Republikaanien puoluekokouksessa esillä myös hlbti-aihepiiri

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 7

PayPal-verkkomaksupalvelun perustajiin kuuluva Peter Thiel on ensimmäinen omaan homoseksuaalisuuteensa viitannut republikaanien puoluekokouksen puhuja.

- Jokainen amerikkalainen on ominaisuuksiltaan ainutkertainen. Minä olen ylpeästi homo. Minä olen ylpeästi republikaani. Mutta ennen kaikkea, olen ylpeästi amerikkalainen, sanoi Thiel.

Esimerkiksi keväällä 2013 Out-lehden äänestyksessä Peter Thiel nostettiin viihdemaailman seitsemänneksi vaikutusvaltaisimmaksi sateenkaari-ihmiseksi.

Thielin huomioita kiitettiin aplodein, ja NBC kuvaa sitä hätkähdyttäväksi käänteeksi, sillä puolue oli hetkeä aikaisemmin hyväksynyt homokielteisenä tunnetun Indianan kuvernöörin Mike Pencen varapresidenttiyden, mikäli republikaanien presidenttiehdokkaaksi samoin puoluekokouksessa hyväksytty Donald Trump voittaa syksyn vaalit.

Varapresidenttiehdokas Pence suhtautuu kielteisesti samaa sukupuolta olevien avioliitto-oikeuteen ja transihmisten oikeuteen valita itselleen sopiva WC. Hän myös hyväksyy "eheytysterapiat" ja on allekirjoitti Indianan kuvernöörinä osavaltion "uskonnonvapauslain", joka salli esimerkiksi hlbti-vähemmistöjen syrjinnän uskonnollisin perustein. Sittemmin lakia on tarkennettu.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Republikaanien puoluekokouksessa hlbti-vähemmistöjä käsittelevät puheenvuorot ovat olleet harvassa.

Trumpin asenteita hlbti-vähemmistöjä kohtaan ei ole pidetty erityisen lämpiminiä. Trump kuitenkin viittasi odotetussa linjapuheessaan myös seksuaalivähemmistöihin. Hän sanoi suojelevansa homoja ja lesboja väkivallalta, mikäli tulee valituksi presidentiksi. Yleisesti Trumpin linjapuheen kantoja pidettiin odotettuina; asiat on kuultu jo aiemmin. Noin tunnin kestäneessä puheessa Trump kertoi ratkaisujaan siihen, miten USA:sta tulisi jälleen mahtava ja turvallinen. Trump myös suomi maan nykyhallintoa ja osansa sai myös todennäköinen vastaehdokas, demokraattien Hillary Clinton.

Myös republikaanien esivaalissa toiseksi tullut Ted Cruz viittasi puheessaan hlbti-vähemmistöihin. Hänen mukaansa maan perustuslaki turvaa niden vähemmistöjen oikeuden elää omatuntonsa mukaisesti. Cruz on aiemmin tuonut esiin nuivan suhtautumisensa hlbti-vähemmistöjen aseman parantamiseen.

Avoimesti hlbti-vähemmistöihin kuuluvia puhujia on ollut hlbti-viittauksiakin vähemmän.

Puoluekokouksen historiassa edellisen kerran avoimesti homoseksuaalinen henkilö puhui lavalla edellisen kerran vuonna 2000, jolloin puheenvuoron käytti Jim Kolbe. Hän ei käsitellyt puheessaan hlbti-vähemmistöön liittyviä kysymyksiä, mutta Teksasin valitsijamiehet nousivat hänen puheensa aikana rukoilemaan seisaalleen, protestoidakseen. Kolben puhe oli lisäksi sijoitettu vähäpätöisempään ajankohtaan. Ensimmäisen puoluekokouksessa esiintynyt avoimesti homoseksuaalinen puhuja oli Sam Fong, joka puhui lyhyesti puoluekokoukselle vuonna 1996.

USA:n presidentin vaali syksyllä 2016

Yhdysvaltain 58. presidentinvaali käydään 8. marraskuuta 2016, jolloin äänestäjät valitsevat valitsijamiehet. Valitsijamiehet valitsevat uuden presidentin ja varapresidentin 17. joulukuuta. Uusi presidentti astuu virkaansa 20. tammikuuta 2017. Republikaanien presidenttiehdokas on Donald Trump. Hänen vastaehdokkaakseen demokraatit oletettavasti valitsevat puolueen esivaalin voittaneen Hillary Clintonin pian koittavassa puoluekokouksessaan. Libertaaripuolueen presidenttiehdokas on Gary Johnson.

NBC: Peter Thiel Makes History at RNC: ´I´m Proud to be Gay´
Time: How Donald Trump Courted Gay Voters at the Convention
Raycom: The Latest: Convention´s balloon drop doesn´t disappoint

7 kommenttia

  • 1 / 7
  • homo-x
  • 22.7.2016, 14.38
Jokainen suomalainen on ominaisuuksiltaan ainutkertainen.Minä olen ylpeästi homo.Minä olen ylpeästi perussuomalainen.Mutta ennenkaikkea,olen ylpeästi suomalainen.Voisiko perussuomalaisen edustajan suusta tulla tällaista julkisesti?
Trumphan on julistanut ajavansa alas Obaman aikaansaaman terveydenhuoltouudistuksen, Obamacaren, minkä ansiosta jokaiselle yhdysvaltalaiselle taataan terveydenhoitoa.

Yhdysavalloissa on valitettavasti yhä umpikristityistä kodeistaan pois ajettuja, kodittomiakin hlbt-nuoria, joille tuo Obaman aikaansaannos on tärkeä.

Trumpin pitäisi ennen Obamacaren romuttamista tervehenkistää republikaani-umpiuskovaiset lähimmäisenrakkaiksi lapsiaan ja muitakin läheisiään ja yhteiskunnan vähäosaisia yhdysvaltalaisia kohtaan.

Nythän on varsin läpinäkyvän selvää että Trump koettaa vikitellä hlbt-äänestäjäkuntaakin äänestämään hänen, todennäköisesti valheellisia lupauksiaan ja sitten kuitenkin pettää heidät. Trumpi tietää että lopuolta republikaani-umpiuskovaiset äänestävät häntä, joten hänen strategianaan on yrittää naketaa Clintonin suurempaa suosiota.