ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

Liberaalien menestys ajaa konservatiiveja Norjan kirkosta - homoparien vihkimisen uumoillaan toteutuvan lähivuosina

Sami Mollgren • 02.03.2016 14:40 • 1 kommentti. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • ULKOMAAT
Samaa sukupuolta olevien parien kirkollisen vihkimisen odotetaan tulevan Norjassa mahdollisiksi lähivuosina. Samaa sukupuolta olevat parit ovat voineet avioitua vuodesta 2009 lähtien, mutta toistaiseksi kirkollinen vihkiminen ei ole ollut mahdollista. Keväällä 2014 kirkolliskokous päätti, ettei kirkko ala vihkiä samaa sukupuolta olevia pareja. Piispojen enemmistö ja pappien yhdistys ovat kuitenkin antaneet tukensa homoparien vihkimiselle, ja kompromissina homopareille on järjestetty liturgisia rukoushetkiä kirkon työntekijän kanssa.

Keskustelu avioliittoon vihkimisestä on kuitenkin ollut käynnissä koko ajan, ja syksyn 2015 kirkollisvaaleja sähköisti homoparien vihkimiskantoihin liittyvä vastakkainasettelu. Huhtikuun 2016 kirkolliskokouksessa vihkimiskysymys on esillä.

Vanhoilliset voimat ovat tyytymättömiä kehityksen suuntaan.

Seurakuntalainen-lehti kirjoittaa Norjan kirkon tapahtumista ja Luthersk Misjonssamband (NLM) -lähetysjärjestöstä. Järjestön kolme johtajaa eroaa Norjan kirkosta, ja erojen taustalla on käytännössä kysymys samaa sukupuolta olevien avioliittoon vihkimisestä. Konservatiivinen järjestö teki jo syksyllä 2007 irtioton Norjan luterilaisesta kirkosta, kun kirkolliskokous päätti, että samaa sukupuolta olevan kumppanin kanssa elävät papit voivat toimia kirkossa. Seurakuntalainen kertoo, että Misjonssambandet on tehnyt yhteistyötä suomalaisten Kylväjä ja Kansanlähetys -järjestöjen kanssa esimerkiksi Etiopiassa, Japanissa ja Mongoliassa.

Evankelis-luterilaiseen Norjan kirkkoon kuuluu noin 75 prosenttia maan asukkaista. Virallisesti Norja lakkautti valtionkirkon vuoden 2013 alussa. Norjassa kirkon ylin elin on yleinen kirkolliskokous.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
"Seurakuntalainen kertoo, että Misjonssambandet on tehnyt yhteistyötä suomalaisten Kylväjä ja Kansanlähetys -järjestöjen kanssa"

Eivätkös nuo kylväjä ja kansanlähetys ole pahasti homofobisia kristinuskomuksen lähetysjärjestöjä, jotka ovat Etiopiassakin julistaneet että hiv on muka homojen syytä ... vaikka tiettävästi Norjassa jo 1960-luvulla kuoli heteroseksuaalisesti suuntautunut merimies perheineen, kun merimies toi hivin touhututtuaan Länsi-Afrikan satamakaupunkien prostituoitujen naisten kanssa.

Kohtalaisen hyvää kehitystä Norjassa kristinuskomuksenkin suhteen, eli kun luonnotonta, kiveenkirjoitettua uskomuskirjaa eivät kykene muuttamaan, niin voidaan sentään virallistaa luonnonmukaisia avioliittoja aidon rakkauden monin tavoin.
  human • 03.03.2016 00:03
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy