Tutkimus: Miesten seksistisen ja homokielteisen vitsailun taustalla epävarmuutta omasta miehisyydestä

  • Uutinen
  • Terveys ja tutkimus
  • Sami Mollgren
  • 30

Miesten seksistinen ja homoille naureskeleva vitsailu liittyy pyrkimykseen vahvistaa omaa itsetuntoa, ja taustalla on epävarmuutta omasta miehisyydestä. Tämä ilmenee yhdysvaltalaisen Western Carolina Universityn tutkimuksesta.

The Independent-julkaisun uutisoimasta tutkimuksesta kertoo Suomessa Me Naiset.

Yliopisto kartoitti 387 heteromiehen persoonallisuutta, sosiaalisia asenteita sekä näiden naisia ja homomiehiä kohtaan tuntemia ennakkoluuloja.

Seksististä ja homokielteistä vitsailua harjoittava miestyyppi kokee hauskaksi esimerkiksi näkemykset naisten paikasta keittiössä tai heitot kuukautisista jostain ärtyneelle naiselle.

Tällaisen vitsailun tarkoituksena on miehisemmän vaikutelman antaminen ja sen kautta pyrkimys oman aseman vahvistamiseen, sanoo tutkimusta johtanut Emma O’Connor. Erityisesti silloin, kun maskuliinisuus on uhattuna, on turvautuminen seksistiseen ja homokielteiseen vitsailuun yleisempää. O’Connor katsoo, että huumorin keinoin nämä miehet yrittävät ottaa etäisyyttä kielteisiksi näkemiinsä ominaisuuksiin.

Huumorin kautta esitettynä seksististen ja homokielteisten asenteiden esiintuominen nähdään usein hyväksyttävämpänä ja "turvallisena" tapana uhatuksi koetun miehisyyden vahvistamisessa. O’Connor kuitenkin sanoo, että seksistiset vitsit ja kiusaaminen ovat työpaikoilla yleisimmän seksuaalisen häirinnän muodot.

Tutkijat toivovat tutkimuksen löytöjen auttavan tällaisen huumorin muodon ehkäisemisessä, erityisesti työpaikoilla.

Independent: Men use sexist and homophobic jokes due to insecurity over their masculinity, study claims
Me Naiset: Tutkimus: Seksistisiä vitsejä kertovat miehet kärsivät henkisistä ongelmista
EurekAlert: Sexist and anti-gay jokes: It´s all about men feeling threatened

30 kommenttia

  • 1 / 30
  • Anonyymi
  • 22.4.2017, 12.07
No hoh, kylläpäs Ne Naiset on revitellyt otsikossa "Seksistisiä vitsejä kertovat miehet kärsivät henkisistä ongelmista" - jutussa puhutaan vain epävarmuudesta kuten yllä...
Suomi on epävarmojen miesten maa siksi täällä homottelu kukoistaakin...Pohjois-Ruotsi on myös suomalaismiesten asuttama ja siksipä kaikki on siellä knapsua eli neitimäistä. Geenitutkimus on selvittänyt, että venäläiset eivät ole slaaveja vaan koostuvatkin suomalais-ugrilaiskansoista ja siksipä homolaki. Epämiehekäs paskamachoilu on hyvin suomalaiskansallinen piirre. Ruotsalaiset, norjalaiset ja tanskalaiset ovat rennosti ja aidosti miehiä. Suomalaiset saavat pikku pippelilleen jatkon tuntoa mm. "vitsailemalla" ruotsalaismiesten homoudesta. Suomalaisen miehen kuva on hyvin hyvin kapea ja tämä ahdistaa jo poikiamme peruskoulussa ja heti jos et sovi laatikkoon olet homo! Homo on yleisin haukkasana kouluissamme ja urheilutapahtumissamme, mietipä siinä sitten kehittyvää sukupuoli identiteettiä.....