Tutkimus eturauhassyövän hoitokokemuksista

  • Uutinen
  • Terveys ja tutkimus
  • Ranneliike net

Suomessa todetaan jokaisena vuoden arkipäivänä 15 uutta eturauhassyöpää. Se merkitsee lähes 4000 tapausta vuodessa. Tuohon joukkoon kuuluu jopa 200 - 400 homomiestä. Jos bi-miehet otetaan mukaan, luku nousee paljon korkeammaksi. Eturauhassyöpien määrä on lisääntymässä. Jotkut asiantuntijat pitävät sitä elintason aiheuttamana. Kaikkia syitä ei tarkasti kuitenkaan tunneta. Hoitomenetelmät ovat tuntuvasti kehittyneet ja hoitovaihtoehtoja on myös aikaisempaa enemmän.

Eturauhassyöpä osuu miehen kenties herkimpään alueeseen, hänen seksuaalisuuteensa. Taudista on ollut tähän saakka vaikea puhua. Se voi myös merkitä muutoksia koko hänen loppuelämäänsä.

Myös eturauhassyöpäpotilas ansaitsee kunnollisen kohtelun. Siihen kuuluu seksuaalisen identiteetin ottaminen huomioon ja elämäntilanteen kartoitus muutenkin. Hoitosuhdetta ei paranna esimerkiksi lääkärin toteamus homomiehelle: "Tule sitten vaimosi kanssa seuraavalle vastaanotolleni." Täysin asiallinen ilmaisu voisi olla "kumppani".

Etsin pienimuotoiseen haastattelututkimukseen homo- tai bi-miehiä, joilla on diagnostisoitu eturauhassyöpä ja jotka ovat mahdollisesti saaneet myös hoitoja. Tavoitteena on kerätä aineisto, jonka pohjalta lääkintähenkilökunnalle ja tukiryhmille kerrotaan tämän ryhmän olemassaolosta, sen erityistarpeista ja toiveista. Myös itselläni on omakohtaista kokemusta tästä asiasta. Lisää tietoa kuitenkin tarvitaan.

Ellet halua osallistua haastatteluun, mutta olisit valmis kertomaan kokemuksistasi sähköpostitse, on sekin mahdollista.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Haastattelututkimus tehdään täysin luottamuksellisesti. Edes nimeä ei tarvita. Vain kuvauksia omista kokemuksista diagnoosiin ja mahdollisiin hoitoihin liittyen. Yhteydenotot tämän elokuun aikana.

SETA ry on tarkastanut ja hyväksynyt tämän tutkimuksen tehtäväksi.

Juhani Viherlahti
Sähköposti: juhani.viherlahti@seta.fi

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!