Liettuan parlamentti äänestää homopropagandalaista torstaina

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 1
Vilna, Liettua

Liettuan parlamentti äänestää torstaina laista, jolla tehtäisiin rangaistavaksi niin pride-tapahtumat kuin julkinen puhuminen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksista.

Lakia pidetään vertaisena Venäjällä vuonna 2013 voimaan tulleelle ns. homopropagandalaille. Lailla kiellettäisiin perustuslakiin kirjattujen moraalisten arvojen julkinen panettelu. Liettuan perustuslaissa avioliitto on määritelty miehen ja naisen väliseksi, ja perhekäsitykseen liittyväksi.

Lain rikkomisesta koituvan tuntuvan sakon uhan arvioidaan vaientavan niin aktivisteja kuin mediaakin. Sakon suuruus on 300 - 900 euroa, ja toistuvien tapausten kohdalla jopa 1 800 euroa. Liettuassa keskimääräinen kuukausiansio on 500 euroa.

Lakiesitys näyttää tulleen monille hlbti-aktivisteille yllätyksenä. Esityksen taustalla on parlamentaarikko Petras Gražulis, joka tunnetaan homovastaisesta toiminnastaan. Kesällä 2013 Gražulis esimerkiksi hyökkäsi Baltic Priden yhteydessä tapahtumaa suojanneita poliiseja vastaan.

Mikäli parlamentti päätyy hyväksymään lakiesityksen, voi vielä presidentti Dalia Grybauskaitė keskeyttää sen voimaantulon vetoamalla sen olevan EU-lakien vastainen.

Vastaavanlaista lainsäädäntöä on pyritty saattamaan voimaan voimakkaan katolisessa Liettuassa aiemminkin, esimerkiksi vuonna 2010. Tuolloinkin lakia edisti Petras Gražulis.

Ilga-Europe: Abandon repressive ´anti-propaganda´-style law - ILGA-Europe´s call to Lithuania
GayStarNews: An EU country is about to vote on a Russian-style anti-gay propaganda bill
Liettuassa HLBTI-ihmisten kokoontumisvapautta yritetään rajoittaa (2013)

1 kommenttia

  • 1 / 1
  • Swenne
  • 11.11.2015, 23.31
Nämä entiset neukkuvallat ovat omiaan lypsämään EU:n rakennerahastoja. Olis kiva vähitellen nähdä, mikä on se lisäarvo, minkä toivat 'Fundamenal Values' -politiikkaan EU:ssa.
Rahhoo sieltä ei ole ainaskaan tulossa vuosikymmeniin.
Kaiken tuon sanottuani:
Eivät kuitenkaan pääse ihan hillumaan. Esim. unkarilainen sivistyneistö olisi jo uurnilla (ja nyt ei puhuta vaaleista), kuten 2. maailmansodan aikaan, ilman EU:n tuomaa suojaa.
Toisaalta taas voisi kuvitella, että tämä kaikki on just sitä Venättän trollailua, jolla pyritään lyömään kiilaa EU:n sisälle.