Ellen DeGeneres sai Obamalta korkeimman valtiollisen tunnustuksen elämäntyöstään

  • Uutinen
  • Viihde, kulttuuri ja media
  • Sami Mollgren
Presidentti Obama ripustaa vapaudenmitalia Ellen DeGeneresin kaulaan tiistaina Valkoisessa talossa (kuva: Saul Loeb / AFP / Lehtikuva)

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama myönsi Ellen DeGeneresille ja 20 muulle henkilölle presidentin vapaudenmitalin Valkoisessa talossa tiistaina järjestettynä tilaisuudessa.

Obaman viimeisen kerran myöntämien vapaudenmitalien saajia ovat DeGeneresin lisäksi esimerkiksi Bill Gates ja hänen vaimonsa Melinda, koripalloilijat Michael Jordan ja Kareem Abdul-Jabbar, näyttelijät Tom Hanks, Robert Redford ja Robert De Niro sekä urheiluselostaja Vin Scully. Musiikin parista palkittiin Bruce Springsteen ja Diana Ross. Palkittuihin kuuluivat myös maan alkuperäiskansojen yhteisöjohtaja Elouise Cobell sekä Nasan tutkija Margaret H. Hamilton.

Mitali on korkein Yhdysvalloissa kansalaisille myönnettävistä siviilikunniamerkeistä. Vapaudenmitalien myöntämisen vuotuisen perinteen käynnisti presidentti John F. Kennedy.

Stand up -koomikkona, näyttelijänä ja TV-juontajana tunnetun DeGeneresin palkitsemisen taustalla on kolmen vuosikymmenen mittainen ura viihteen ja median parissa.


Presidentti Obama muistutti puheessaa siitä, kuinka paljon rohkeutta tarvittiin, kun DeGeneres kaksi vuosikymmentä sitten paljasti olevansa lesbo. Hän totesi myös siitä, että hänen rohkeutensa oli tärkeää muilla hlbti-vähemmistöihin kuuluville.

Ellen DeGeneres liikuttui presidentin sanoista. (kuva: Saul Loeb / AFP / Lehtikuva)
DeGeneres kertoi olevansa homoseksuaali vieraillessaan The Oprah Winfrey Showssa vuonna 1997. Elokuussa 2008 DeGeneres sanoi "kyllä" puolisolleen Portia de Rossille, jolloin parin joulukuussa 2004 alkanut suhteensa sai sinetin. Sekä vuonna 2007 että vuonna 2014 DeGeneres juonsi Oscar-gaalan.

Ennen juhlatilaisuutta DeGeneres kertoi Twitterissä, ettei päässyt Valkoiseen taloon unohdettuaan henkilöllisyystodistuksensa. Myöhemmin sisäänpääsy kuitenkin onnistui.
GayStarNews: After ID mishap, Ellen DeGeneres receives Presidential Medal of Freedom
PinkNews: Obama ´choked up´ as he awards Ellen DeGeneres Presidential Medal of Freedom

Kommentoi juttua ja keskustele aiheesta