Tsetsenia ja Venäjä: Ei kommentteja, vaikka maailmalla vaaditaan tutkintaa Tstetsenian joukkopidätyksistä

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006

Torstaina englantilaislehti Guardian julkaisi kahden Tsetseniasta paenneen miehen haastattelun. Kyseessä ovat luultavasti samat miehet, joiden haastatteluja jo on luettu Nopvaja Gazetasta, LGBT-networkin sivuilta ja Radio Free Europesta. Usean sadan homon uskotaan joutuneen massapidätysten uhreiksi.

Adam-niminen vanki kertoo Guardianissa, että vähintään kerran päivässä hänen sormiinsa ja varpaisiinsa kiinnitettiin metalliholkit ja hänen kehoonsa annettiin sähköiskuja. Jos hän ei huutanut tuskasta, häntä alettiin hakata kepein. Pahoinpitelijät haukkuivat häntä homoksi ja vaativat muiden hänen tuntemiensa homojen nimet julki. Välillä tuntui, että pahoinpitelijät ainoastaan huvittelivat rääkkäämisellä.

Adam kertoi myös, miten hän jäi kiinni. Eräs hänen gay-ystävänsä soitti ja halusi tavata. Kun hän saapui sovitulle paikalle, siellä olikin kuusi miestä, osa univormuissa. Hänet työnnettiin autoon ja hän päätyi pidätyskeskukseen. Valtion turvamiehet olivat selvästi lukeneet Adamin lähettämiä viestejä. Pidätyskeskuksessa oli muitakin homoja. Heidän päivärytmiään säännösteltiin niin ,että nukkuminen jäi vähäiseksi. Selliin tuotiin tuntemattomia, ilmeisesti muita vankeja, joille kerrottiin, että nämä ovat homja ja heidät pitää piestä.

Adamin kanssa samassa epävirallisessa pidätyskeskuksessa oli ainakin toistakymmentä miestä. Kaikkia kidutettiin päivittäin. Samaa on tapahtunut ympäri Tsetseniaa ja asialla ovat hallituksen turvallisuusmiehet.

Myös toinen Guardianin haastattelema mies Ahmed kertoo, että Tsetseniassa on menossa homojen vastainen jahti. Uhreina on ainakin sata, ehkä useita satoja miehiä. Radio Free Europe kertoi jo hänen tarinansa viime viikolla. Hänen veljensä on ollut pidätettynä, koska hän itse on pakosalla. Hän on nähnyt kuvia muista pidätetyistä ja kuullut heidän tarinoitaan, mutta pidätysaallosta on vaikea saada kokonaiskuvaa, kun kaikki vaikenevat.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Pakoviisumeita Eurooppaan on vaikea saada, koska pakolaisen pitää ilmoittautua siinä maassa, johon pyrkii.


Pietarista homoaktivisti Igor Kotsetkov kertoo, että heidän organisoimansa ”evakuointipalvelun” puhelimesta kymmenet miehet ovat pyytäneet apua. Monet ovat piilossa perheiltään ja viranomaisilta. Kyseessä on ennen näkemättömän massiivinen homojen vaino . Kyseessä on selvästi rikos ihmisyyttä vastaan.


Aktivistit pelkäävät, että kuolleita on jo kymmeniä. Novaja Gazeta -lehti tietää kolmen kuolleen nimet.

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö (ETYJ) on torstaina vaatinut Venäjää suojelemaan osavaltionsa, Tsetsenian homoväestöä vainolta. ETYJin mukaan Venäjän viranomaisten on tutkittava asia ja rangaistava syyllisiä. Myös YK:n ihmisoikeusneuvosto vaati torstaina kaikkien vangittujen vapauttamista.

YK:n korkea-arvoinen ihmisoikeuskomissaari on kääntynyt suoraan Venäjän puoleen vaatien painostusta Tsetsenian viranomaisiin päin. Komissaarin toimiston verkkosivulla sanotaan, että Kremlin pitää lopettaa vainot. http://www.ohchr.org/EN/NewsEvents/Pages/DisplayNews.aspx?NewsID=21501&LangID=E

Monet tahot ovat vaatineet selvitystä: Amnesty, Human Right Watch, usean maan ulkoministeriöt
Euroopan neuvosto (47 jäsenmaata) ja Europarlamentti. Yli 130 000 nimeä käsittävä adressi on toimitettu Venäjän yleiselle syyttäjälle ja useissa kaupungeissa Euroopassa on jo ollut tukimielenosoituksia.

Venäjän ja Tsetsenian viranomaisilta on saatu kommentti puolitoista viikkoa sitten. Tsetsenialaisessa kommentissa puhe joukkopidätyksistä leimataan valhekampanjaksi. Venäjän kommentissa sanottiin vain, että rikollisista on ilmoitettava poliisille ja vietävä asia oikeuteen.

Toimittajat vaarassa

Novaya Gazetan toimittaja Elena Milashina julkaisi huhtikuun alussa ensimmäisen raportin Tsetsenian homojahdista. Nyt hän on ”turvallisessa paikassa”, vihaiskujen ulottumattomissa. Torstai-iltana Novaja Gazeta lehti julkaisi uusimman raporttinsa ja ilmaisi huolensa väkivallasta omia toimittajiaan kohtaan.

Syy lehden huoleen on viime viikolla Groznyssa, Ahmat-Kadyroin moskeijassa pidetty poliittisen ja uskonnollisen johdon kokous, jossa lehtijutut tuomittiin valheina ja loukkauksina Tsetsenian kansalaisia vastaan. Kokouksessa pidetty presidentin neuvonantajan puhe on televisioitu ja se on herättänyt vihaa joukkovangitsemisista kertovaa lehdistöä kohtaan.

Novaja Gazeta -lehteä huolestuttaa kokouksen julkilausumassa mainittu yksityiskohta: ”Kosto yli rajojen”. Se voi merkitä kostoiskuun kehottamista jounalisteja vastaan. Aikaisemminkin on tehty kostoiskuja. Tunnetuin on Anna Politkovskajan surmaaminen 2006, ilmeisesti kostoksi hänen Tsetseniää koskevia juttuja vastaan.

(lähteet Guardian, Gay star news ja queer.de)

Päivitys 14.4.2017 klo 18

Saksankielisessä Zeit Onlinessä tänään kolumnisti Alice Bota kertaa Tsetseniasta saatuja tietoja. Hän päättää kolumninsa pohtimalla sitä, voisiko tällaista julmaa jahtaamista tapahtua muualla. Hän kirjoittaa: ”Ongelma ei ole vain siellä eikä islamissa kuten monet ajattelevat. Tarvitaan tietty yhteiskunnallinen ilmapiiri, jotta rikoksia homoja vastaan voidaan tehdä. Venäjällä Kreml käytti tällaista ilmapiiriä hyväkseen ja ruokki sitä. On haettu epätervettä allianssia ortodoksisen kirkon kanssa – sehän leimaa homot paholaisiksi. On päätetty laeista, jotka leimaavat, stigmatisoivat, homoja. Katsotaan läpi sormien rikoksia, jotka kohdistuvat homoihin. Homojen oikeudet nähdään kauhukuvana siitä, että ”liberalistit” voittaisivat. Tervetuloa Gayropa.” http://www.zeit.de/politik/ausland/2017-04/tschetschenien-homosexuelle-folter-toetungen-russland-5vor8

Lyhyt yhteenveto siitä, mitä tiedetään


YLEn toimittaja kertoi huhtikuun alussa, että Tsetseniassa on ilmeisesti aloitettu laaja homojahti. Kolmesta kuolemasta on tietoja. Ylen tiedot olivat venäläisestä riippumattomasta Novaja Gazeta -lehdestä. Tsetseniassa homoja ei ole koskaan kohdeltu hyvin, mutta nyt tuli tietoja viranomaisten tekemistä massapidätyksistä ja väkivallasta. Siitä on nyt lähes kaksi viikkoa. Ihmisoikeusaktivistit alkoivat saada hajanaisia tietoja pahoinpitelyistä ja pidätyksistä, joiden suorittajina olivat turvallisuusjoukot. Kaikki homoiksi epäillyt joutuivat vaikeaan tilanteeseen. Homot sulkivat sosiaalisen median tilinsä ja yrittivät piiloutua. Pidätettyjen puhelimet tutkittiin, ja vaadittiin muiden homojen nimiä, puhelinnumeroita ja osoitteita. Sovittiin jopa tapaamisia, mutta toisena osapuolena olikin poliisi. Ainakin kahdesta salaisesta pidätyskeskuksesta tiedetään. Joitakin homoja palautettiin sukulaisille. Ajatuksena oli, että sukulaiset hoitavat suvun kunnian tappamalla oman perheen homon.

Venäläinen Pietarissa sijaitseva LGBT-Network perusti hätäpuhelimen, johon vaikeuksissa olevat voivat ottaa yhteyttä. Aktivistit yrittävät auttaa Tsetseniasta paenneita löytämään turvallisen asunnon ja samaan ruokaa. n. 50 ihmistä on ottanut yhteyttä. Ensimmäisenä Ruotsissa käynnistettiin varainkeruu Tsetseniasta pakenevien homojen hyväksi. Ensimmäisenä päivänä kerättiin puoli miljoonaa kruunua. Muualla Euroopassa on käynnistetty varainkeruuta ja Amnesty on kerännyt nimiä adressiin. Luotettavia uutisia on vaikea saada, koska Tsetseniasta paenneet ovat matkalla yksin eikä heillä ole kokonaistilanteesta käsitystä. Tsetsenian viranomaiset pitävät tietoja homovainosta ”aprillipilana”. Nyt kansainväliset organisaatiot ovat tulleet mukaan ja vetoavat Venäjään, jotta tämä hillitsisi osavaltionsa Tsetsenian homovihamielisiä viranomaisia.

Englannissa ulkoministeri Boris Johnson kommentoi twitterissä. Lontoossa oli keskiviikkona mielenilmaus Venäjän suurlähetystön edessä.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!