ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

KOMMENTTI: Jonas Gardell: Viime aikoina olen taas alkanut pelätä

vaeltaja2006 • 02.02.2017 18:14 • 4 kommenttia. YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA

Ruotsin monikulttuurista arkea
Ruotsalainen kirjailija ja julkkis Jonas Gardell pelkää aikaa, jolloin Ruotsin sisäpolitiikassa Ruotsidemokraattien ihmiskuva, kielenkäyttö ja yhteiskuntakäsitys hyväksytään. Ruotsin Kokoomus haluaa sosialidemokraatit pois vallasta Ruotsidemokraattien avulla.

Expressen-lehden kulttuurisivulla Jonas Gardell kertoo, miten 18 vuotta sitten hänen puolisonsa Mark Levengood soitti sairaalasta ja kertoi tulleensa pahoinpidellyksi. Äärioikeistolaiset olivat hyökänneet kimppun ja hakanneet ”tv:stä tutun homon”. Hyökkääjiä oli useita ja he potkivat Levengoodia.

Hyökkääjät saivat neljän vuoden tuomion, mutta Levengoodin silmä ei ole vieläkään kunnolla korjaantunut, hampaita katkesi ja kasvohermot vaurioituivat.

Nyt Ruotsin valtiopäivillä kokoomusjohtaja Anna Kinberg Batra tarjoaa Ruotsidemokraateille yhteistyötä, jotta sosialidemokraattien valtakausi saataisiin katkeamaan. Jonas Gardell haluaa muistuttaa, kuinka ruotsidemokraattien kansanedustaja, valtiopäivien toinen varapuheenjohtaja Björn Söder vertasi homojen avioliittoja seksiin eläinten kanssa. Hän on ollut kansanedustajana vuodesta 2010.

Kokoomusjohtaja Anna Kinberg Batra moitti Jonas Gardellia siitä, että tämä lietsoo julkisesti vihaa. Jonas Gardell ei mielestään lietso vihaa, vaan pelkää sitä, mitä tulee tapahtumaan. Kokoomus ehdotti yhteistyötä ruotsidemokraattien kanssa samalla viikolla kun Trump valittiin presidentiksi USAssa. Oikeistopopulistit viettävät riemujuhlaansa maailmalla, julistavat sodan vapaata lehdistöä vastaan ja sananvapautta vastaan.Ollaanko Ruotsissa varmoja, että sama ei tapahdu täällä Pohjolassa. USAssa monet republikaanit uskoivat, että Trump kesytetään, kun valtakausi alkaa. Onko kesytetty? Ei.

Oikeistopopulististen arvojen vähittäinen hyväksyminen on vaarallisinta. Kokoomus on jo tehnyt muutoksia puhetapoihinsa. Ennen sanottiin, että Ruotsidemokraateilla on natsistinen lähtökohta. Nyt sanotaan, että puolueella on ”autoritäärinen” tausta.

Jonas Gardell kirjoittaa kommentissaan, että samaan aikaan, kun Trump julkaisee hallinnollisia päätöksiään toinen toisensa jälkeen ja vetää mattoa naisten, pakolaisten ja muslimien alta, Ruotsin porvaripuolueiden tulisi puolustaa ruotsalaisia arvoja ja vastustaa suvaitsemattomuutta, protektionismia ja tyhmyyttä. Ruotsidemokraatit ovat arvoiltaan hyvin lähellä Trumpia. Ruotsissa on jo nyt paljon ihmisiä, jotka eivät mahdu Ruotsidemokraattien maailmankuvaa. Onko muutettava maasta?

www.expressen.se


Tähän tapaan kommentoi Jonas Gardell viime aikojen tapahtumia. Tämä oli keskustelun avaus, joka varmaan poikii kommentteja. Jonas Gardell on tunnettu intellektuaali ja tv-juontaja, joka on kirjottanut AIDS-kirjasarjan ”Älä pyyhi kyyneleitä paljain käsin”. Hän on myös kirjoittanut ja tehnyt tv-ohjelmia uskonnosta. Hän on naimissa toisen julkisuuden henkilön, suomalaissyntyisen Mark Levengoodin kanssa. Heillä on perheessä lapsia.

Ruotsidemokraatit olivat pitkään muiden puolueiden ”boikotissa”. Natsimielisen puolueen kanssa muut puolueet eivät halunneet tehdä mitään yhteistyötä. Suomessa monet kyselevät: Onko suomalaiset populistit, siis perussuomalaiset, ”kesytetty” ottamalla heidät mukaan päätöksentekoon ja hallitukseen ja sopisiko se malli myös Ruotsiin. Puolueiden syntyhistoria ja luonne ovat kuitenkin melko erilaisia. Suoraan ei ehkä voi niitä verrata, vaikka perussuomalaisissa onkin mukana myös ”äärimielipiteiden” esittäjiä - ainakin tuomioista päätellen.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Kinberg Batra on kyllä maltillisen kokoomuksen puheenjohtaja. Käsittääkseni Ruotsin keskustapuolue on ollut hallituksen kaatamista vastaan, samoin liberaalit.
  Homopallero • 02.02.2017 19:58
Kiitos kommentista. Expressenin juttu on muuttunut sen jälkeen kun päivällä kirjoitin jutun suomeksi. Vaikea uskoa silmiään, mutta silloin puhuttiin keskustasta moneen kertaan. Korjaan tekstin.
EDIT: Voi olla niinkin että päässäni oli niksahtanut päälle jokin ajatusvirhe, ja se jatkui koko tekstin ajan.

Kommenttia muokattu: 02.02.2017 klo 20:36
  vaeltaja2006 • 02.02.2017 20:25
Tjaa, no keskustalaisethan saatetaan usein mieltää maltillisiksi/moderaateiksi oikeistoon ja vasemmistoon nähden. Siltä pohjalta on suhteellisen helppoa sekoittaa noiden kahden puolueiden nimet. Ehkä kyse oli siitä...
  Homopallero • 02.02.2017 20:33
Ai, en tiennytkään että Ruotsista on tullut osa USA:aa. Siinä on taas yksi itsejulistautunut "vasemmistossa on kaikki aivot" (vai miten se meni) -älykkö joka ei muuhun pysty kuin syyttämään toisen maan pressaa kaikesta mikä itsensä mielestä on pielessä ja pelottaa niin, nyyh.

Ja islamistit tietty suurimpana huolena; ajattelis muitakin kuin itseään, ne jotka joutuvat tuolla svärjessä näiden kanssa oikeasti esim. samalla alueella elämään sen sijaan että pelkää ja nyyhkii jossain Tukholman hienostokorttelissa.

Tyypillistä vasemmiston ajattelua että kaiken pitää mennä niin kuin vasukki tahtoo koska Vasemmisto = Hyvä, Oikeisto = Paha. Niin, sanan- ja lehdistönvapaus pitää olla kunhan sana ja uutisointi on 100% vasukkien mielen mukainen
  Totuudenlaukaus (ei rekisteröitynyt) • 03.02.2017 10:31
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy