Harvat tietävät, että homosuhteet on kielletty yli 75 valtiossa

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 2

YouGov-tutkimuslaitoksen AIDS Alliancelle tekemän selvityksen mukaan suurin osa briteistä aliarvioi niiden maiden määrän, joissa homoseksuaaliset suhteet on kielletty lailla.

Pieni osa arvioi maita olevan alle 10, lähes neljännes vastaajista arvioi tällaisia valtioita olevan 10-30, hieman pienemmän määrän arvio oli 31-50 ja noin kahdeksan prosenttia arveli tällaisia valtioita olevan 51-70. Alakanttiin osuvan arvion esitti yli puolet kyselyyn vastanneista.

Suunnilleen oikean arvion esitti noin 5 prosenttia vastaajista.

Yläkanttiin menevän arvion esitti noin seitsemän prosenttia vastaajista. Kolmannes vastaajista ei osannut antaa minkäänlaista arviota.

Kysely tehtiin Britanniassa, ja siinä kysyttiin myös vastaajien tietämyksestä siitä, monessako Brittiläiseen kansainyhteisöön kuuluvassa 53 valtiossa homoseksuaaliset suhteet ovat kiellettyjä. Oikean vastauksen - yli 41 - tiesi vain kolme prosenttia vastaajista.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Esimerkiksi Suomi on tunnustanut 195 valtion itsenäisyyden; tästä laskettuna runsas kolmannes maailman valtioista pitää homoseksuaalisia suhteita rangaistavina.

Suomessa kansalaisten tietämystä homosuhteiden kielloista eri maissa ei ole selvitetty.

Toisessa kyselyssä selvitettiin turistien suhtautumista matkakohteen lainsäädännön suhtautumista seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin. Vaikka suurin osa katsoo oikeuden samaa sukupuolta olevien välisiin suhteisiin olevan perustavaa laatua olevan ihmisoikeuden ja lähes puolet rajoittaisi homovastaisten valtionpäämiesten vierailua maahan, eivät hlbti-kysymykset paina vaakakupissa matkakohteen valinnan yhteydessä; tärkeämpiä valintaan vaikuttavia asioita ovat hintataso, yöelämä, rannat ja kielimuuri. Tällaisia maita ovat esimerkiksi Tunisia ja Marokko.

Joissain maissa homoseksuaalisesta suhteesta voidaan rangaista kuolemalla. Tällaisia maita ovat Jemen, Iran, Mauritania, Nigeria, Qatar, Saudi Arabia, Somalia, Sudan ja Yhdistyneet arabiemiirikunnat. Lisäksi Irakissa ja eräillä uskonnollisten terroristien hallitsemilla muilla alueilla oikeutta voidaan jakaa muuallakin kuin virallisissa valtioliisissa tuomioistuimissa, ja homoseksuaalisuus tai epäily siitä voi johtaa kuolemantuomioon.
Homosuhteet kieltävien maiden lisäksi on vielä joukko maita, joissa samaa sukupuolta olevien välisten suhteiden esittäminen myönteisessä valossa on kiellettyä.

Myös aidsin vastaisessa työssä homosuhteiden rangaistavuus on merkittävä ongelma. Koska aids on perinteisesti liitetty homoseksuaalisuuteen, eivät ihmiset seksuaalisesta suuntaututeisuudestaan riippumatta uskalla leimautumisen tai syrjinnän pelossa hakeutua esimerkiksi testeihin.

PinkNews: Most people are completely wrong about this basic fact, poll finds
PinkNews: Poll: British tourists are more worried about good beaches than anti-LGBT laws
Stop the persecution in paradise

2 kommenttia

"Myös aidsin vastaisessa työssä homosuhteiden rangaistavuus on merkittävä ongelma. Koska aids on perinteisesti liitetty homoseksuaalisuuteen, eivät ihmiset seksuaalisesta suuntaututeisuudestaan riippumatta uskalla leimautumisen tai syrjinnän pelossa hakeutua esimerkiksi testeihin."

Niinpä, vaikka nykytiedon mukaan hiv/aids sai alkunsa heteroseksuaalisesta rannikkokaupunki-prostitutiosta Länsi-Afrikassa.

ääri-kristilliset käännytys-evankelistathan julistavat kovasti Etiopissa, Ugandassa, Nigeriassa, Kamerunissa yms. että seksuaalivähemmistöt levittävät hiviä ja ovat syyllisiä siihen - samalla nuo julistaen myös tuomitsevat kondomin käytön.

Mielenkiintoista olisi ollut myös kysyä ihmisiltä sitä, miten laajasti hyväksyttyä he arvelevat homorakkaudenkin ja muiden seksuaalivähemmistö-suuntautumisten olleen, nykytiedon mukaan, n. 1 eaa.
  • 2 / 2
  • xxx
  • 17.11.2015, 1.16
Etsimmekö etsimmekö kenties syyllisiä afrikasta alunperin? Nykytiedon mukaan HIV-1 siirtymistä simpansseista ihmisiin ei ole vielä täysin selvitetty. Yksi teoria on verikontakti simpanssien metsästyksessä ravinnoksi, virus levisi seksikontakteissa.
HIV-1 alatyyppi rantautui Gongosta Haitiin 1960-luvulla siirtotyöläisten keskuudessa, tämä tyyppi on levinneinen koko maailmassa. Amerikoissa epidemian katsottiin alkaneen "'Four-H-Club".

http://www.avert.org/professionals/history-hiv-aids/origin