Ruotsin Kokoomuksesta vastattiin Jonas Gardellille

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 1
Ruotsalaista elämänmenoa Skanssenilla

Viime viikolla kirjailija ja mediapersoona Jonas Gardell paheksui, että Ruotsin Kokoomuspuolue avaa yhteistyösuhteita Ruotsidemokraatteihin päin. Eilen Kokoomuksen yhteyshenkilö hlbti-kysymyksissä vastasi Gardellille.

Ruotsin Kokoomuksen yhteyshenkilö kulttuuripoliittisissa ja hlbtiq-kysymyksissä on Olof Lavesson. Hänen mielestään Gardellin kovissa sanoissa oli vähän trumpimaista twitter-ärhäkkyyttä, kun hän väittää, että Kokoomus alkaa hyväksyä Ruotsidemokraatit ja heidän ihmiskäsityksensä. Kokoomus ei jaa Ruotsidemokraattien ihmiskäsitystä.

Olof Lavesson kirjoittaa, että koko poliittisen uransa ajan hän on taistellut ihmisten yhtäläisten oikeuksien ja mahdollisuuksien puolesta ihan siitä riippumatta, mistä he tulevat, mihin uskovat tai ketä rakastavat. Politiikassa jokainen puolue pitää kohdata, mutta pitää myös vastata omasta politiikastaan. Ruotsidemokraattien kohdalla näin ei ole käynyt. Heidät on eristetty, ja heille on sillä tavoin tarjottu loistava oppositiopaikka: Ruotsidemokraatit vastaan kaikki muut puolueet. Ruotsidemokraattien päälle on heitetty kaikki loka ja häpeä, mitä kuvitella saattaa. Se on vähentänyt politiikan uskottavuutta.

Olof Lavesson kirjoittaa, että hän ei jaa Ruotsidemokraattien arvoja, vaan taistelee niitä vastaan. Hlbtiq-politiikassa hän on ajanut tasa-arvoista avioliittoa, oikeutta lasten hankkimiseen, pakkosterilisoinnin poistamista, nuorten hlbtiq-ihmisten tukemista, transihmisten vahvempaa syrjintäsuojaa ja sijaissynnyttäjiä. Puoluejohtajat Fredrik Reinfeldt ja Anna Kinberg Batra ovat antaneet tukensa. Olof Lavesson sanoo olevansa ylpeä puolueen selkeistä kannanotoista.

Ruotsidemokraatit ovat saaneet nykyisen asemansa laillisissa vaaleissa, demokraattisesti. Sen takia Ruotsidemokraattien puolueena on voitava käydä poliittista keskustelua muiden kanssa. Muiden puolueiden ei tarvitse omaksua Ruotsidemokraattien näkemyksiä, mutta poliittiset näkemykset eivät tartu kuin tauti, vaikka oltaisiin puhumassa samassa huoneessa.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Vaikka Kokoomus haluaa hallitusvastuuta ja haluaa keskustella muiden demokraattisesti valittujen puolueiden kanssa yhtäläisin ehdoin, kokoomus ei koskaan tule tekemään kompromisseja perustavaa laatua olevista arvoistaan.

Jonas Gardellin mielipidekirjoitus
Ruotsin Kokoomus vastaa Expressenissä

1 kommenttia

Tässä on juuri tämä, että voi valehdella ja lupailla sitä sun tätä: mieli voi muuttua. Nimenomaan politiikassa mieli muuttuu koko ajan, kun on päässyt ns. läpi.