Istanbulin pride-kieltoa uhmanneita vastaan käytettiin kovia otteita

  • Uutinen
  • Pride
  • Sami Mollgren
  • 2

Turkin poliisi käytti voimakeinoja estääkseen kielletyn pride-kulkueen järjestämisen. Arviolta muutama sata henkeä pyrki sunnuntaina uhmaamaan viranomaisten määräystä.

Poliisin kerrotaan äkyttäneen kyynelkaasua ja kumiluoteja hajottaakseen tapahtuman. Ainakin 19 henkilöä kerrotaan pidätetyn. Pidätettyihin kuului myös joukko saksalaispoliitikkoja: vihreä europarlamentaarikko Terry Reintke, vihreiden kansanedustaja Volker Beck ja kaksi muuta poliitikkoa.

Sunnuntaina 19. kesäkuuta mellakkapoliisi hajotti Istanbulissa Trans Pride -tapahtuman käyttäen samoin kumiluoteja ja kyynelkaasua. Sunnuntainen Trans Pride -tapahtuma oli Istanbulin pride-viikon lähtölaukaus. Viikon oli määrä huipentua sunnuntaina 26. kesäkuuta järjestettävään pride-kulkueeseen. Jo perjantaina kuitenkin kerrottiin, että pride-kulkuetta ei sallita turvallisuuteen ja yleiseen järjestykseen vedoten.

Kesällä 2015 poliisi käytti kyynelkaasua, kumiluoteja ja vesitykkejä pride-kulkueen hajottamiseksi. Lukuisilta nettiin ladatuilta videoilta on nähtävissä, että hyökkäys alkaa varoittamatta. Joidenkin tietojen mukaan hyökkäystä olisi edeltänyt presidenttiin kohdistuva nimittely.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Taksim-aukiolla kaikki mielenosoitukset ovat olleet kiellettyjä vuodesta 2013.

Istanbul: Viranomaiset kieltävät pride-kulkueen vetoamalla turvallisuussyihin
Poliisi hajotti trans-tapahtuman väkivalloin Istanbulissa
PinkNews: German politicians among those arrested for banned Istanbul Pride demonstration

2 kommenttia

  • 1 / 2
  • John
  • 27.6.2016, 9.13
Erdogan alkaa käyttää yhä enemmän kovia otteita niihin tahoihin jotka eivät alistu hänen valtaansa.
EU:n tulisi asettaa Turkille taloudellisia pakotteita. Venäjän kohdalla se tuntuu onnistuvan,miksei tämän toisen diktaattorin kohdalla?
  • 2 / 2
  • Cadence
  • 27.6.2016, 11.25
"... Venäjän kohdalla se tuntuu onnistuvan,miksei tämän toisen diktaattorin kohdalla? ..."

Turkki on Nato-maa, ja Nato on tunnetusti demokraattisten maiden unioni. Siinä asiassa ei pitäisi olla nokan koputtamista kenelläkään. Kysykää vaikka Hesarilta ja Suomen johtavilta poliitikoilta.

USA myös haluaa Turkin osaksi EU:ta, minkä ranskalaiset diplomaatit ovat happamina paljastaneet vuosikymmen sitten. Ei sellaiselle maalle voi pakotteita määrätä. Erdogan voi pian päättää, ettei haluakaan EU:hun. Turkin EU-jäsenyys on laahannut pian 20 vuotta eri oikeusasteissa, Britannian sitä ajaessa ja Ranskan vastustaessa.

Merkel ja Sarkozy vastustivat aikoinaan Turkin EU-jäsenyyttä, mutta jokin on kääntänyt Merkelin mielipiteen asiassa 180 astetta. Sarkozystä ei ole kuultu sen jälkeen, kun paljastui, kuinka paljon hän sai vaalirahoitusta diktaattorilta nimeltä Gaddafi, puhutaan kymmenistä miljoonista.

On outoa mekastaa yhden tai kahden marssin kieltämisestä, kun samaan aikaan tyrmään on lennellyt toimittajia vakoilusta syytettynä, tarkemmin ottaen paljastuksista, jotka liittyvät Turkin tukeen terroristeille Syyriassa. Tietenkään ei pidä unohtaa sitä epäonnista saksalaista koomikkoa, jota uhkaa vankeus Saksassa Erdoganin kunnian loukkaamisesta, jos hän ei poista Erdogania loukkaavaa runoaan. Koomikon mukaan Merkel jätti hänet turkkilaisen despootin armoille.

Odottaako joku tosissaan, että tilanteeseen tulisi muutos Euroopan taholta? :D