Intian korkein oikeus tutkii onko homoseksikielto perustuslain vastainen

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 1

Intian korkein oikeus ottaa tiistaina tehdyn päätöksen mukaan tutkittavakseen seksuaalisuhteet samaa sukupuolta olevien välillä kieltävän lain. Intiassa on kiistelty yli kaksi vuosikymmentä siitä, loukkaako siirtomaa-ajalta periytyvä pykälä 377 intialaisten perustuslaillisia oikeuksia.

Britannian siirtomaavallan ajalta, 1860-luvulta periytyvä lakipykälä kieltää homoseksin lisäksi kaiken muun kuin lisääntymistarkoituksessa harrastetun yhdynnän. Nykyaikana lain perusteella tuomioita on annettu harvoin, mutta intialaisten hlbti-aktiivien mukaan poliisi kuitenkin tukeutuu usein pykälään vainotessaan ja kiristäessään homoseksuaaleja. Intiassa asenteet homoseksuaalisuutta kohtaan ovat yleisesti torjuvat.

Homoseksikielto kumottiin vuonna 2009 Delhiläisessä tuomioistuimessa. Oikeus katsoi pykälän olevan perusoikeuksien vastainen. Joulukuussa 2013 korkein oikeus kuitenkin kumosi päätöksen ja katsoi, että vain Intian parlamentti voi kumota kiellon. Joulukuussa 2015 parlamentin alahuone ei hyväksynyt kansanedustajien aloitetta homoseksikiellon kumoamisesta.

Hlbti-aktivistit ovat iloinneet oikeuden päätöksestä ottaa asia selvitettäväkseen.

GayStarNews: India´s Supreme Court agrees to hear petition on legalizing gay sex
Helsingin Sanomat: Intia tutkii 1860-luvulta periytyvän homoseksin kieltävän lain kumoamista
Intian korkein oikeus palautti homoseksikiellon (2013)

1 kommenttia