Linz poistaa liikennevalojen homoparit

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 1
Uutistoimisto Reutersin raportoima Wienin liikennevalokampanja sai keväällä innostuneen vastaanoton sosiaalisessa mediassa, esimerkiksi Twitterissä (kuvakaappau Twitteristä)

Itävaltalaiskaupunki Linz poistaa jalankulkijoiden liikennevalojen kuvituksena käytetyt samaa sukupuolta olevat parit. Liikennevalojen on ollut tarkoitus edistää suvaitsevaisuutta.

Linzin liikennevalojen kuvitus toteutettiin aiemmin tänä vuonna lahjoitusvaroin. Wien oli ottanut vastaavanlaiset kuvat jalankulkijoiden liikennevaloihin keväällä järjestetyn Eurovision laulukilpailun alla. Vastaavanlainen projekti toteutettiin myös Salzburgin kaupungissa.

Itävallan vapauspuoluetta edustava kaupungin liikenneasioista vastaava paikallispoliitikko Markus Hein katsoo, että homojen oikeudet ovat edenneet kylliksi. Hän kertoo olleensa liikennevalojen hahmojen vaihtamista vastaan jo alkuaan.

- Liikennevalot ovat liikennettä varten, eikä kiitä pidä väärinkäyttää välittämään neuvoja siitä, kuinka tulisi elää, sanoo Hein BBC:n mukaan.

Paikallisten vihreiden Severin Mayr puolestaan kuvaa liikennevalokuvioiden poistamista häpeälliseksi. Myös verkkokeskusteluissa on hämmästelty sitä, että yksi vaikuttaja voi tempullaan pilata kaupungin mainetta. Eräs verkkokeskustelija pohtii, että koska liikennevaloprojekti oli toteutettu yksityisten lahjoitusten avulla, niin saavatko lahjoittajat nyt myös rahansa takaisin.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Ylä-Itävallassa Tonavan varrella sijaitseva noin 200 000 asukkaan Linz on Itävallan kolmanneksi suurin kaupunki.


Tuomioistuimen päätöksellä Itävallassa tulee voimaan rekisteröidyssä parisuhteessa elävien oikeus yhteisadoptioon vuoden 2016 alusta lukien. Ratkaisu on ärsyttänyt vanhoillisia.

Itävallassa käydään myös keskustelua samaa sukupuolta olevien parien avioliitto-oikeudesta. Toistaiseksi lakiuudistukselle ei ole ollut parlamentissa riittävää tukea. Asian odotetaan olevan esillä tulevissa parlamenttivaaleissa.

Viimeisen Eurobarometrin mukaan 62 prosenttia itävaltalaisista tukee samaa sukupuolta olevien avioliitto-oikeutta, kun 32 prosenttia on vastaan.

BBC: Austria: Linz scraps gay pedestrian crossing lights

1 kommenttia

Taistelu jatkuu...

Linzin pormestari Klaus Luger (sosialidemokraatit, SPÖ) vaati tänään, että erilaisia pariskuntia esittävät liikennevalot on asennettava takaisin Mozartinristeykseen. Pormestari Luger kertoi, että liikenneasioista vastaavan Markus Heinin (äärioikeistopuolue FPÖ) päätös on väärä: ”Pariskuntia esittävien liikennevalojen poisto on yhteiskuntapoliiittisesti täysin väärä ele ja herättää mielikuvan, että Linz olisi ahdasmielinen kaupunki. Kyseessä on yhdenvertaisuuden ja avoimuuden osoitus julkisessa tilassa”. Pormestarin mukaan Heinin päätös vahingoittaa Linzin mainetta.
Valojen poistamisesta päätöksen tehnyt ja operaation muilta salassa toteuttanut Hein edustaa siis äärioikeistolaista erittäin homovihamielistä FPÖ-puoluetta, joka mm. vastustaa parisuhdelakia ja jonka puheenjohtaja ilmoitti homouden olevan sairaus jne.

Saksassa samanlaisia liikennevaloja on ollut kuluneen vuoden aikana käytösssä Münchenissä, Frankfurtissa, Hampurissa, Lyypekissä ja Berliinin Lichtenbergissä. Spandaun kaupunginosajohto on myös päättänyt asennuttaa ”homoliikennevalot” (Schwampeln).

Kommenttia muokattu: 08.12.2015 klo 21:41

Kommenttia muokattu: 08.12.2015 klo 23:07