla missään tekemisissä pride–tapahtuman kanssa. Äärioikeistolaisen Jobbik-puolueen johtaja Gabor Vona on ilmoittanut, että jos hänestä tulee kaupungin pormestari, hän ensi töikseen kieltää kaikki pride-marssit.

(Magyar Nemzet -lehdestä)

Korjattu paraatin väärä päivämäärä. Magyar Nemzet -lehden artikkelin kuvatekstissä päivämääräksi on merkitty 2. heinäkuuta, mutta kuva onkin pride-paraatista vuodelta 2016. Helposti harhaanjohtava kuvateksti. Tekstissä ja Priden sivulla päivä on 8.7.2017.
https://mno.hu/belfold/lehet-kordon-a-pride-on-ha-a-rendorsegen-mulik-2405232

1 kommenttia