Unkariin uusi hallitus, miten käy parisuhdelaille?

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • (päivitetty )
  • vaeltaja2006

Rekisteröity parisuhde hyväksyttiin Unkarin parlamentissa jo kerran vuoden 2007 lopulla ja lain piti tulla voimaan tämän vuoden alussa. Perustuslakituomioistuin mitätöi lain, koska siinä tarjottiin rekisteröityä parisuhdetta myös heteropareille ja se loukkaa tuomioistuimen mukaan avioliiton erityistä asemaa yhteiskunnassa. Avioliiton rinnalle tulisi eräänlainen "virallinen avoliitto".

Uusi lakiehdotus tehtiin pika-ajassa, ja heteroilta otettiin pois oikeus rekisteröityyn parisuhteeseen. Laki meni parlamenttiin helmikuun lopulla. Ensimmäinen käsittely ehti jo olla maaliskuun lopulla mutta sitten alkoi tapahtua yllättäviä asioita. Pääministeri Gyurcsány ilmoitti eroavansa 23. maaliskuuta. Oppositio vaati uusia vaaleja, ja se olisi tiennyt koko parisuhdelain lopullista tuhoa, koska kansallisten ja äärioikeistolaisten puolueiden kannatus on kovasti nousussa, ja ne jyrkästi vastustavat homoja. Nyt kuitenkin vallassa oleva sosialistipuolue on löytänyt uuden pääministeriehdokkaan, joten uusia vaaleja ei tule.

Lähipäivinä varmaan kuullaan, jatkuuko parisuhdelain käsittely parlamentissa. Kaikki toivo ei ole vielä mennyt. Seuraavat vaalit pidetään vasta ensi vuonna, joten hieman on vielä armonaikaa parisuhdelaille.

Alkuillasta Budapestin keskusta on täynnä kyynelkaasua, koska mielenosoitukset ovat käyneet väkivaltaisiksi. Mukana on pahamaineinen Unkarin kaarti univormuissaan. Se on eräänlainen "yksityisarmeija" Irakin tyyliin.

Uusi hallitus on ilmoittanut, että nyt ei ole enää varaa sotimiseen. Jos joukkoja on Afganistanissa tai Irakissa, ne ilmeisesti kotiutetaan.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

*****

Naisia on turha etsiä uudesta hallituksesta.

Naisia yhteensä nolla uudessa hallituksessa.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!