ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
ilmiöitä homoseksuaalisuuden ympärillä pride ja vapautusliike pride-kalenteri tuki- ja neuvontapalvelu homoFAQ seksuaalisuus ja sukupuoli perheet kaappi linkit kaikki artikkelit

Poliisi hajotti trans-tapahtuman väkivalloin Istanbulissa

Sami Mollgren • 19.06.2016 20:59 • 1 kommentti. UUTISET: PRIDE • ULKOMAAT
Turkissa mellakkapoliisi hajotti sunnuntaina Trans Pride -tapahtuman Istanbulissa käyttäen kumiluoteja ja kyynelkaasua. Satojen poliisien kerrotaan piirittäneen Taksim-aukiolla runsaan sadan hengen kokoontumisen ja estäneen puheet sekä kulkueen.

Asiasta kertoo uutistoimisto AFP.

Kun poliisin operaatio käynnistyi, väkijoukko hajaantui lähikaduille uutistoimisto AFP:n mukaan. Turkkilaisten tiedotusvälineiden mukaan ainakin kaksi ihmistä pidätettiin, mutta Amnesty kertoo jopa 11 pidätetystä.

Taksim-aukiolla kaikki mielenosoitukset ovat olleet kiellettyjä vuodesta 2013.

Sunnuntainen Trans Pride -tapahtuma oli Istanbulin pride-viikon lähtölaukaus. Viikon on määrä huipentua sunnuntaina 26. kesäkuuta järjestettävään pride-kulkueeseen. Jo perjantaina kuitenkin kerrottiin, että pride-kulkuetta ei sallita turvallisuuteen ja yleiseen järjestykseen vedoten.

Tapahtuman järjestäjät katsovat kiellon olevan räikeästi ristiriidassa perustuslain ja lainsäädännön kanssa. Järjestäjien mielestä viranomaiset eivät täytä velvollisuuttaan suojella kansalaisten oikeutta käyttää oikeuksiaan. Päätöstä vastaan on suunnitteilla oikeustoimia.

- Jalkafallofanit voivat tässä maassa olla kaduilla milloin haluavat. Me aioimme osoittaa mieltä rauhanomaisesti, sanoo Istanbulin hlbti -solidaarisuusjärjestön edustaja Ebru Kiranci.

- Ramadan on vain tekosyy. Jos kunnioitatte ramadania, kunnioittakaa meitäkin. Heterot ajattelevat, että kaksi tuntia 365 päivässä on liikaa, sanoo Kirachi.

Aiemmin sunnuntaina noin kymmenen homovastaista mielenosoittajaa pidätettiin lähellä Taksim-aukiota.

Kesällä 2015 poliisi käytti Istanbulissa kyynelkaasua, kumiluoteja ja vesitykkejä pride-kulkueen hajottamiseksi. Lukuisilta nettiin ladatuilta videoilta on nähtävissä, että hyökkäys alkaa varoittamatta. Joidenkin tietojen mukaan hyökkäystä olisi edeltänyt presidenttiin kohdistuva nimittely. Tuolloin oli käynnissä islamin pyhä kuukausi ramadan.

Ennen vuotta 2015 on Istanbulissa järjestetty pride-tapahtuma ainakin 12 vuoden ajan ilman välikohtauksia. Tapahtumissa on ollut mukana jopa tuhansia ihmisiä.

Perjantai-iltana Istanbulissa tapahtui yhteenotto levykaupassa, kun noin 20 miestä hyökkäsi pahoinpitelemään asiakkaita, koska kaupassa juotiin alkoholia ja kuunneltiin musiikkia. Miesten kerrotaan hermostuneen meneillään olevan ramadanin vuoksi

Muslimienemmistöinen Turkki on perustuslakinsa mukaan maallinen valtio. Homoseksuaaliset suhteet eivät ole monista muslimienemmistöisistä maista poiketen ole kiellettyjä Turkissa. Asenteet hlbti-vähemmistöjä kohtaan ovat kuitenkin laajalti kielteiset.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
ortodoksi-kristillisen Moskovan Pride-kielto "ikiajoiksi" -tauti alkaa levitä muuallekin.

Tuossa 2015 Pride -ongelmassahan Istanbulissa syy taisi olla siinä että oppositiopoliitikot käyttivät Prideä ihmiskilpenä muulle politikoinnilleen.

Kommenttia muokattu: 20.06.2016 klo 15:19
  human • 20.06.2016 15:14
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy