Helsingin pride-viikko lähestyy – Teemalla vähemmän pride-ohjelmaa kuin viime vuosina

  • Uutinen
  • Viihde, kulttuuri ja media
  • vaeltaja2006
  • 3


Juhannuksen jälkeen alkaa Suomen suurin pride-tapahtuma, Helsinki Pride. Muutamana viime vuonna tv on lähettänyt runsaasti viikkoon sopivaa ohjelmaa. Tänä vuonna valikoima on niukempi. Tarjolla on kolme elokuvaa, joissa priden teema tulee jollain tavoin esiin.

Varaslähdön prideen voi ottaa ranskalais-saksalaisella ARTE-kanavalla, jossa viime viikolla esitettiin kaksiosainen ranskalaisdokumentti homojen, lesbojen ja transihmisten tulosta kulttuuriin – undergroundista valtavirralle näkyviin.

Jo silloin, kun homous oli laissa rangastavaa, monet taiteilijat, esim. elokuvaohjaajat piilottivat teoksiinsa homoteeman. Asiaan vihkiytyneet ymmärsivät, valtavirran katsojat usein ymmärsivät väärin. Sarjan ensimmäisessä osassa esitellään suuri määrä elokuvia, joissa on joko piilotettuna tai avoimestsi homo- tai lesboteema. Monista näyttelijöistä ja musita taiteilijoista tuli vähemmistsöille ”homoikoneja” tai ”lesboikoneja”. Sarjan alussa Tom of Finland on kuvineen esillä, samoin Los Angelesissa sijaitseva Tom of Finland -säätiö ja sen johtaja Durk Dehner.

Sarjan toisessa osassa käydään läpi homoliikkeen historiaa ja priden kehitystä ja merkitystä.

Dokumentit ovat juhannukseen saakka katsottavissa ARTEn arkistosivulla. Kieleksi voi valita saksan tai ranskan. Valitettavasti englanninkielisiä tekstityksiä ei ole tarjolla, mutta dokumenttien kuva-aineisto on paljonpuhuvaa. Kielen voi valita kuvaruudulta asetukset-painonapista.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

http://www.arte.tv/de/videos/048627-001-A/i-want-to-break-free-pop-vom-anderen-ufer

http://www.arte.tv/de/videos/048627-002-A/i-want-to-break-free-pop-vom-anderen-ufer-2-2

3 kommenttia

"Tarjolla on kolme elokuvaa, joissa priden teema tulee jollain tavoin esiin." Vaeltaja, mitä leffoja tarkoitat? Huomasin vain 2 pride-viikolla Teemalla:

keskiviikko 28.6. klo 22.00 Pride (12) Areenassa 14 päivää
(Iso-Britannia 2014) Hyvän tuulen komedia gay-aktivisteista, jotka päättävät tukea lakkoilevia kaivostyöläisiä 1980-luvulla. Ikimuistoinen matka walesilaiseen kylään murtaa ennakkoluuloja kaikin puolin. O:Matthew Warchus.

perjantai 30.6. klo 21.00 Elämäni Liberacen kanssa (12)
(Behind the Candelabra, USA 2013) Elokuva show-pianistin viimeisten vuosien suhteesta nuoremman miehen kanssa, niin oman kuuluisuutensa kuin seksuaalisuutensa vankina. O: Steven Soderbergh. N: Michael Douglas, Matt Damon.

Lisäksi jo tällä viikolla tulee:
keskiviikko 21.6. klo 22.00 Querelle (16) Areenassa 14 päivää
Rainer Werner Fassbinderin viimeiseksi jäänyt ohjaus perustuu Jean Genet'n romaaniin. Brad Davisin esittämä merisotilas Querelle saapuu Brestin syntiseen satamakaupunkiin ja panee paikat sekaisin.
  • 2 / 3
  • jumalapalveluksista maksetaan
  • 19.6.2017, 14.38
Valtio on erittäin LGTBQ-ystävällinen kerätessään YLE-veroja. Vastaavanlaatuista LGTBQ-ystävällisyyttä ei YLE-viikkotarjonnassa ole näkynyt.