Äitiyslakikampanja luovutti 55 832 kannatusilmoitusta Väestörekisterikeskuksen tarkastettavaksi

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren

Kansalaisaloite äitiyslaista keräsi kaikkiaan 55 832 kannatusilmoitusta, ja aloite siirtyy syksyllä eduskunnan käsiteltäväksi. Kampanjan edustajat luovuttivat tänään maanantaina 6.6. kello 15.30 kannatusilmoitukset Väestörekisterikeskukseen tarkastettaviksi. Tarkastuksen valmistumisen jälkeen aloite luovutetaan eduskunnan puhemiehelle eduskunnan syysistuntokauden alussa.

Äitiyslaille kerättiin kannatusilmoituksia puolen vuoden ajan. Kannatusilmoitusten keruu päättyi toukokuun 28. päivänä. 55 832 kannatusilmoituksesta 51 114 tuli oikeusministeriön sähköisen palvelun kautta ja 4 718 kannatusilmoitusta kerättiin paperilomakkeille. Väestörekisterikeskus vahvistaa tarkastuksen päätteeksi kannatusilmoitusten tarkan määrän. Koska pelkästään sähköisten ilmoitusten määrä on yli 50 000, aloite etenee syksyllä varmasti eduskunnan käsittelyyn. Eduskunnassa käydään aluksi lähetekeskustelu, jonka jälkeen asia lähetetään todennäköisesti lakivaliokuntaan jatkokäsittelyyn. Lopullinen päätös aloitteen hyväksymisestä on odotettavissa vuoden 2017 puolella.

- Suhtaudumme luottavaisesti aloitteen etenemiseen eduskunnassa. Aloite on perusteellisesti valmisteltu oikeusministeriössä ja se vahvistaa lasten oikeusturvaa hyvin konkreettisella ja käytännöllisellä tavalla. Uskon, että eduskunnan enemmistö on äitiyslain säätämisen kannalla, toteaa Sateenkaariperheet ry:n toiminnanjohtaja Juha Jämsä.

- Olen äärimmäisen iloinen, että niin laaja joukko kansalaisia allekirjoitti aloitteen ja toimi monin tavoin kampanjan tukena. Suuret kiitokset kaikille osallistuneille!, jatkaa Jämsä.

Äitiyslaki mahdollistaisi, että naisparille hedelmöityshoidoilla syntyvän lapsen juridinen suhde molempiin vanhempiinsa voitaisiin vahvistaa tunnustamalla lapsi neuvolassa, ilman tarvetta perheen sisäiseen adoptioon. Tällainen käytäntö on voimassa kaikissa muissa Pohjoismaissa ja lukuisissa muissa Euroopan maissa kuten Maltalla ja Espanjassa.

Sateenkaariperheet ry:n mukaan naisparille syntyvän lapsen oikeusturva paranisi huomattavasti, koska hänen juridinen suhteensa molempiin vanhempiinsa olisi selvä jo syntymästä lähtien. Nykyisin lapsi saa oikeuden toiseen vanhempaansa vasta kun perheen sisäinen adoptio on vahvistettu. Tähän voi mennä useita kuukausia, jopa vuosi. Siihen asti lapsi on turvattomassa asemassa, jos toinen vanhemmista menehtyy tai vanhemmat eroavat.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

aitiyslaki.fi
Äitiyslaki-kansalaisaloitteen nimenkeruu päättyi - eduskunta saa aloitteen syksyksi

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!