Guldankan palkinto jaettiin kadulla Ted Urholle

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 6
Guldankan on Regnbågsankan-yhdistyksen antama tunnustus.

Lauantai-iltana ruotsinkielisen sateenkaariviikon pääjuhlassa jaettiin perinteinen Guldankan -palkinto. Pääjuhla oli siirretty DTM:stä kadulle vastalauseena sisään pyrkineiden turvapaikanhakijoiden kohtelusta.

Palkinnon sai Ted Urho, journalisti Ylestä. Hän on juontajana ja reportterina Ylen ruotsinkielisissä pääkaupunkiseudun ohjelmissa. Palkinnon luovutti Regnbågsankanin puheenjohtaja Oscar Ohlis. Hän sanoi, että "tarvitsemme enemmän sellaisia esikuvia kuin Ted, joka uskaltaa ottaa kantaa ihmisoikeuksiin. Voimme ylpeinä antaa palkinnon henkilölle, joka lukemattomia kertoja on nostanut esiin hlbti-kysymyksiä Suomen ruotsinkielisen väestön keskuudessa." (Yle nyheter)

Tilaisuuteen oli kutsuttu pari turvapaikanhakijaa, mutta heiltä evättiin sisäänpääsy. Ted Urhon mukaan syynä luultavasti oli, etteivät he pystyneet vahvistamaan ikäänsä. Tilaisuus siirrettiin kadulle Mannerheimintielle.

Guldankan-palkinto jaetaan merkittävästä työstä moninaisuuden, ihmisoikeuksien, ennakkoluulojen vähentämisen ja seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien puolesta erityisesti ruotsinkielisessä Suomessa.

6 kommenttia

Onnea voittajalle. Varmasti ansaittu palkinto.

***

Minusta järjestäjien vastalause sen sijaan on hyvin erikoinen. Jos ravintola jää kiinni alaikäisille anniskelusta, niin edessä voi olla toiminnan kannalta erittäin vakavia ongelmia. Siksi ravintola joutuu varmistumaan asiakaskunnan täysi-ikäisyydestä. Varmistukseksi ei riitä muiden vakuuttelut henkilön täysi-ikäisyydestä.

Mikäli kyse oli ikärajasta/henkkareista, niin dtm ei ole syyllistynyt mihinkään moitittavaan. Jos kyse oli muusta, niin siinä tapauksessa pahempi juttu. Nyt olisi dtm:n syytä selvittää asia ja julkaista asiaa koskeva tiedote.
Kyseistä tilannetta lähemmin tuntematta asia olisi voitu hoitaa siistimmin niin, että turvapaikanhakijat olisi päästetty palkinnonjakotilaisuuden ajaksi (sitä kaiketi kutsu koski?) ravintolaan mutta heille olisi ilmoitettu että alkoholin nauttiminen on heiltä Suomen lain mukaan kielletty. Laki ei estä alaikäisen oleskelua anniskelutilassa, ja sisäänpääsyikärajat on otettu käyttöön vain ravintolan käytännön toiminnan helpottamiseksi. Tässä olisi ollut kaikesta päätellen poikkeuksen ja joustamisen paikka.