Indonesia: Presidentti vaatii poliisia suojelemaan hlbti-vähemmistöjä väkivallalta

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren

Indonesian presidentti Jokowi Widodo vaatii poliisia suojelemaan hlbti-vähemmistöihin kuuluvia lisääntyneeltä väkivallalta.

Ihmisoikeustoimijat ovat olleet pitkään huolissaan asenteiden kehityksestä Indonesiassa ja vaatineet presidentiltä kannanottoa. Human Rights Watch -järjestössä toimiva Kyle Knight pitää presidentin kannanilmaisua raikkaan ilman henkäyksenä.

Viime kuukausina väkivalta seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä kohtaan on lisääntynyt. Myös viranomaiset ovat puuttuneet vähemmistön vapauksiin; esimerkiksi hiljattain miespari pidätettiin siksi, että Facebookissa oli kuva parista suutelemassa.

Opetuksesta vastaava ministeri Muhammad Nasir puolestaan sanoi tammikuussa, että avoimesti homot opiskelijat olisi suljettava pois yliopistojen kampuksilta.

Maassa on estetty kymmenien hlbti-teemaisten verkkosivujen ja vähemmistöjen suosimien deittisovellusten käyttö, esimerkkeinä Grindr, Blued ja BoyAhoy. Joidenkin tietojen mukaan jopa 80 seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille suunnattun verkkosivuston ja sovelluksen käyttö on estetty. Rajoituksia perustellaan "poikkeavuuden propagoimisen" kitkemisellä.

Alkuvuodesta maassa toimivat verkkopalvelut joutuivat poistamaan homoteemaiset emojit. Viestintäministeriön edustaja Ismail Cawidu vaati tuolloin, että "sosiaalisen median on kunnioitettava niiden maiden kulttuuria ja tapoja, joissa niillä on suuri määrä käyttäjiä".

Homoseksuaaliset suhteet eivät ole Acehin itsehallintoaluetta lukuunottamatta Indonesiassa laittomia, mutta seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin liittyvät asiat ovat pääosin maltillista islamintulkintaa noudattavan kansan keskuudessa vaikea kysymys. Esimerkiksi televisiokanavien sateenkaarivähemmistöihin kuuluvia esiintyjiä on suvaittu.

Saarivaltio Indonesia on asukasluvultaan (234 miljoonaa) maailman neljänneksi suurin valtio ja suurin muslimienemmistöinen maa.

PinkNews: Indonesian President finally defends country´s LGBT population
PinkNews: Indonesia blocking Grindr and 80 gay websites in clampdown on ´deviant propaganda´
Homoteemaiset emojit kuohuttavat nyt Indonesiassa

Kommentoi juttua ja keskustele aiheesta