Saksa on matkalla kohti uutta avioliittolakia

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 6
Entinen europarlamentin puheenjohtaja martin Schulz on Merkelin vakavasti otettava kilpakumppani syyskuun parlamenttivaaleissa.

Saksassa pidetään parlamenttivaalit syyskuussa 2017. Merkelin ja kristillisdemokraattien suosio on laskussa, sosialidemokraattien ja Martin Schulzin suosio nousussa. Schulz ajaa avoimesti homojen ja lesbojen avioliitto-oikeutta.

Muutaman viikon päästä Saksan sosialidemokraatit eli SPD kertoo Martin Schulzin nimeämisestä kansleriehdokkaakseen ja vaaliohjelmastaan. Kesäkuun puoluekokouksessa ehdokkuus lyödään lukkoon. Merkel saa vakavasti otettavan vastaehdokkaan.

SPD:llä oli homoavioliitto jo vuonna 2013 vaaliohjelmassaan, mutta kristillisdemokraatit estivät toteuttamisen. Tv:n kakkoskanavan ZDF:n mukaan nyt tehdään uusi yritys. Sosialidemokraattien mukaan: jos joku haluaa hyvinä ja huonoina päivinä elää yhdessä toisen kanssa, hän saa solmia avioliiton. Se koskee myös homoja ja lesboja. Heillä tulee olla myös adoptio-oikeus.

Avioliitto-oikeus saataisiin syntymään puna-puna-vihreässä hallituskokoonpanossa, eli vasemmisto, sosialidemokraatit ja vihreät. Kristillisdemokraatit eli CDU ja CSU jäisivät rannalle.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Merkelin hallituksen tiedottaja Steffen Seibert tyynnytteli toissa päivänä mielialoja. Nykyhallitus ei hyväksy samaa sukupuolta olevien avioliittoa eikä adoptio-oikeutta. SDP on mukana nykyhallituksessa ja on sovittu, että avioliitto-oikeus ei laajene. Avioliitto on Seibertin mukaan perustuslain erityisessä suojeluksessa. Perustuslakituomioistuimen mukaan se on miehen ja naisen liitto. Perustuslain muuttaminen ei tule olemaan yksinkertainen juttu, vaikka Schulz voittaisi vaalit.

Martin Schulz ilmaantui yllättäen Saksan sisäpolitiikkaan viime vuonna. Sitä ennen hän oli pitkään europarlamentin puheenjohtajana (2012-2017). Marraskuussa hän ilmoitti lopettavansa europarlamentissa. Saksan sosialidemokraatit saivat vahvan keulakuvan. Samaan aikaan Merkelin suosio oli kovassa laskussa pakolaiskysymysten vuoksi.

6 kommenttia

Lisäkantona kaskessa Saksassakin ovat sitten ne sikäläiset persu-natiolalisti-rasistit, joille saksalaisten yhdenvertaisuus ei kelpaa.

Sellainen kommentti, että "homoavioliitto" -termin viljely on aika huonoa, kun kyse ei mitenkään ole homoavioliitosta, vaan yhdenvertaisesta / tasa-arvoisesta avioliitosta. (nykyiselläänhän Saksassa on vielä hetero/bi-avioliitto).
Käsittääkseni Saksassa ei kyllä ole perustuslaillista homoavioliittokieltoa, minkä vuoksi avioliittolain muuttaminen edellyttäisi perustuslain muutosta.