Ensimmäinen liitännäislakipaketti hyväksyttiin eduskunnassa

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 17

Ensimmäinen paketti avioliittolain uudistukseen liittyviä lakimuutoksia oli eduskunnan täysistunnossa toisessa käsittelyssä, ja siitä äänestettiin keskiviikkona.

Hallituksen esitys hyväksyttiin äänin 106 - 42. Poissa oli 51 edustajaa.

Nyt käsitelty ja hyväksytty paketti ei sisällä muutoksia sosiaaliturvaetuuksia tai sosiaali- ja terveyspalveluita koskevaan lainsäädäntöön, vaan niiden osalta tarvittavat muutokset valmistellaan ja käsitellään erillisenä kokonaisuutena.

Avioliittolain uudistus tulee voimaan 1. maaliskuuta 2017.

Nyt hyväksyttyjen lakipykälien mukaan esimerkiksi parisuhteita ei enää tasa-arvoisen avioliittolain voimaantulon jälkeen rekisteröidä, ja parisuhteensa aiemmin rekisteröineet voivat muuttaa liittonsa muodoksi avioliiton pelkällä ilmoituksella. Transseksuaalin sukupuolen vahvistamisesta annettua lakia muutetaan siten, että sukupuolen vahvistamista pyytävä henkilö voi jatkossa olla avioliitossa tai rekisteröidyssä parisuhteessa.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Hallituksen esityksen kannatus suurinta oppositiossa - Eduskuntaryhmistä Kokoomus, Rkp, Vihreät ja Vasemmistoliitto yksimielisesti liitännäislakipaketin takana

Hallituksen esitystä kannatti 54 miesedustajaa ja 52 naisedustajaa. Vastustajista oli miehiä 34 ja naisia 8. Poissa oli 29 miestä ja 22 naista.

Hallitusrymien keskuudessa kannattajia oli 50 ja vastustajia 36. Hallituspuolueiden edustajista 37 oli poissa. Oppositiorymien edustajista 56 edustajaa kannatti hallituksen esitystä ja 6 vastusti. Oppositiopuolueiden edustajista poissa oli 14.

Puolue (hallituspuolueet lihavoitu)PuolestaVastaanTyhjäPoissa
Keskusta2212015
Kokoomus250012
Perussuomalaiset324010
Sosialidemokraatit25108
Vihreät14001
Vasemmistoliitto10002
RKP7003
Kristillisdemokraatit0500

www.eduskunta.fi
Avioliittolain liitännäislait toiseen käsittelyyn tiistaina 16.2.
Eduskunta äänestää keskiviikkona ensimmäisestä liitännäislakipaketista

17 kommenttia

Naula arkkuun "aidolle" avioliitolle!
Toisaalta voi olla hyväkin, että "Aito avioliitto" -kansalaisaloite tulee eduskunnan käsittelyyn. Nyt näyttää jo melko varmalta, että heidän aloitteensa kaatuu suurinumeroisesti ja tasa-arvoista yhteiskuntaa vastustavat uskonlahkot ja kristillisdemokraatit ja kärsivät asiassa nöyryyttävän tappion. Sen käsittelyn jälkeen ei asiassa ole enää mitään epäselvää, vaikka kyse ei myöskään joulukuussa 2014 Eduskunnan äänestyksessä ollut mistään ihan pienestä marginaalista tai sattumasta. Tasa-arvoinen avioliitto sai tänään viimeisen sinetin ja se astuu voimaan noin vuoden kuluttua. Tämän kaltaisten perusoikeuksien ottaminen pois joltain väestöryhmältä olisi demokraattisessa yhteiskunnassa ennenkuulumatonta ja se olisi mahdollisesti tässä tilanteessa todennäköisesti syrjintää ja perustuslain vastaista, mikä jopa saattaa lopulta jopa estää aloitteen etenemisen suureen saliin asti. Tänään poissaolevista ainakin 14 (SDP, vihreät, Vasemmistoliitto ja RKP kokonaisuudessaan) sekä suurin osa poissaolevista kokoomuslaisista ja osa keskustalaisista tulevat aikanaan todennäköisesti vastustamaan Aito avioliitto -hanketta. "Aito avioliitto" -vihakampanja tullee saamaan korkeintaan noin 50 kansanedustajan tuen.