Joukko kansanedustajia haluaa poistaa pakkosteriloinnit

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 16

Kuusi kansanedustajaa eri puolueista on allekirjoittanut lakialoitteen transseksuaalin sukupuolen vahvistamisesta annetun lain muuttamisesta. He haluavat muuttaa lakia siten, että juridisen sukupuolensa muuttavan ei edellytetä olevan steriloitu tai muusta syystä lisääntymiskyvytön.

Aloitteen allekirjoittajat ovat Silvia Modig (vas), Susanna Huovinen (sdp), Saara-Sofia Sirén (kok), Hanna Kosonen (kesk), Touko Aalto (vihr) ja Stefan Wallin (rkp), ja seuraavaksi he alkavat kerätä aloitteeseen muiden kansanedustajien nimiä.

- Hallitus hyväksyi tällä viikolla tasa-arvo-ohjelman. Valitettavasti translain uudistusta ei ole mukana. Olennainen ihmisoikeusrikkomus olisi voitu korjata, eli lisääntymiskyvyttömyyden vaatimus henkilöiltä jotka haluavat korjata sukupuoltaan, olisi voitu poistaa. Siksi päätimme tehdä tästä lakialoitteen, toteaa Modig asiasta kertovassa tiedotteessa.

Aloitteen ensimmäisinä allekirjoittaneiden kansanedustajien mukaan lakimuutos on teknisesti pieni, mutta ihmisoikeusnäkökulmasta suuri asia.

Kansanedustajat ovat myös jättäneet translain laajemmasta uudistamisesta kirjallisen kysymyksen. Edellisellä vaalikaudella ministerinä toimineen Huovisen johdolla sosiaali- ja terveysministeriö valmisteli esityksen translaiksi, mutta tuolloin hallituksessa mukana olleet kristillisdemokraatit eivät hyväksyneet esityksen antamista eduskunnalle, eikä nykyhallituskaan ole translakiuudistusta edistänyt. Asia ei ollut esillä hallitusneuvotteluissa.

- Sukupuolen korjaamiseen liittyvä pakkosterilisaation kaltainen räikeä ihmisoikeusloukkaus ei kuulu vuoden 2016 Suomeen, sanoo Aalto.

- On tarpeellista, että translakia uudistetaan hallituksen toimesta kokonaisuudessaan. Tämän lakialoitteen tarkoituksena on kuitenkin korjata räikeä ihmisoikeusloukkaus mahdollisimman pian ja täten vahvistaa suomalaisten perus- ja ihmisoikeuksia, todetaan kansanedustajien tiedotteessa.

Maaliskuussa 2017 Suomessa voimaan astuva avioliittolain uudistus helpottaa avioliitossa olevan sukupuoltaan korjaavan transhenkilön asemaa, kun parisuhdeinstituutio lakkaa olemasta sidoksissa aviokumppanien juridiseen sukupuoleen.

16 kommenttia

"sukupuolensa muuttava"

hmmm, eli penis muutetaan pimpaksi tai
pimppa muutetaan penikseksi siis.

Miten nuo kyetään tekemään niin että lisääntymiskyky säilyy?

Vai eikö sukupuolta muutetakaan?
"Vai eikö sukupuolta muutetakaan?"

Ei, se korjataan. Kuka korjaisi sinut, kun tunnut olevat tässä kysymyksessä näin rikki? Vai pitäisikö sinun kenties itse muuttua?