Homovastainen lakihanke Venäjän parlamentin käsittelyyn: jopa kädestä pitäminen laittomaksi?

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 23

Venäjällä "perinteisten arvojen puolustamisen" nimissä laaditusta homovastaisesta lakialoitteesta keskustellaan Venäjän parlamentissa oletettavasti perjantaina 22. tammikuuta.

Lokakuussa 2015 lakihankkeen puuhahenkilö Ivan Nikitchuk toi esiin lakihankkeen, jolla oli tarkoitus kieltää "ei perinteisen seksuaalisen suuntautumisen julkisen tunnustamisen". Lakiesityksellä halutaan kieltää sakkorangaistuksen tai jopa vankeustuomion uhalla samaa sukupuolta olevien väliset julkiset hellyydenosoitukset, esimerkiksi suudelmat ja jopa käsi kädessä kulkeminen. Käytännössä laki estäisi esimerkiksi julkisen kaapistatulon.

Lakialoitteen takana olevat katsovat homoseksuaalisuuden hyväksymisen johtavan perinteisten perhearvojen rappeutumiseen. Homoseksuaalisuus nähdään Venäjällä usein turmeltuneen lännen ilmiönä, kun taas Venäjällä yleinen homovastaisuus koetaan perinteiden kunnioittamisena. Länsimaiden Venäjälle esittämät vaatimukset hlbti-vähemmistöjen aseman kohentamisesta nähdään Venäjällä usein länsimaiden yrityksenä tuoda sekasortoa Venäjälle ja heikentää siten maata.

Meduza-verkkopalvelun haastattelema Nikitchuk myös kyseenalaistaa samaa sukupuolta olevien välisen rakkauden. Hänestä vain sairaat perverssit voivat uskoa sellaiseen. Nikitchuk on kuvannut homoseksuaalisia haluja demonisiksi. Lakialoitteella ei hänen mukaansa kuitenkaan pyritä kieltämään tekemästä "sitä", kunhan se tapahtuu piilossa.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen aseman puolesta toimivat järjestöt ovat kritisoineet lakihanketta. Sen hyväksyminen veisi hlbti-vähemmistöjä Venäjällä entistäkin ahtaammalle. Venäjällä hyväksyttiin vuonna 2013 laki, jolla käytännössä kiellettiin muiden suhde- ja perhemallien esittäminen heteroparisuhteen ja -perheen vertaisena.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Keskustelun kohteena olevaa aloitetta kohtaan esitettyyn kritiikkiin yhtyi syksyllä yllättäen myös Venäjän ns. homopropagandalain isä Vitali Milonov, joka sanoi syksyllä, että jo nykyinen lainsäädäntö on riittävä, koska se estää julkitulot, jotka voisivat vaikuttaa lapsiin. Lakihankkeen kannatus ei ole varauksetonta muuallakaan päättäjien keskuudessa. Etenkin lakiesityksen epämääräisyys on herättänyt vastalauseita parlamenttiedustajien keskuudessa.

Venäjän hlbti-kielteinen asenneilmapiiri on ajanut kynnelle kykeneviä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvia hakeutumaan ulkomaille, myös Suomeen. Etenkin koulutetummilla on ollut mahdollisuuksia etsiä muualta uusi kotipaikka, mutta myös paenneita muualta turvapaikkaa hakeneita on. Venäjällä hlbti-vähemmistöön kuulumisen paljastuminen johtaa usein ongelmiin, eikä viranomaisten apuun voi luottaa.

Washington Post: New Russian legislation could ban holding hands in public if you´re gay
Meduza: ´Human rights aren´t everything!´ Meduza speaks to the author of draft legislation that would ban being gay in public
Venäjä kieltämässä homojen julkiset hellyydenosoitukset - kädestä pitäminen laittomaksi
Venäjä: Kaapistatulo rangaistavaksi?

23 kommenttia

Lakivaliokunta vastustaa?

Tuoreimpien uutisten mukaan Venäjän duuman lakivaliokunnassa vastustetaan kyseistä lakialoitetta. Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Andrei Klishas esittää lakialoitteen hylkäämistä, koska asia on epämääräisesti määritelty eikä näin vastaa juridista käytäntöä. Varapuheenjohtaja Dimitri Vyatkin pitää lakialoitetta laittomana ja sivistymättömyyteen perustuvana.

Allekirjoita vetoomus
Venäjän duumalle, jotta se hylkäisi homoja vastaan suunnatun aloitteen:
https://www.change.org/p/%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BF%D0%B8%D1%88%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BF%D0%B5%D1%82%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%8E-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B8%D0%B2-%D0%B7%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B5%D0%BA%D1%82%D0%B0-no-916716-6-%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B8%D1%80%D1%83%D1%8E%D1%89%D0%B5%D0%B3%D0%BE-%D0%BB%D0%B3%D0%B1%D1%82?recruiter=20862532
---
Tässä on homovihamielisen aloitteen puuhamiehen Ivan Nikitshukin haastattelu saksaksi. Todella sairaalloista homovihaa:
http://www.quarteera.de/news/anticomingout-gesetzesentwurf
---
Tanssia kellarissa
Pietarin homojen ja lesbojen pitää kokoontua salassa, sillä elämä Venäjällä on vaarallista. Otar kertoo, että tanssiessaan hän voi unohtaa arjen vaikeudet ja unelmoida elämästä ilman pelkoa ja vainoa.
http://dradiowissen.de/beitrag/russland-queer-tango
Tämähän kaikki alkoi siitä huomiosta, että venakoiden väkiluku vähänee ja niin nostettiin perhearvot korkealle. Tarvittiin perhe-normi, jonka venakot itse olivat romuttaneet neukkuaikoina. Siellähän kokeiltiin avioiiton hylkäämistä ja tuhannet (jos ei sadat tuhannet) 'aviottomat' lapset päätyivät ottolaitoksiin, josta edelleen tykkäävät.
Venättäjän avioeroluku on edelleen maailman korkein. Olen sitä mieltä, että valtion politiikka on johtanut tähän.
Yhteenveto tästä lyhyestä: kaikki kärsii Venäjällä, kuten on aina ollut, on nyt ja tulee aina olemaan.