Lakivaliokunnan mietintö Aito avioliitto -aloitteesta keskiviikkona?

 • Uutinen
 • Yhteiskunta
 • (päivitetty )
 • Sami Mollgren
 • 23

Sukupuolineutraalin avioliittolain kumoamista vaativaa Aito avioliitto -kansalaisaloitetta käsiteltiin tiistaina lakivaliokunnassa. Lakivaliokunnan puheenjohtaja Kari Tolvanen (kok) on vahvistanut STT:lle valiokunnan esittävän aloitteen hylkäämistä.

Lakivaliokunta äänesti asiantuntijakuulemisten päättämisestä, mietinnön viemisestä täysistuntoon sekä siitä, tekeekö valiokunta hyväksyvän vai hylkäävän mietinnön. Päätös hylkäävän mietinnön laatimisesta tehtiin äänin 12-4. Vastaan äänesti kolme perussuomalaisedustajaa ja yksi kristillisdemokraattien edustaja. Lisäksi annettiin yksi tyhjä ääni.

Valiokunnalta odotetaan kansalaisaloitteen hylkäämistä esittävää mietintöä pikaisesti, mahdollisesti jo keskiviikkona 15.2., ja ranneliike.netin saaman vinkin mukaan keskiviikkona 22.2. mietinnöstä äänestettäisiin eduskunnan täysistunnossa.

Useista eri lähteistä saatujen tietojen mukaan aloite halutaan viedä suuren salin käsiteltäväksi kiireellä helmikuun aikana, ennen kuin tasa-arvoinen avioliittolaki astuu voimaan 1. maaliskuuta 2017. Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini on aiemmin uhannut hallitusyhteistyön hankaloittamisella, mikäli Aito avioliitto -aloitetta ei viedä täysistunnon käsiteltäväksi.

Lakivaliokunnassa istuva kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk) kertoo pyytävänsä anteeksi sateenkaariperheiltä sitä, että tasa-arvoisen avioliittolain kumoamista vaativa Aito avioliitto -kansalaisaloite etenee suuren salin käsiteltäväksi.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

- Pyydän henkilökohtaisesti anteeksi sateenkaariperheiltä, jotka joutuvat kuuntelemaan asian käsittelyn vielä kertaalleen. Läpimenoon aloitteella ei kuitenkaan ole mahdollisuuksia, vaan tasa-arvoinen avioliitto on tullut jäädäkseen. On erikoista, että asia nousi perussuomalaisten piirissä niin suureksi, että he vaativat ehdottomasti asian käsittelyä salissa. Mielestäni aloite olisi voitu haudata lakivaliokunnassa jo tänään, mutta hallitusyhteistyön nimissä jouduin äänestämään mietinnön laatimisen puolesta. Pyydän tätä henkilökohtaisesti anteeksi ja kannan siitä vastuun, toteaa Kärnä.

Kärnä muistuttaa, että eduskunta on päättänyt asian jo kertaalleen.

Lakivaliokunta pyysi marraskuussa perustuslakivaliokunnalta lausuntoa Aito avioliitto -aloitteen perustuslainmukaisuudesta tueksi aloitteen käsittelyyn.

Perustuslakivaliokunta antoi sukupuolineutraalin avioliittolain kumoamista vaativasta aloitteesta viime perjantaina lausunnon, jossa se totesi, että sukupuolineutraalin avioliittolain kumoamista vaativa Aito avioliitto -kansalaisaloite ei ole ongelmaton perustuslain kuudennen pykälän yhdenvertaisuussäännöksen kannalta.

Monet asiaan perehtyneet ovat olleet ihmeissään siitä, että perustuslakivaliokunnan lausunto oli huomattavasti pehmeämpi kuin lakiasiantuntijoilta pyydetyt lausunnot aloitteen perustuslainmukaisuudesta. Joidenkin arvioiden mukaan lausunnossa painoi enemmän politiikka kuin asantuntijuus.

Lakivaliokunta
Perustuslakivaliokunta: Aito avioliitto -aloite ei ongelmaton
Joel Rouvinen: Perustuslakivaliokunta ja aito avioliitto -kansalaisaloite

23 kommenttia

 • 1 / 23
 • SwimmingPoolLibrarian
 • 14.2.2017, 14.28
Tämän asian eteneminen suureen saliin olisi pitänyt estää kuten tehtiin euroaäänestystä koskevan asian kanssa.

Käsittämätöntä vatulointia!
 • 2 / 23
 • Ihmettelijä
 • 14.2.2017, 14.38
Mitähän tuo tarkoittaa aikataulun kannalta? Jos äänestys on 22.2 niin on vain viikko aikaa 1.3? Tuli myös mieleen, mitähän muita välipuheita hyvät veljet Sipilä, Soini ja Orpo ovat asiasta pitäneet?