Novaja Gazetan mukaan Tsetsenian parlamentin puhemiehellä oma osuutensa homovainoissa

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • (päivitetty )
  • vaeltaja2006
  • 4

Venäläisellä Novja Gazeta -lehdellä on jälleen uusia tietoja homojen pidätysaallosta. Lehti syyttää Tsetsenian parlamentin puhemiestä suorasta osallistumisesta homovainoihin.

Tämä artikkeli on laadittu queer.de -nettilehden yhteenvedon pohjalta. Novaja Gazetan artikkeli julkaistiin 24.5.2017 yöllä.

Novaja Gazeta -lehti on tarkentanut syytöksiään Tsetsenian johtoa kohtaan. Lehden mukaan on tietoja kuudesta pidätyskeskuksesta, joihin jo vuosien ajan on viety ihmisiä. He ovat terrorismista epäiltyjä, huumeiden käyttäjiä ja nyt viimeksi myös homoiksi epäiltyjä.

Aikaisemmin on jo kerrottu Grosnyn lähellä sijaitsevasta Argunin pidätyskeskuksesta. Radio Free Europe on saanut tietoja toisesta vankilasta, joka sijaitsee Zozin-Jurtissa. On myös neljä muuta vankilaa eri puolilla Tsetseniaa. Tsetsenia on kooltaan suunnilleen Keski-Suomen tai Pohjois-Savon maakunnan kokoinen alue ja asukkaita on 1,3 miljoonaa. Salaiset pidätyskeskukset tarkoittavat, että ihmiset viedään sinne ilman mitään laillisuusmenettelyjä ja koska heistä ei tehdä dokumentteja, heitä voidaan käsitellä laittomin menetelmin.

Jo aikaisemmin ranneliike.netissä on mainittu, että Tsetsenian ihmisoikeusvaltuuutettu on kiertänyt pidätyskeskuksissa. Hän ei niissä tavannut homoja. Tällä lausunnollaan ihmisoikeusvaltuutettu Heda Saratov vahvistaa pidätyskeskusten olemassaolon. Hän sanoo, että pidätettyjä epäillään terrorismin tukemisesta.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Novaja Gazeta arvioi, että pitempään tai lyhytaikaisesti pidätettyjä homoja on yli sata. Lehdellä on tietoja ainakin kymmenestä vakavasti hakatusta ja pahoinpidellystä. Silminnäkijäkertomukset ja joidenkin ihmisten omat kokemukset ovat samanlaisia.

Jo aikaisemmin lehti kertoi vastenmielisestä arvojärjestyksestä: turvallisuusjoukot pakottivat huumeiden käyttäjiä hakkaamaan homoja ja jotkut homot joutuivat hakkaamaan toisia homoja. Samantyyppisiä kertomuksia on natsien keskitysleireiltä 1930-40 -luvuilta.


Parlamentin puhemies, pelottava ”Lord”

Novaja Gazeta syyttää edelleen raskaasti parlamentin puhemiestä Magomed Daudovia. Tämän poliitikon lempinimi on Lord. Hän on silminnäkijöiden mukaan vieraillut Argunin vankilassa useamman kerran. Maaliskuun 6. tai 7. päivänä järjestettiin erikoinen lavastettu vapauttaminen joillekin homovangeille. Vapautettavat ja heidän miespuoliset sukulaisensa koottiin suureen halliin. Daudov piti puheen, jossa hän tuomitsi homouden ja ilmoitti, ettei sellaista Tsetseniassa suvaita. Seremoniassa vangittu kutsuttiin eteen ja samalla hänen sukulaisensa joutuivat astumaan joukon eteen. He joutuivat kuuntelemaan kuinka puhemies Daudov kutsui homoa häpeäksi perheelleen. Vangittu joutui julkisesti tunnustamaan homoutensa. Muussa tapauksessa hän jäi vankileiriin.


Turvallisuusjoukkojen menetelmät

Vaikuttaa siltä, että viime vuosina on homojen houkuttelu satimeen ollut tavallinen toimintatapa turvallisuusjoukoissa. Joulukuussa tai viimeistään helmikuussa tästä on kehittynyt systemaattinen jahti, jossa satimeen jääneet homot on tuotu pidätyskeskuksiin ja heiltä on pumpattu ulos heidän tuttaviensa nimiä ja osoitteita. Samalla on tutkittu puhelin- ja nettitiedot. Osa homoista on jäänyt kiinni käytettyään dating-sovelluksia.


Homovainon laajuus

Homojahdin koko laajuutta on vaikea arvioida.Ei ole myöskään tietoa, jatkuuko se edelleen. Venäläinen järjestö GLBT-Network arvioi, että homojahti koskee satoja ihmisiä. Järjestö on auttanut useita kymmeniä miehiä heidän pakomatkallaan pois Tsetseniasta. Uutistoimisto AFP:n videoklipissä muutama päivä sitten näytettiin naamioituneita Tsetseniasta paenneita nuoria miehiä ja heidän suoja-asuntonsa. Video on aikaisemmassa ranneliikkeen Tsetsenia-uutisessa.

Kolmen maan lähetystöt ovat lieventäneet viisumivaatimuksiaan, jotta tsetseenipakolaisilla olisi mahdollisuus hakea viisumeja. Saksassa sen sijaan muutama päivä sitten pakolaisasioista vastaava virasto hylkäsi tsetseenin turvapaikka-anomuksen ja vetosi siihen, että Venäjällä voi mainiosti etsiä rauhallisemman kolkan, siis kehotus maan sisäiseen pakolaisuuteen.


Maailmanlaajuinen huomio Tsetsenian tapahtmista tuli yllätyksenä ihmisoikeusryhmille ja journalisteille. Myös Venäjän ja Tsetsenian viranomaisille se oli yllätys. Jo vuosien ajan ihmisiä on raahattu pidätyskeskuksiin ilman mitään huomiota. Novaja Gazeta oli kertonut jo ennen homojahtikohua, että ISIS-taistelijoiden jahtaamisessa on raahattu jopa koululaisia pidätyskeskuksiin.


Jotain positiivistakin tapahtuu

Yllätys on myös se, että Venäjän valtionsyyttäjän tutkintakomitea on käynnistänyt esiselvityksen lehtijuttujen pohjalta. Novaja Gazeta on toimittanut syyttäjänvirastoon 26 laittomasti pidätetyn nimet. Osa heistä on surmattu. Näitä henkilöitä on ainoastaan ”epäilty” homoiksi. Se, syntyykö näiden tutkimusten pohjalta syytteitä, on poliittinen kysymys. Olisi sensaatio, jos oikeusprosessi käynnistyisi. Monet tsetsenialaiset turvajoukkojen jäsenet joutuisivat syytettyjen penkille, sanoo Novaja Gazeta -lehti.

Maanantaina 24.4.2017 EU:n ulkoministeri Federica Mogherini vaati selvitystä. Hänen mukaansa Venäjän on otettava vastuu kansalaistensa suojelemisesta. Interfaxin mukaan hän tapasi Moskovassa ulkoministeri Lavrovin. Lavrov torjui syytökset ja vaati, että EU:n on ensin hankittava varmaa tietoa ennen kuin tulee syyttelemään.

Maananataina 24.4.2017 Kremlin tiedottaja toisti, että ei ole todisteita. Jo edellisellä viikolla Tsetsenian presidentin Kadyrovin ja Putinin tapaamisessa oli se ”virallinen tunnelma”, että ei Kadyrov koskaan valehtele.

Saksan liittokansleri Merkel tapaa Putinin Moskovassa toukokuun 2. päivänä. Saksassa on kerätty vetoomusta, jossa vaaditaan ,että Tsetsenian homovaino on otettava käsittelyyn.

Mielenkiintoista on myös se, että kun vuonna 2018 Moskovassa pidetään jalkapallon MM-kilpailut, kisoihin tai esikisoihin saapuvat toimittajat eivät saa tehdä muita kuin urheilujuttuja. Sama kielto oli jo voimassa Sotsissa.

PÄIVITYS torstaina 27.4.2017 klo 12.30

Radiouutisissa 27.4.2017 klo 12 käsiteltiin Tsetsenian homovainoja. Moskovan kirjeenvaihtaja oli myös haastatellut kahta Moskovaan paennutta homomiestä. Haastateltavat kertoivat kuulusteluissa kokemistaan pahoinpitelyistä. Tarinat olivat samanlaisia, joita on julkaistu Novaja Gazetassa ja Radio Svobodassa.

Ylen uutislähetys Areenassa, Tsetseniaa koskeva juttu alkaa kohdasta 5 min 45 sek

http://areena.yle.fi/1-4074528

Sama aihe uutistekstinä Ylen uutissivulla
http://yle.fi/uutiset/3-9584628

4 kommenttia

Tuo Novaja Gazeta -lehden artikkeli 24.4. klo 2:n jälkeen aamuyöltä, tuosta Tsetsenian homovaino-tilanteesta on tämä

https://www.novayagazeta.ru/articles/2017/04/24/72263-v-chechne-idut-profilakticheskie-raboty

(venäjää taitamattomalle artikkelin teksti kääntyy hyvin englanniksi google translatella kopioimalla artikkelin teksti ja liittämällä se käännöskenttään https://translate.google.com/?hl=fi#ru/en/
google translate tekee nykyään aimpaa paljon parempia ja luettavampia käännöksiä maailman pääkielistä, kuin aiemmin, kun sen käännöskoneen teknologiaa parannettiin vajaa vuosi sitten; suomenkin kääntäninen on siellä petraantumassa)

Artikkelissa kerrotaan mm. että noissa kidutuskeskuksissa

- on mm. sähkötuoleja, joissa pidätettyjä on kidutettu

- keskuksiin on viety myös huumeiden käyttäjiä, jotka on laitettu tai pekotettu hakkaamaan homoja

- leirille vangittuja homoja on pakotettu hakkaamaan toisiaan

- on vieraillut useampaan otteeseen Tsetsenian parlamenti puhemies Daudov

- niitä pidätettyjä, joiden miespuoliset sukulaiset ovat suostuneet maksamaan lunnaat ja tulleet hakemaan pidätetyn on pidetty puhuttelussa isomman ihmisjoukon läsnäollessa. Em. Daudov on pitänyt puheen, jossa tuominnut homoseksuaalisuuden ja ettei "sellaisille ihmisille" ole sijaa Tsetseaniassa. Sitten hän on sanonut pidätetyn nime ja sukulaisen on pitänyt astua esiin, pää nöyrästi kumarassa ja kuunnella Daudovin tuomitsevia sanoja. Sitten omaisen on pitänyt osoittaa ja sanoa tuomittu häpeäksi koko perheelleen ja erottaa hänet perheestä. Sitten pidätetyn on pitänyt tunnustaa homoutensa (tai muuen ei ole päässyt vapaaksi).

Aiemmissa uutisissahan Novaja Gazeta on kertonut, että vangittuja, joiden lunnasvaateita ei ole tultu lunastamaan, ei ole päästetty pois keskitysleiriltä ...

Keskitysleirejä on Novaja Gazetalla nyt tiedossaan jo kuusi.

Kommenttia muokattu: 25.04.2017 klo 23:37
Novaja Gazeta uutisoi myös Tsetsenian uskonnollisen johtajan, muftin, tavanneen Syyrian diktaattori-johtaja al-Assadin (jolla tunnetusti on viljalti kokemusta kidutusvankiloiden ylläpidosta Syyriassa).

https://www.novayagazeta.ru/news/2017/04/25/131036-muftiy-chechni-vstretilsya-s-basharom-asadom-v-damaske

- - -

Novaja Gazetasa voi hakea helposti Tsetsenia-uutiset: чечня
Ja sitten käyttää google translatea https://translate.google.com/?hl=fi#ru/en/

Mielestäni lehdessä oli tänään uutinen (24.4. klo 18 jälkeen julkaistu), jossa kerrottiin lehden toimituksen, Putinin ja Tsetsenian johtajan tapaamisesta homovaino-asian tiimoilta ja kuinka lehti oli vaatinut tutkimuksia. Mutta vaikutti nyt ihan siltä kuin tuo uutinen olisi kadonnut lehden verkkoversiosta.

Kommenttia muokattu: 25.04.2017 klo 23:33