Italia: Samaa sukupuolta olevan puolison lapsen sisäisestä adoptiosta oikeuden ennakkotapaus

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren

Italiassa hyväksyttiin toukokuussa samaa sukupuolta olevia koskeva parisuhdelaki, mutta ilman sisäistä adoptio-oikeutta. Keskiviikkona oikeus teki ennakkopäätöksen, joka mahdollistaa sisäisen adoption myös samaa sukupuolta olevien vanhempien perheessä.

Uutistoimisto AFP:n välittämästä uutisesta kertoi Suomessa ensin Yle.

Vuodesta 2014 lähtien Rooman perheoikeus on tehnyt samaa sukupuolta olevien parien kohdalla ainakin 15 puoltavaa päätöstä kumppanin lasten adoptiosta. Huhtikuun lopossa sateenkaariperheiden yhdistyksen johtaja Marilena Grassadonia voitti oikeudenkäynnin, jonka tuloksena hän sai adoptoida puolisonsa kaksospojat. Nyt kassaatiotuomioistuin - ylin oikeusaste - vahvisti päätöksen.

Tuomioistuimen päätöksen mukaan lapsen edun on käytävä edellä kaikissa adoptiotapauksissa, eikä äidin ja adoptiota hakevan puolison seksuaalinen suuntautuneisuus voi olla ratkaiseva kysymys, kun kyse on vakiintuneesta perheestä.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Käytännössä jokainen sisäinenkin adoptio harkitaan myös jatkossa erikseen .Päätöksen myötä perheoikeuksien tuomareilla on kuitenkin entistä vähemmän liikkumavaraa asiassa. Jatkossa yksittäisiä adoptiopäätöksiä peilataan keskiviikkoiseen ennakkopäätökseen.

AFP: Italian court sets gay adoption precedent
Yle: Italian korkein oikeus otti lisäaskeleen homoseksuaalien perheoikeuksissa
Italian presidentti vahvisti parisuhdelain

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!