Slovenia: homoparien avioliitto-oikeus kaatui kansanäänestyksessä

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 16
Slovenian pääkaupunki Ljubljana.

Sloveniassa sunnuntaina 20. joulukuuta järjestetty kansanäänestys kaatoi prosentein noin 63-37 parlamentin maaliskuussa hyväksymän perhelainsäädännön uudistuksen, joka olisi tuonut myös samaa sukupuolta oleville pareille avioliitto-oikeuden. Laki alistettiin kansanäänestykselle uskonnollis-konservatiivisen ns. perhejärjestön keräämän adressin perusteella.

Sunnuntainen äänestysprosentti 36,5 on matala, mutta ylittää kuitenkin selvästi vaaditun 30 prosentin rajan. Samoin annettujen ei-äänten määrä, runsas 390 000, ylittää vaaditun 343 104 äänen rajan, joka on 20 prosenttia äänioikeutettujen määrästä.


Parlamentin hyväksyttyä lakiuudistuksen maaliskuussa, ilmoitti paikallinen uskonnollis-konservatiivinen ns. perhejärjestö aikeestaan kerätä nimiä kansanäänestyksen järjestämiseksi. Lain voimaantulo on maan lain mukaan alistettava kansanäänestykselle, kun nimiä saadaan kerätyksi vähintään 40 000.

Parlamentti yritti torjua kansanäänestyksen sillä perusteella, että äänestyksellä pyritään perustuslain vastaisesti loukkaamaan ihmisoikeuksia ja perusvapauksia. Perustuslakituomioistuin kuitenkin päätti syksyllä, että parlamentilla ei ole valtaa rajoittaa kansanäänestystä ja määräsi kansanäänestyksen järjestettäväksi.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu


Jo kesällä 2011 Sloveniassa hyväksyttiin samaa sukupuolta olevien parisuhteita säätelemään laki, joka ei sisältänyt ulkoista adoptio-oikeutta ja käsite "avioliitto" määriteltiin vain miehen ja naisen välisen liiton nimeksi. Uudistus kuitenkin torppaantui katolisen kirkon ja muiden uskonnollis-konservatiivisten ns. perhejärjestöjen voimin aikaansaatuun kansanäänestykseen, tuolloin prosentein 56-44. Äänestysvilkkaus oli noin 30 prosenttia.

Državna volilna komisija: Referendum o zakonu o spremembah in dopolnitvah zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih
Sloveniassa äänestetään samaa sukupuolta olevien avioliitoista
Wikipedia: Slovenian same-sex marriage referendum, 2015

16 kommenttia

Sloveniassa tehty päätös osoittaa selvästi, miksi yksittäiskysymysten punnitseminen kansanäänestyksellä ei ole kelpo tapa tehdä päätöksiä.

Etenkin vähemmistön asemaa koskettavissa kysymyksissä kansanäänestys on huono työkalu. Yksittäiskysymyksiä koskettavissa kansanäänestyksissä äänestämään vaivautuvat lähinnä kahteen erityiseen ryhmään kuuluvat henkilöt: 1) joita äänestettävä asia (henkilökohtaisesti) koskettaa ja 2) joissa äänestettävä asia herättää syystä tai toisesta erityisiä intohimoja. Tätä osoittaa tässäkin tapauksessa alhainen äänestysvilkkaus.

Etenkin vähemmistöjä koskettavissa kysymyksissä pelko siitä, että vähemmistön syrjintää kannattavat voimat saavat masinoitua esimerkiksi kauhukuvien lietsonnalla väkeä liikkeelle, on todellinen.

Yksittäiskysymyksiä koskettavien äänestysten tuloksista voi parhaimmillaankin johtaa "kansan mielipiteen" vasta ehdottoman enemmistön kautta - siis jos ehdoton enemmistö kaikista äänioikeutetuista katsoo asian olevan jollain tavalla. Toinen asia on vielä se, että voiko edes kansan enemmistön mielipiteen perusteella oikeuttaa kansanryhmää eriarvoistavasti kohtelevaa lainsäädäntöä.

***

Mainittua kauhukuvien lietsontaa Suomessa yrittää mm. Aito avioliitto -seurakunta, joka on ottanut lasten oikeudet keppihevoseksi ja olkiukoksi tässä asiassa, vaikka avioliittolain uudistus ei millään muotoa vaikuta lasten juridiseen asemaan.