Malta kieltää ns. eheytysterapian

  • Uutinen
  • Terveys ja tutkimus
  • Sami Mollgren
Maltan pääkaupunki Valletta

Maltan parlamentti hyväksyi maanantai-iltana lakiesityksen, jolla kriminalisoidaan seksuaalisen suuntautuneisuuden tai sukupuoli-identiteetin muuttamiseen pyrkivät hoidot, eli ns. eheytyshoidot.

Rangaistavaa on ns. eheytystoiminnan mainostaminen, tarjoaminen, suorittaminen tai suositteleminen. Lain rikkomisesta voi seurata 10 000 euron suuruinen sakko tai yli vuosi vankeutta.

Lisäksi lakiesityksessä todetaan, että minkäänlaisessa seksuaalinen suuntautuneisuudessa, sukupuoli-identiteetissä tai sukupuolen ilmaisussa ei kyse ole häiriöstä, sairaudesta tai vajavaisuudesta.

Maltassa säädetty eheytysterapiat kieltävä laki on ensimmäinen lajissaan Euroopassa.

Maailman terveysjärjestön Yhdysvaltojen osasto totesi keväällä 2012, että seksuaalista suuntautumista muuttavat terapiat ovat vailla lääketieteellistä perustaa ja uhkaavat terveyttä.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu


Malta on viime vuosina uudistanut merkittävästi hlbti-vähemmistöjen asemaa kohentavaa lainsäädäntöä. Etenkin vuonna 2013 valtaan noussut työväenpuolue on edistänyt pääministeri Muscatin johdolla aihepiiriin liittyviä lakiuudistuksia.

Malta hyväksyi vuonna 2014 myös samaa sukupuolta olevia pareja koskevan parisuhdelain, johon kuuluu myös adoptio-oikeus. Keväällä 2015 Maltan parlamentti hyväksyi yksimielisesti hallituksen esittämän lain sukupuoli-identiteetistä, sukupuolen ilmaisusta ja kehon sukupuolipiirteistä. Lakiuudistuksen myötä juridisen sukupuolensa voi muuttaa omalla ilmoituksella. Malta on myös kieltänyt intersukupuolisten lasten sukuelinten leikkaamisen miehen tai naisen sukupuolta edustavaksi.

Times of Malta: Gay conversion therapy is now illegal
Malta kohentaa hlbti-vähemmistöjen asemaa vauhdilla

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!