Dtm perustelee sisäänpääsyn epäämistä joukolta turvapaikanhakijoita

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 35
Ravintola dtm:n sisäänkäynti Helsingin Mannerheimintiellä. Kuvassa esiintyvät ihmiset eivät liity tapaukseen.

Lauantai-iltana joukko Regnbågshelgen-tapahtuman iltajuhlaan kutsuttuja turvapaikanhakijoita ei päässyt ravintola dtm:ään sisään, jonka jälkeen tapahtuman järjestäjät päättivät siirtää tapahtuman pois ravintolasta ja jakaa Regnbågsankan-tunnustuksen ulkona.

- Me Regnbågsankanissa päätimme juuri siirtää Regnbågshelgenin iltajuhlan baarista kadulle, sillä turvapaikanhakijoiden ryhmältä evättiin pääsy. Emme syrji ketään. Piste, kommentoi Regnbågankanin puheenjohtaja Oscar Ohlis asiaa Regnbågsankanin Facebook-sivulla.

Sosiaalisessa mediassa on lukuisissa kommenteissa paheksuttu dtm:n ns. ovipolitiikkaa tapaukseen liittyen.

Ravintola kertoo sisäänpääsyn epäämisen syyksi viranomaisen hyväksymän henkilöllisyystodistuksen puutteen ja viranomaisten antamat ohjeet. Ravintolan mukaan yksityistilaisuudessa, jossa tarjoiltiin alkoholia, oli tulijoiden ikä tarkistettava. Viranomaiset voivat peruuttaa anniskelupaikalta anniskeluluvat, mikäli sem harjoittamassa anniskelutoiminnassa havaitaan sääntörikkomuksia.

Iän tarkastamisessa hyväksyttäviä todistuksia ovat viranomaisen myöntämä ja voimassa oleva henkilökortti, passi ja sellaiseksi on vakiintunut myös ajokortti. Oleskelulupakortti ei ole virallinen henkilöllisyystodistus.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Ravintola dtm:stä kerrotaan ollun viimeisen vuoden aikana lukuisia kertoja yhteydessä sekä viranomaisiin että alan edunvalvontajärjestöön Maraan. Näiltä saadut vastaukset ovat dtm:n mukaan olleet yksiselitteisiä ja linjassa ravintolan käytäntöjen kanssa. Ravintolasta kerrotaan, että asian selvittämistä viranomaisten kanssa kuitenkin jatketaan.

- Palatakseni vielä eilisiltaiseen tapahtumaan: olemme erittäin pahoillamme, että juhlanne päättyivät näissä merkeissä, mutta meidän näkökulmastamme viranomaisohjeistuksen perusteella meillä ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin evätä nuorelta näyttävien henkilöiden sisäänpääsy hyväksyttävän henkilöllisyystodistuksen puuttuessa, kirjoittaa dtm:n taustalla olevan Äkä Oy:n hallituksen puheenjohtaja Karri Nieminen.

Dtm:n edustajan julkaisemassa kommentissa kerrotaan, että turvapaikanhakijoiden edustaja kutsui poliisin selvittämään asiaa lauantai-iltana, jonka jälkeen poliisi totesi järjestyksenvalvojien toimineen asianmukaisesti.

Asiaa koskevassa keskustelussa julkaistussa kommentissa kerrotaan törmätyn vastaavanlaiseen ovipolitiikkaan myös yökerho Herculeksessa.

Facebook-keskustelua tapaukseen liittyen
Guldankan palkinto jaettiin kadulla Ted Urholle

35 kommenttia

Jos ajokortti on vakiintunut 'hyväksyttäväksi todistukseksi' ei pitäisi olla mitään syytä sille, etteikö oleskelulupakorttia hyväksyttäisi. Molemmat ovat 'lupia' eivät virallisia henkilöllisyystodistuksia ja molemmista kuvallista korteista käy selkeästi ilmi ikävalvonnan kannalta tarpeellisesti tiedot. Ajokortin pyöntää Trafi ja Oleskelulupakortin Migri. Esimerkiksi Posti hyväksyy Oleskelulupakorttin henkilöllisyyden todentamiseen.

Asian olisi siis voitu ja voi ratkaista toisin, jos kyse todella on puhtaasti ikävalvonnasta.
On sinänsä ymmärrettävää, että ravintola haluaa pelata varman päälle anniskeluasioissa, koska niihin perinteisesti suhtaudutaan meillä hyvin tarkasti ja jopa viranomaisten taholta usein varsin tunteenomaisen ja kiihkeän pilkuntarkasti.
Nämä henkilötodistusten hyväksynnät/hylkäämiset ovat kuitekin pitkälle tulkinta-asioita, ja nykytilanteessa esimerkiksi ravintola-alan kattojärjestö Maran ja Valviran tulisi sopia keskenään siitä, että viranomaisen antama kuvallinen oleskelulupa, johon syntymäaikakin on merkitty, kelpaisi iän todistamiseen siinä missä ajokorttikin. Ajokorttihan ei sekään ole virallinen henkilötodistus.
Jos esimerkiksi pankissa haluat todistaa henkilöllisyytesi ajokortilla, pankkitoimihenkilöllä on oikeus kieltäytyä hyväksymästä sitä, ja paikalle mahdollisesti kutsumallasi poliisilla ei ole muuta vaihtehtoa kuin todeta toiminnan olleen asianmukaista.