Hlbti-ihmisten määrää on yritetty kartoittaa

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 2

Tänään Berliinissä julkaistu kyselytutkimus osoittaa, että hlbti-ihmisten määrä yhdeksässä EU-maassa on selkeästi suurempi kuin aikaisemmissa tutkimuksissa on väitetty. Hlbti-ihmisiksi tunnistautuvien määrä on keskimäärin 5,9%. Maiden välillä on suuria eroja. Suomi ei näy tutkimuksen aineistossa. Tutkimusta ei ole markkinoitu meillä.

Tutkimuksessa saatiin yhdeksästä maasta tilastollisesti merkitsevä prosenttiluku. Kysely tehtiin verkossa ja vastauksia saatiin 11 000. EU-alueella naisista 6,6% kertoi olevansa hlbti-ihmisiä, miehistä 5,3%. Hollannissa naisista 10,3% tunnistautui hlbti:ksi, miehistä vain 2,5%. Saksassa naisista 8,4% tunnisti itsensä hlbti:ksi, miehistä 6,4%. Puolassakin on runsaasti hlbti-ihmisiä, vaikka maan virallinen asenne on tällä htekellä torjuva. Puolalaisnaisista 4,3% on hlbti, miehistä 5,5%. Synkkä peränpitäjä on Unkari, jossa hlbti-ihmisiä on vain keskimäärin 1,5%. Maassa ilmapiiri on painostava. Vain oppositiomedia kertoo homojen ja lesbojen elämästä ja oppositiomediasta viimeksi Népszabadság-lehti lopetti viime viikolla. Juuri se lehti on kertonut säännöllisesti edes jotain positiivista hlbti-vähemmistöistä.

Ikävertailussa näkyy, että vanhemmissa ikäluokissa on suhteellisesti vähemmän hlbti-ihmisiä. Ilmeisesti elämä ja sosiaalinen ympäristö on kolhinut näitä ihmisiä enemmän eivätkä he halua paljastaa sisintään.

Maakohtaiset tutkimustulokset näkyvät havainnollisesti graafisesti tutkimustiedotteessa:
https://daliaresearch.com/counting-the-lgbt-population-6-of-europeans-identify-as-lgbt/


Vuosikymmenien mittaan homojen ja lesbojen määriä on yritetty selvitellä. 1940-luvun lopulla Kinseyn raportti kohahdutti, koska siinä todettiin, että homomiehiä on paljon enemmän kuin koskaan on uskallettu ajatellakaan. Kinseyn mukaan hetero- ja homoseksuaalisuus ovat seksuaalisuus-jatkumon eri päitä. ”Puhtaasti” heteroja oli miehistä hänen mukaansa 75,6% ja ”puhtaasti” homoja 6,2%. Sen lisäksi oli iso määrä erilaisia ”välimuotoja”. Muutamaa vuotta myöhemmin vastaava tutkimus tehtiin naisista ja todettiin, että ”puhtaita” lesboja oli vain 0,8%.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Suomessa Elina Haavio-Mannila ja Osmo Kontula tutkivat homoseksuaalisuuden yleisyyttä 1990-luvun lopussa. ”Täysin” homoiksi tunnistautuneiden määrä oli muutaman prosentin ja ”täysin” lesbojen määrä puoli prosenttia. Kuitenkin satunnaista homoseksuaalista käyttäytymistä oli enemmän. ”Kokopäivähomot ja -lesbot” olivat mitätön vähemmistö.

Jo noiden tutkimusten tekoaikaan monet arvelivat, että homoihin ja lesboihin kielteisesti suhtautuvassa ympäristössä ihmiset eivät uskalla kertoa totuutta itsestään. Haastattelijan edessä hävetään ja kaunistellaan asiaa. Berliinissä tänään julkaistussa tutkimuksessa korostetaan sitä, että kyselyyn vastaavat ovat olleet anonyymejä eikä heidän henkilöllisyytensä tule missään vaiheessa ilmi.

Dalia Research on Berliinissä toimiva yritys, jota voisi kuvata markkinointitutkimusta tekeväksi yritykseksi. Se korostaa modernin teknologian käyttöä tutkimustyössään. Yritys perustettiin 2013.

2 kommenttia

  • 1 / 2
  • Minna B
  • 18.10.2016, 21.37
Vastaukset korreloi ilmeisen hyvin yhteiskunnan HLBT-asenteen mukaan.

Uskon, ettei yhteiskunnan tai johtavien poliitikkojen HLBT-kielteinen asenne tee kenestäkään heteroa, paitsi että useampi bi valitsee elää heteronormin mukaan.