Aceh: Ruoskaniskuja homoparille vastoin ihmisoikeuksia

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • (päivitetty )
  • vaeltaja2006
  • 6
Acehissa ruoskimistilaisuudet ovat yleisötilaisuuksia. Kuva yhdestä youtube-videosta vuodelta 2015 www.youtube.com/watch?v=9Y-RkT_MFas

Indonesian Acehin maakunnassa on tiukka sharia-kuri. Homopari pidätettiin ilmiannon ja videon perusteella. Nyt he saavat 100 ruokokepin iskua. Martti Ahtisaari sai 2005 Nobelin rauhanpalkinnon rauhanvälittäjänä, yhtenä osoituksena Acehin rauhansopimus.

Acehilainen miespari tunnusti painostuksen alla, että heillä on ollut suhde ja he ovat harjoittaneet kolme kertaa seksiä keskenään. Rangaistus, 100 ruokokepin iskua, on julkinen tapahtuma. Nyt ensimmäistsä kertaa konservatiivinen aluehallinto toteuttaa sharia-sääntöjä homoihin.

Ihmisoikeusaktiivit ovat protestoineet ja vaativat presidentti Joko Vidodoa puuttumaan tähän asiaan. Presidentti on 55-vuotias, demokraattisen puolueen jäsen ja pari kuukautta sitten hän tuomitsi homojen vastaisen väkivallan ja sanoi, ettei maassa ole minkään ihmisryhmän syrjintää. Human Right Watch vaatii nyt, että presidentti toimii sanojensa mukaisesti.

Human Right Watchin Aasian toimistosta sanotaan, että miesten pidätys ja internointi on selvä ilmaus Acehin hlbtiq-vastaisista säännöksistä. Presidentin on nyt toimittava ja lopetettava homoihin kohdistuva syrjintä. Syrjivät säännökset on poistettava lainsäädännöstä.

Pidätettyjen miesten yksityisyyttä loukattiin rumalla tavalla. Pidätys tapahtui 28. maaliskuuta 2017. Islamistinen aluepoliisi, jonka tehtävänä on sharia-lakien valvonta, tunkeutui miesten asuntoon. Viikkoa myöhemmin vuoteessa olleita miehiä voi katsella youtube-videolta. Yksi tuntematon henkilö oli kuvannut koko pidätystilanteen ja 21- ja 23-vuotiaat miehet ovat kuvissa alastomina. Youtube on poistanut videon, koska se oli vastoin youtuben vihapuhe-säädöksiä.

Sharia on ollut Acehissa vuodesta 2003. Poliisi ei toimi Indonesian valtion nimissä vaan oman maakunnan nimissä. Rikollisia ovat alkoholia nauttivat, uhkapeliä harrastavat ja ei-traditionaalisia seksijuttuja harrastavat. Mm. naiset, jotka eivät pukeudu hibabiin, ovat syyllisiä. Vuonna 2014 tuli voimaan erityinen sodomialaki, joka huolestuttaa maakunnan homoyhteisöä.

Martti Ahtisaari kävi vuonna 2005 rauhanneuvotteluja Acehin kapinallisten ja Indonesian hallituksen välillä. Vuonna 2015, elokuun 15. päivänä, Smolnassa vietettiin rauhansopimuksen 10-vuotispäiviä. Läsnä oli Vapaan Acehin ja Indonesian hallituksen edustajia. Rauhanneuvottelut olivat vuonna 2005 kestäneet kahdeksan kuuukautta. Kolme vuosikymmentä kestänyt aseellinen konflikti Indonesiassa loppui, mutta jäljelle jäivät tiukat asenteet joitakin ihmisryhmiä kohtaan. Kymmenvuotisjuhlan juhlapuheissa sanottiin, että rauha ei ole kertaluontoinen, nopea tapahtuma, vaan pitkäjänteinen prosessi johon tulee saada sitoutetuksi koko yhteiskunta.

Vieläkin on matkaa jäljellä ainakin näiden ikävien uutisten mukaan.


Päivitys 18.5.2017:

Lehtitietojen mukaan tuomio miesparille luettiin eilen, homo- ja transfobian päivänä. Rangaistuksena oli 85 ruokokepin iskua. Rangaistus oli kovempi kuin mitä valtionsyyttäjä vaati.

6 kommenttia

  • 1 / 6
  • Tomppa
  • 10.4.2017, 23.38
Sharialaki astuu aina voimaan kun islam saa ylivallan. Kuinka politisoitunut islam eroaa natsismista? Tanskalaiset tekivät kylmäävän dokumentin Tanskan muslimeista....dokumentista tuli ilmi, että sharia on jo Tanskassakin lakina moskeijoiden omissa oikeudenkäynneissä. YLE esitti dokumentin viime talvena ja sen katsottuaan ei yöllä tullut uni aivan heti....