Seta vaatii Suomelta kannanottoa Tšetšeniassa tapahtuvasta homovainosta

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
Setan järjestämä mielenosoitus Venäjän suurlähetystöllä Helsingissä (kuva: Vaeltaja2006)

Seta järjesti tiistaina 25.4. Venäjän suurlähetystön edessä mielenosoituksen homovainojen lopettamiseksi. Tiedotteessaan Seta vaatii myös Suomea ottamaan kantaa Tšetšeniassa tapahtuvaan.

Seta kirjoittaa tiedotteessaan, että Tšetšeniassa on käynnissä laaja vaino, jossa homo- ja bimiehiä pahoinpidellään, siepataan ja suljetaan epävirallisiin vankiloihin, joissa heitä on myös kidutettu. Järjestön mukaan Venäjän lhbt-verkosto on pystynyt vahvistamaan 3 raportoidusta 20 murhasta.

Mielenosoituksessa vaadittiin Venäjää toimimaan välittömästi homo- ja bimiehiin kohdistuvan väkivallan lopettamiseksi Tšetšeniassa. Useat valtiot ja kansainväliset tahot kuten YK:n ihmisoikeusneuvoston asiantuntijat, Euroopan Unioni ja Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö (ETYJ) ovat tuominneet väkivallan, mutta Suomessa poliitikot eivät ole ottaneet suoraan asiaan kantaa. Seta kertoo lähettäneensä ulkoministeri Timo Soinille avoimen kirjeen ja pyytänyt Suomea toimimaan yhteistyössä muiden EU-maiden kanssa, jotta brutaali vaino saadaan loppumaan.

Seta kuvaa tapahtumia yhdeksi lähihistoriamme raaimmista homovainoista. Tšetšenian ja Venäjän viranomaiset kieltävät tapahtumat eivätkä ole puuttuneet tilanteeseen. Paikalliset viranomaiset ovat myös paljastaneet asenteensa kerrottuaan medialle, ettei homojen murhia edes tutkittaisi.

- Vaadimme välittömiä toimia väkivallan ja kidutuksen lopettamiseksi. Vainot on tutkittava ja niihin syylliset tahot on saatava vastuuseen. Vaadimme myös Suomen valtiota ottamaan kantaa tapahtumiin. Suomi ei voi olla sivustakatsoja ja hiljainen hyväksyjä, kun naapurimaassa tapahtuu tällaista, sanoo Setan puheenjohtaja Viima Lampinen.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Setalla on käynnissä keräys vainojen uhreiksi joutuneiden henkilöiden tukemiseksi. Tähän mennessä lahjoituksia on tehty yli 11 500 euron edestä. Varoja ohjataan Venäjän lhbt-verkoston (Russian LGBT Network) kautta käytettäväksi matkakustannusten, majoituksen, mahdollisten viisumikulujen, psykologisen avun ja lääkärikulujen kattamiseen. Ihmiset voivat myös allekirjoittaa Amnestyn vetoomuksen ja lahjoittaa ulkomailta ILGA-Euroopan välityksellä.

Seta: Setan mielenosoitus vaati Venäjää toimimaan Tšetšenian homovainojen lopettamiseksi
Seta: Kirje ulkoministeriölle Tšetšenian tilanteeseen vaikuttamiseksi
Venäjän suurlähetystöllä Helsingissä mielenosoitus Tsetsenian vainoja vastaan

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!