Norjan kirkko alkaa vihkiä samaa sukupuolta olevia pareja

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 2

Norjassa kirkolliskokous päätti, että myös samaa sukupuolta olevia pareja aletaan vihkiä avioliittoon. Ratkaisu syntyi selvin äänin: 88 puolsi uutta käytäntöä ja 32 oli vastaan. Kirkolliskokous on koolla Trondheimissa.

Homoparien vihkimisen on määrä alkaa vuonna 2017. Ennen sitä samaa sukupuolta olevia pareja varten valmistellaan tarvittavat vihkikaavat.

Vihkimistä vastustavat papit tai muu kirkon henkilökunta saa vapauden olla osallistumatta näihin toimituksiin. Pareille tulee kuitenkin oikeus vihkimiseen kotikirkossaan, vaikka paikallinen pappi ei haluaisi suorittaa vihkimistä.

Norjan kirkossa on kiistelty asiasta vuosikaudet. Keväällä 2014 kirkolliskokous päätti äänin 64-51, ettei kirkko ala vihkiä samaa sukupuolta olevia pareja. Tuolloin kirkolliskokous vastusti myös esitystä homoavioliittojen siunaamisen siviilivihkimisen yhteydessä. Piispojen enemmistö ja pappien yhdistys olivat tuolloin antaneet tukensa homoparien vihkimiselle. Riittävää kannatusta ei saanut vihkimissäädösten ennallaanpitäminenkään.

Syksyn 2015 kirkollisvaaleja sähköisti homoparien vihkimiskantoihin liittyvä vastakkainasettelu ja liberaalimmat voimat menestyivät.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Evankelis-luterilaiseen Norjan kirkkoon kuuluu noin 75 prosenttia maan asukkaista. Virallisesti Norja lakkautti valtionkirkon vuoden 2013 alussa. Norjassa kirkon ylin elin on yleinen kirkolliskokous.

Norjassa samaa sukupuolta olevat parit ovat voineet avioitua vuodesta 2009 lähtien.

Myös Suomen kirkossa keskustelua aiheesta

Suomessa samaa sukupuolta olevat voivat solmia avioliiton maaliskuusta 2017 lähtien. Toistaiseksi kirkko ei ole tehnyt päätöstä homoparien mahdollisesta kirkollisesta vihkimisestä. Kevään mittaan on esitetty arvioita, että jotkut papit saattaisivat vihkiä homopareja vastoin kirkon ohjeita. Arkkipiispa Kari Mäkinen toivoo, että papit eivät alkaisi omavaltaisiksi, vaan pyrkisivät vaikuttamaan kirkon päätöksiin ja toimisivat kirkon järjestyksen mukaisesti.

NRK: Nå kan homofile gifte seg i kirka
VG: Kirken sier ja til vigsel av homofile
Liberaalien menestys ajaa konservatiiveja Norjan kirkosta - homoparien vihkimisen uumoillaan toteutuvan lähivuosina

2 kommenttia

Norjassahan on jumal-uskomuksista vapaita ihmisiä jo mukavasti enemmän, 39%, kuin satu-jumaliin uskovia 37% ja loputkin ovat agnostikkoja
http://www.thelocal.no/20160318/majority-of-norwegians-dont-believe-in-god

Onnittelut Norjalle rakkauden luonnollisuuden arvostamisen palauttamisesta ja
satufantasia-uskomuksista vapautumisen hyvään etenemiseen, elämäniloon ja onneen.

Kommenttia muokattu: 11.04.2016 klo 21:00
Norjan katolisilta tuskin heruu ymmärrystä rakkaudelle, etenkin nyt kun vati-kanistanin nykyinen paavi näytti todelliset kyntensä ja ulosti vati-kaanin fobioita turvaseksiä (paavin mielestä narsismia kertoa lapsille turvaseksistä), transsukupuolisia (paavin mielestä pitäisi tyytyä luojanluomaansa), homoja vastaan

http://www.pinknews.co.uk/2016/04/11/pope-francis-its-aggressive-narcissism-to-teach-kids-about-safe-sex-and-protection/

http://www.pinknews.co.uk/2016/04/08/pope-francis-the-catholic-church-will-never-accept-gay-unions/

Kommenttia muokattu: 12.04.2016 klo 02:31