USA:n Orlandossa ammuttu homobaarissa

  • Uutinen
  • Yleiset
  • (päivitetty )
  • Sami Mollgren
  • 130
Orlandon poliisi tiedotti tapahtuneesta myös sosiaalisessa mediassa (kuva: Twitter)

USA:ssa, Floridan Orlandossa sijaitsevassa The Pulse Club -yökerhossa tapahtui sunnuntaina aamuyöstä ampuvavälikohtus. Yökerhossa oli välikohtauksen alkaessa paikalla yli 300 ihmistä. Pian välikohtauksen alettua yökerhon Facebook-sivulla kehottiin pakenemaan paikalta. Myös poliisi kehotti pysymään etäällä alueesta.

Asemies avasi silminnäkijöiden mukaan tulen noin kahdelta paikallista aikaa, kun yökerho oli jo menossa kiinni. Tekijän ja paikalla olleen poliisin välisen laukaustenvaihdon jälkeen asemies linnoittautui yökerhoon ja syntyi panttivankitilanne. Yökerhossa oli loukkaantuneita ja ampujaa piileskeleviä ihmisiä.

Kuolonuhreja on ainakin 50 ja sairaalaan vietyjä haavoittuneita 53.

Tilanne kesti useita tunteja.

Noin 5.55 (12.55 suomen aikaa) kerrotun tiedon mukaan ampuja on kuollut. Poliisi teki rynnäkön yökerhoon, jonka yhteydessä verilöylyn tekijä sai surmansa. Sunnuntain alkuiltapäivästä Suomen aikaa oli vielä epäselvää, toimiko ampuja yksin, vai oliko hyökkääjiä toinenkin. Myöskään ampujan henkilöyttä ei vielä tuolloin tiedetty.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Myöhemmin iltapäivällä kerrottiin teosta epäillyn olevan 29-vuotias Yhdysvaltain kansalainen Omar Mir Seddique Mateen. Hän on syntynyt New Yorkissa ja asui Port St. Lucien kaupungissa parinsadan kilometrin päässä Orlandosta. Hänen vanhempansa ovat lähtöisin Afganistanista.

Mateenin ei tiedetä aiemmin syyllistyneen rikoksiin. Mateenin entinen vaimo on kertonut vartijana työskennelleen miehen olleen väkivaltainen häntä kohtaan. FBI:n kerrotaan tutkivan ampujan yhteyksiä ääri-islamisteihin. Ampujan isä sanoi tiedotusvälineille, ettei kyse ollut uskonnosta, vaan että poika olisi suuttunut nähtyään aiemmin Miamissa kahden miehen suutelevan kadulla. Uutistoimisto Reuters kuitenkin kertoi illalla, että islamistijärjestö ISIS on ilmoittanut ottavansa vastuun iskusta.

Mateenin kerrottiin olleen selvästi valmistautunut verityöhön, sillä hänellä oli mukanaan sekä rynnäkkökivääri että käsiase.

Tapahtuneesta ja ilmitulleista yksityiskohdista on tullut jatkuvana virtana tietoa yhteisöpalvelu Twitterissä, tunnisteella #PulseOrlando. Esimerkiksi uutiskanava CNN aloitti suoran lähetyksen tapahtumapaikalta yöllä paikallista aikaa.

Paikallista aikaa alkuiltapäivästä presidentti Barack Obama puhui televisiossa, ja totesi päivän olevan erityisen raskas seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluville, mutta myös sanoi iskun olevan kaikkia yhdysvaltojen asukkaita ja tasa-arvoa vastaan. Hän kuvaili joukkosurmaa terroriteoksi, ja ampujaa "täynnä vihaa olevaksi" ihmiseksi.

Myös Seta on esittänyt surunvalittelunsa Orlandon tapauksen johdosta.

Pulse Club (Facebook)
CNN: Suspect in mass shooting at Florida gay club is dead, police say
PinkNews: As many as 20 believed to be shot during mass shooting at gay Florida nightclub

130 kommenttia

Katson juuri CBSN:n lähetystä Orlandosta. Nyt uhrilukuja on päivitetty:

50 kuollutta, 53 haavoittunutta.

Tekijän kerrotaan olleen 29-vuotias Omar Saddiqui Mateen.