YLE: Tsetseniassa homojen massapidätyksiä, useita kuolleita

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • (päivitetty )
  • vaeltaja2006
  • 2

YLEn Venäjän kirjeenvaihtajan uutisessa lauantai-iltana kerrotaan, että Novaja Gazetan mukaan Tsetseniassa on pidätetty yli 100 homoksi epäiltyä miestä. Pidätysten yhteydessä on kuollut ainakin kolme homoa. PÄIVITETTY 2.4.2017 klo 22.00

Tsetsenia sijaitsee Pohjois-Kaukasiassa. Novaja Gazeta on Venäjän opposition sanomalehtenä tunnettu uutismedia. Lehti kertoo, että tiedot on saatu viranomaislähteistä ja paikallisilta seksuaalivähemmistöjen aktivisteilta.

Homovaino on kestänyt jo pari viikkoa. Pidätysten yhteydessä on tapettu seksuaalivähemmistöihin kuuluvia miehiä. Kolmen tapetun henkilöllisyys on Novaja Gazetan tiedossa. Uhreja on ilmeisesti enemmän. Pidätykset ovat aiheuttaneet paniikkia seksuaalivähemmistöjen keskuudessa.

Neljään kaupunkiin on haettu lupia pride-marsseille ja tämä on ilmeisesti viranomaisten vastaus pride-suunnitelmiin. Itsevaltaisen maata johtavan Ramzan Kadyrovin lehdistösihteeri on kieltänyt uutisen todenperäisyyden ja väittää, että kyseessä on vain mustamaalaus. Lehdistösihteeri täydentää: ”Jos Tšetšeniassa olisi tuollaisia ihmisiä, niin viranomaisten ei tarvitsisi huolehtia heistä, koska näiden sukulaiset lähettäisivät heidät sellaiseen paikkaan, josta ei ole paluuta”.

Maata johtavan Kadyrovin toimiston yhteydessä on ihmisoikeusneuvosto. Sen jäsen kertoo, että homot tapetaan sukulaisten toimesta ja virkavalta suhtautuu siihen ymmärtämyksellä.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

http://yle.fi/uutiset/3-9542677


Yön aikana tullutta uutta tietoa

Queer.de-sivusto kertoo puolen yön aikaan Tsetsenian tapahtumista. Journalisti Elena Milashinalle on vuotanut tietoja massapidätyksistä pitkin viikkoa.. Samaan aikaan on eri tahoilta saatu vahvistuksia tiedoille: FSB:ltä, Tsetsenian sisäministeriöstä ja hlbtiq-aktiiveilta. Kuolonuhreja on luultavasti paljon enemmän kuin kolme. Miehiä on otettu kiinni eri puolilla, ei vain Grosnyssa. Jotkut on vapautettu, jotkut ovat päässeet pakenemaan. Kiinni otettujen joukossa on myös merkittäviä uskonnollisia johtajia ja kaksi kansallista tv-persoonaa.

Novaja Gazetan mukaan kiinni otetuilla on vain vähän selviytymismahdollisuuksia. Useimmat perheet vaikenevat kadonneista perheenjäsenistä eivätkä uskalla kysellä heidän kohtaloaan. Se on aluetta, jossa kunniamurhat ovat vielä todellisuutta, ja vapaaksi pääseviä uhkaa perheen väkivalta.

Novaja Gazetan tietoja pidettiin lauantaina ensin aprillipilana ja propagandajuttuna. Tämä ajatus tuli mieleen, kun lehti perusteli väkivalta-aaltoa entisen aktivistin Nikolai Aleksejevin toiminnalla Moskovan pridejen yhteydessä. Ilmeisesti Aleksejev oli ilmoittanut useista pride-suunnitelmista Kaukasuksen muslimialueilla, ei kuitenkaan Tsetseniassa.

Todellisuudessa ilmeisesti Aleksejev ryhmineen oli tehnyt ilmoituksia pride-tapahtumista kaikkialla Venäjällä - 90 alueella. Viranomaiset ilman muuta kieltävät kaikki tapahtumat ja sillä tavoin Aleksejevin mukaan virkavalta joutuu naurunalaiseksi. Seuraavassa vaiheessa asia vietäisiin Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen.

Jo aikaisemmin Venäjän viranomaiset, media ja isänmaalliset piirit ovat syyttäneet aktivisteja siitä, että maahan on hyväksytty ns. homopropagandalaki ja pride-tapahtumien yhteydessä on ollut väkivaltaa.

Novaja Gazeta kuvaa Tsetsenian tapahtumia ennalta ehkäiseviksi "puhdistuksiksi". New York Times kertoi lauantaina, että lehden kirjeenvaihtajat Moskovassa ovat saaneet vahvistuksia vainoista. "Ensin katosi kaksi tv-journalistia ,sitten katosi tarjoilija". Viikon aikana on kaduilla kadonnut 16-50-vuotiaita ihmisiä. Ihmisten seksuaalisuutta on selvitetty ilmeisestsi nettiyhteyksien avulla. Kukaan ei siellä elä avoimesti homona. Pakokauhun omaisesti monet ovat tuhonneet oman profiilinsa netistä.

Novaja Gazetan tunnettu lesbojournalisti Elena Kostjutseko kirjoitti Facebookiin, että hän uskoo näihin tietoihin. LGBT-Network yrittää järjestellä hätäevakuointia. Tämä on järjestö, joka lupasi sunnuntaina antaa lisäinfoa.

New York Timesin juttu tältä aamulta
https://www.nytimes.com/2017/04/01/world/europe/chechen-authorities-arresting-and-killing-gay-men-russian-paper-says.html?_r=0


Päivitys 2.4.2017 klo 16

Saksassa kansanedustaja Volker Beck vaatii hallitukseltaan toimenpiteitä

Saksalainen kansanedustaja Volker Beck on pyytänyt maansa ulkoministeriä Sigmar Gabrielia ja liittohallituksen ihmisoikeusvaltuutettua kaikkiin mahdollisiin toimiiin suojellakseen Tsetsenian vainottuja homoja. Lehdistötiedotteessa Volker Beck sanoo, että Tsetsenian vainot pitää ottaa vakavasti. Grosnysta tulleet tiedot viittaavat siihen, että homoja uhkaa tappaminen.

Kansanedustaja Beck haluaa, että Saksaan saapuville tsetseenihomoille annetaan turvapaikka humanitaarisista syistä ja vainottujen pelastamisessa tulee auttaa olemalla yhteydessä venäläisiin ja tsetsenialaisiin ihmisoikeusjärjestöihin. Dipomaattitasolla Saksan liittohallituksen tulisi esittää Venäjälle ja tsetsenialle syvä huoli tapahtumista.

Kansanedustaja Volker Beck tuli tunnetuksi noin 10 vuotta sitten siitä, että hän osallistui Moskovan Prideen ja kesken tv-haastattelun joku kansallismielinen tuli ja iski Beckin nenän verille. Vaikka tekijä näkyi hyvin tv-kuvassa ja hänen nimensä selvisi, häntä eivät viranomaiset koskaan löytäneet.

Tänään iltapäivän aikana Tsetsenia-uutinen on levinnyt laajemmin valtamediaan.

Päivitys klo 22:

LGBT-Network yrittää auttaa evakuoinneissa

Venäläinen LGBT-Network on antanut kannanoton englanniksi ja venäjäksi Tsetsenian tilanteesta

https://lgbtnet.org/en/content/statement-russian-lgbt-networks-board-regarding-information-kidnappings-and-murders-lgbt

Kannanotossa erityisesti paheksutaan Tsetsenian virkamiesten homovihamielisiä lausuntoja, jotka sallivat homojen vainoamisen ja tappamisen ilman viranomaisten väliintuloa. LGBT-Network pyrkii yhteyteen hädässä olevien tsetseenien kanssa. Heidät yritetään evakuoida muihin osiin Venäjää. Yhteyden GLBT-Networkiin saa sähköpostitse tai puhelimitse. Hotline-puhelinnumero on: 8 800 555 73 74 . Soittamisen pitäisi olla ilmaista koko Venäjän alueelta.

GLBT-Network ymmärtää, että monet ihmiset haluaisivat juuri nyt auttaa, mutta varoitttaa, että koordinoimaton toiiminta voi olla uhassa oleville vain haitaksi. Ei esim. kannata kerätä niiden ihmisten osoitteita, jotka haluaisivat majoittaa hädässä olevia.

LGBT-Network kääntyy valtionsyyttäjän puoleen, jotta tilanteen kartoitus ja tutkinta saataisiin alulle.

Pietarissa Comong Out -järjestö piti flashmob-mielenilmauksen sunnuntaina iltapäivällä. Poliisi antoi mielenilmauksen olla rauhassa.

2 kommenttia

  • 1 / 2
  • Jopasjotain
  • 2.4.2017, 11.28
Melkoinen käänne jos Putinista tulee homojen puolustaja Tsetseniassa! Nähtäväksi jää kuka ehtii tuomita islamistien tekevät homomurhat Tsetseniassa, ainakin Suomessa ei mainita mitään islam-yhteydestä toisin kuin NYT:ssä.
Uutisessa on kirjotiettu maasta, mutta tuo Tsetseniahan ei ole itsenäinen maa, vaan Venäjän federaation osa, jonkinmoinen Venäjän nukkehallinnon näennäisautonominen osatasavalta, eli Tsetseniassa jöötä pitää ortodoksi-kristitty Putinin hallintoseurakunta.
Tsetseniassa ei tehdä mitään isomman julkisuuden asiaa ilman Putinin hallinnon myötävaikutusta.

Lähde: https://fi.wikipedia.org/wiki/T%C5%A1et%C5%A1enia

Nuo tsetseeni-Aleksejevin ilmoitukset Pridejen järjestämisestä koko Venäjällä saivat Putinin homofobiahallinnon uskonkiihkoonsa ja päättivät ilmeisestikin käyttää taas Tsetseeni-vasallinsa abrahamista viha-suternööriapua, kuten aiemminkin Putinin halliintoseurakunta on käyttänyt mm. oppositiopoliitikkojen murhauttamisissa.
Venäjää voi rassata myös kina Euroviisu-laulajattarensa Kiovaan pääsystä ja ortodoksi-kristitty Putinillle toi harmaiita hiuksia pari viikkoa takaperin Venäjällä useissa kaupungeissa opposition järjestämät mielenosoitukset, joten ... Putinin hallintoseurakunta ilmeisimmin päätti taas laittaa homot sijaiskärsimään Venäjän ongelmista ja Venäjän hallinto lähti toteuttamaan kristillistä lähimmäisenrakkautta nukkehallintonsa Tsetseniassa.

Kommenttia muokattu: 02.04.2017 klo 17:24