Kansanedustaja Outi Ojala on kuollut

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 7

Vasemmistoliiton entinen kansanedustaja ja europarlamentaarikko Outi Ojala on kuollut Terhokodissa tiistai-iltana. Hän oli kuollessaan 70-vuotias.

Ojala on sairastanut syöpää yli neljä vuotta. Outi Ojala oli ensimmäinen kansanedustaja, joka ajoi homo- ja lesbopareille rekisteröityä parisuhdetta.

Outi Ojala oli niitä kansanedustajia, jotka ovat panneet itsensä likoon ajaessaan sateenkaariväen oikeuksia.

Oikeusministerinä toimineen Tarja Halosen (sd) asettama Perhetoimikunta esitti (1992) samaa sukupuolta olevien parisuhteiden saattamista oikeudellisen sääntelyn piiriin. Esko Ahon (kesk) hallitus ei kuitenkaan ryhtynyt toimiin asiassa.

Niinpä Outi Ojala jätti (1993) eduskunnalle aloitteen parisuhdelaista. Aloite ei kuitenkaan johtanut mihinkään jo yksin radikaalin sisältönsä vuoksi. Ojalan toista lakialoitetta (1996) hiottiin vähän laajemmalla poliittisella pohjalla ja siitä jätettiin pois vaikeiksi koetut adoptio ja yhteinen sukunimi.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Samalla, kun eduskunta hylkäsi aloitteen, se kehotti hallitusta ryhtymään toimiin parisuhdelain säätämiseksi. Hallitus toimi, kuten käsky kävi. Eduskunta hyväksyi hallituksen esityksen parisuhdelaiksi marraskuussa 2001. Laki astui voimaan 1.3.2002.

Outi Ojalasta tuli parisuhdelain "äiti". Hän sai niskaansa kaikenlaista törkyä. Voittopuolisesti palaute oli kuitenkin myönteistä.

Ojala oli välillä yhden kauden europarlamentissa ja osallistui poliittisten ryhmien rajat ylittävän sateenkaariväen oikeuksia edistävän ryhmän perustamiseen. Eduskunnan hän jätti 2007 ja Helsingin kaupunginvaltuuston 2012. Ruotsia taitavana hän osallistui monin tavoin pohjoismaiseen yhteistyöhön.

Outi Ojala syntyi 28.6.1946 Viipurin-evakkojen perheeseen. Ammatiltaan hän oli erikoissairaanhoitaja ja ennen poliittista uraansa hän toimi parikymmentä vuotta osastonhoitajana Marian sairaalassa Helsingissä.

7 kommenttia

Outi Ojala kuului ehdottomasti Suomen merkittävimpiin hlbti-vähemmistöjen yhdenvertaisen aseman tukijoihin, hlbtiq+ -aakkossopassa liittolaisiin. Heihin, jotka ovat henkilökohtaisella panoksellaan olleet valmiita puolustamaan vähemmistöjen yhdenvertaisuutta.

Ojala oli homofobian vastaisen työn Hyvän tahdon lähettiläs paljon ennen kuin Sateenkaariyhteisöt ry (entiseltä nimeltään Ranneliike ry) nimitti ensimmäisen sellaisen kansainvälisenä homofobian vastaisena päivänä vuonna 2006. Tänä vuonna lähettilästä ei enää nimitetty, koska katsottiin yhteiskunnallisen tilanteen edenneen niin pitkälle, ettei vähemmistöön itse kuulumattoman puhehenkilön nimittäminen enää ole välttämätöntä ( http://ranneliike.net/teema/viimeinen-lahettilas-vahvistuva-sateenkaarikansan-oma-aani?aid=12988 ). Outi Ojalan työ on merkittävästi vaikuttanut siihen, että tähän on päästy.

Suuret kiitokset ja hyvää matkaa.
  • 2 / 7
  • xxx
  • 17.5.2017, 13.41
Osanottoni suuresti arvostamani henkilön omaisille.