Milo Yiannopoulosin pyytäminen puhujaksi Tukholman prideen aiheutti kiistan

  • Uutinen
  • Pride
  • Sami Mollgren
  • 21
Milo Yiannopoulos pitämässä lehdistötilaisuutta terrorihyökkäyksen kohteeksi joutuneen Pulse-yökerhon ulkopuolella Orlandossa 15. kesäkuuta. (kuva: Drew Angerer / AFP / Lehtikuva)

Trans-vähemmistöä loukkaavia ja muita poliittisesti epäkorrekteina pidettyjä mielipiteitä esittänyt Milo Yiannopoulos pyydettiin Tukholman prideen puhujaksi. Kutsu aiheutti hermostumista Ruotsin hlbti-aktivisteissa. Esimerkiksi ruotsin merkittävimmän hlbti-järjestön RFSL:n piirissä kutsua pidettiin kauheana.

Kyseenalaisena pidettyjä näkyemyksiä esittänyt 32-vuotias kreikkalais-brittiläinen toimittaja Yiannopoulos on avoimesti homoseksuaali, konservatiivi, katolinen ja esimerkiksi ilmoittanutunut kannattavansa republikaanien Donald Trumpin valintaa USA:n presidentiksi. Hän on kritisoinut muun muassa feministejä ja muslimeja. Hän on myös viitannut transsukupuolisuuteen mielenterveydellisenä sairautena.

Yiannopoulosin kutsui Tukholman prideen ruotsalainen maltillisen kokoomuspuolueen piirissä toimiva hlbti-järjestö Öppna Moderatenra. Järjestön tavoitteena oli synnyttää keskustelua eri mieltä olevien välille ja lisätä eri näkökulmien sietokykyä.

- On kauheaa että Öppna Moderater kutsuu hänet. On hyvin vaikea tukea henkilöä, joka niin aktiivisesti ja selkeästi ilmaisee transfobiaa ja islamofobiaa ja levittää vahvaa vihapuhetta, sanoi RFSL:n puheenjohtaja Frida Sandegård.

Syntyneen kohun jälkeen kutsu peruutettiin.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Tukholman pride-tapahtuma käynnistyy maanantaina 25. heinäkuuta. Lauantaina 30. heinäkuuta Tukholmassa järjestetään massiivisen kokoinen pride-kulkue. Kulkueen ja viihteellisen ohjelman lisäksi tapahtuma sisältää myös vakavampaa ohjelmaa, kuten erilaisia keskustelutilaisuuksia.

Yiannopoulos on kutsunsa peruuntumisesta huolimatta tulossa Ruotsiin. Hän aikoo osallistua Tukholman seudulla maahanmuuttajavaltaisella alueella järjestettävään Järva Pride -kulkueeseen. Vuonna 2015 ensimmäistä kertaa järjestettyyn Järva pride -tapahtumaan osallistui noin 20 henkeä. Tapahtumaa on pidetty rasistisena, sillä arvostelijoiden mukaan siinä hlbti-vähemmistöt on asetettu vastakkain maahanmuuttajavähemmistön kanssa. Järva Priden taustalla on Jan Sjunnesson, entinen kansalliskonservatiivisen Sverigedemokraterna -puolueen Samtiden-julkaisun päätoimittaja.

Yiannopoulos on suljettu ulos Twitter-palvelusta, jossa hänet tunnettiin nimimerkillä Nero. Seuraajia hänellä oli yli 338 000. Jo ennen keskiviikkona tapahtunutta pysyvää ulossulkemista Twitteristä Yiannopoulos oli useita kertoja bannattuna. Palvelu perustelee ratkaisuaan käyttöehtojen rikkomisella. Yiannopoulos puolestaan on sanonut hänen poistamisensa palvelusta olevan Twitterin loppu, sillä Twitter ei hänen mukaansa kunnioita sananvapautta.

Dagens Nyheter: Öppna Moderater bjöd in talare som liknat feminism vid cancer
HS: Tukholman Prideen pyydettiin puhuja, joka on sanonut transihmisiä aivosairaiksi – kutsu peruttiin arvosteluryöpyn jälkeen
The Guardian: Milo Yiannopoulos, rightwing writer, permanently banned from Twitter
Tukholman vaihtoehtopride – Järva pride – epäonnistui totaalisesti

21 kommenttia

Yllättävän paljon vielä kohtaa hlbt ihmisten keskuudessa ymmärtämätöntä suhtautumista toisia seksuaalivähemmistöjä kohtaan,eivät kaikki homotkaan oikein aina ymmärrä,täytyy silloin muistuttaa, mehän vaaditaan myös hyväksyntää,ja on muitakin seksuaalivähemmistöjä.
Totta, ymmärtämätöntä suhtautumista esimerkiksi bi-seksuaaleihin ja trans-sukupuolisiin tällä palstalla edustaa nimimerkki Human jolle homomiehen oikeudet tuntuvat olevan ainoat millä on merkitystä. Lisäksi uskontojen pilkkaaminen "nokkeline" sanavalintoineen joita hän toistaa kirjoituksesta toiseen kertovat paljon vihan ja ennakkoluulojen täyttämästä maailmankuvasta.