YouTube: "rajoitettu tila" ei enää estä hlbti-sisältöä - suomalaisteinin kaapistatulovideo yhä estetty

  • Uutinen
  • Viihde, kulttuuri ja media
  • Sami Mollgren
Esimerkiksi Tuure Boeliuksen kaapistatulovideo jää YouTube-palvelun ´rajoitetussa tilassa´ edelleen suodatetuksi 23.4..

YouTube-videopalvelu on perjantaina ilmoittanut korjanneensa sisällön suodatustaan, eikä sen ns. rajoitettu tila enää estä hlbti-aiheista sisältöä näkymästä, kunhan se ei ole avoimesti seksuaalista, käsittele vain aikuisille tarkoitettuja aiheita tai sisällä kiroilua.

YouTuben suodatus päätyi maaliskuussa suurennuslasin alle, sillä suodatetuksi näytti joutuvan runsaasti sellaistakin hlbti-aihepiiriin liittyvää sisältöä, jossa ei ollut mitään avoimen seksuaalista tai muuten lasten silmille tai korville sopimatonta.

Aiheesta syntynyt keskustelu nousi Twitterissä kuumaksi puheenaiheeksi.

YouTube-palvelu pahoitteli aluksi suodatuksesta aiheutuvaa hämmennystä ja lupasi tutkia asiaa. Lisäksi palvelusta kerrottiin, että rajoitetun tilan käyttö on hyvin vähäistä. YouTuben kommenttia pidettiin liian ympäripyöreänä. Eräs käyttäjä vastasi YouTuben kommenttiin GayStarNews-sivuston mukaan kiittämällä siitä, että palvelu kertoo sadoille tuhansille homonuorille, että heidän olemassaolonsa on sopimatonta ja loukkaavaa.

YouTuben toimintaa kritisoineisiin on kuulunut myös kanadalaisyhtye Tegan and Sara, identtiset kaksoset, jotka molemmat ovat avoimesti homoja. Heidän musiikkivideoitaan oli joutunut suodatetuksi "mahdollisesti sopimattomana" sisältönä.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Aiheen tultua näkyvästi esille, päätyi YouTube selvemmin pahoittelemaan asiaa ja joitain videoita todettiin luokitellun virheellisesti. YouTuben perjantaisen ilmoituksen mukaan se on korjannut ongelman, joka virheellisesti suodatti videoita.

YouTuben mukaan rajoitetun tilan ei pitäisi suodattaa sisältö sukupuolisuuden, sukupuoli-identiteetin, poliittisen näkemyksen, rodun, uskonnon tai seksuaalisen suuntautuneisuuden perusteella. YouTuben mukaan rajoitetun tilan on tarkoitus suodattaa huumeisiin, alkoholiin, seksiin, väkivaltaan, kiroiluun sekä aikuisille tarkoitettuihin aiheisiin liittyvää sisältöä.

YouTube on myös avannut palautelomakkeen, jolla voi viestiä palvelulle rajoitettuun tilaan ja sen toimintaan liittyvistä kysymyksistä.

- Rajoitettu tila on valinnainen asetus, jolla voi suodattaa pois vain aikuisille tarkoitettua sisältöä, jota et itse halua nähdä tai jota et halua perheenjäsentesi näkevän, kuvaa YouTube "rajoitetun tilan" tarkoitusta.

- Vain aikuisille tarkoitetun sisällön tunnistus perustuu erilaisiin suodatuskeinoihin, kuten videon nimeen, kuvaukseen ja sisällönkuvaustietoihin, yhteisön sääntöihin pohjautuviin tarkistuksiin ja ikärajoituksiin. Rajoitettu tila on saatavilla kaikilla kielillä, mutta kulttuurillisten erojen vuoksi toiminnon tehokkuus voi vaihdella.

YouTuben rajoitettua tilaa käytetään esimerkiksi kirjastoissa ja muissa julkisissa tiloissa olevissa selaimissa, samoin joissain kodeissa, joissa lasten ei haluta pääsevän käsiksi palvelun kaikkeen sisältöön.

Lisäksi YouTube tekee ratkaisuja palvelun käyttäjien sisältöön liittyvien ilmiantojen ja sen jälkeisen videon tarkastuksen perusteella.

Toistaiseksi ei ole täysin selvää, onko "rajoitetun tilan" luokittelu- ja suodatuskäytännössä tapahtunut muutoksia vai onko hlbti-aihepiiriin liittyvä suodatus vain nyt päätynyt päivänvaloon.

Suomalaistubettajan kaapistatulovideo ei näy "rajoitetussa tilassa"

Suomessa porilainen tubettaja ja sittemmin Vuoden homo -tunnustuksella palkittu Tuure Boelius julkaisi loppuvuodesta 2016 kaapistatulovideonsa YouTubessa. Otsikolla Olen homo. julkaistulla videolla Boelius käsittelee tunteitaan ennen ja jälkeen sen, kun hän oli kertonut ystävilleen ja läheisilleen homoseksuaalisuude myöhemminstaan.

Päivää julkaisua myöhemmin hän huomasi YouTuben poistaneen videon kokonaan. Video saatiin palautettua esille Boeliuksen ja tämän ystävien valitusten jälkeen. Boelius arveli YleX-radiokanavalle videon poistamisen taustalla olleen käyttäjien ilmiannot. Tuolloin Boelius kritisoi sitä, että "trollilauma" voi saada poistatetuksi muutakin kuin asiatonta sisältöä.

Boelius on todennut YleX:lle pitävänsä tärkeänä sitä, että nuorille on tarjolla muitakin esikuvia kuin heteroita. Hänen mukaansa rohkeasti homoudestaan puhuvan esikuvan merkitys voi olla valtava.

Boeliuksen video ei ole edelleenkään nähtävillä rajoitetussa tilassa, vaan käyttäjä saa nähtäväkseen tekstin Tämä video ei ole saatavilla, koska se on rajoitetussa tilassa. Rajoitettu tila on poistettava käytöstä, jotta video voidaan katsoa.

GayStarNews: YouTube´s restricted mode will not block LGBTI content any longer
The Guardian: YouTube changes restrictions on gay-themed content following outcry
Nuoren kaapistatulovideo poistettiin YouTube-palvelusta - video palautettiin myöhemmin

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!