Britannian nuorista lähes puolet ei määrittele itseään täysin heteroiksi

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • (päivitetty )
  • Sami Mollgren
  • 57
Klikkaa kuva isommaksi

Selvityksen mukaan Britanniassa asuvista 72 prosenttia määrittelee itsensä täysin heteroseksuaalisiksi ja neljä prosenttia täysin homoseksuaalisiksi.

YouGov-tutkimuslaitos pyysi elokuun 2015 puolivälissä 1 632 haastateltavaa sijoittamaan itsensä ns. Kinseyn asteikolle. Seitsenportaisen Kinseyn asteikon ääriarvot ovat täysin heteroa kuvaava arvo nolla ja täysin homoseksuaalista kuvaava arvo kuusi.

Kaikista vastaajista 19 prosenttia sijoitti itsensä asteikolle jonnekin kahden ääripään väliin. Lisäksi oli mahdollista määritellä itsensä aseksuaalisten ryhmään, tai "en tiedä" -ryhmään.

Sukupolvi sukupolvelta avarakatseisempaa

Nuorten ikäryhmässä, eli 18-24 -vuotiaissa täysin homoseksuaalisiksi itsensä määrittelevien kuuden prosentin määrä ei ole radikaalisti korkeampi kuin koko väestössä keskimäärin, mutta ikäryhmässä täysin heteroiksi itsensä määrittelee vain 46 prosenttia vastanneista.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Nuorten ikäryhmässä 43 prosenttia sijoittaa itsensä johonkin ääripäiden väliin. Täysin homoseksuaaliseksi itsensä määrittelevien kanssa yhteensä 49 prosenttia nuorimman ikäryhmän vastaajista katsoo olevansa muuta kuin täysin heteroseksuaalisia.

Vanhimmissa - yli 60-vuotiaiden - ikäryhmissä ainoastaan seitsemän prosenttia vastanneista sijoittaa itsensä asteikon ääripäiden välille. Ikäryhmässä 40-59 -vuotiaat luku on 16 prosenttia ja 25-39 -vuotiaissa 29 prosenttia.

Nuoremmissa ikäryhmissä seksuaalinen suuntautuneisuus nähdään vanhempia ikäryhmiä vähemmän polarisoituneena. Syyksi arvellaan sitä, että nuoret ovat kasvaneet seksuaalisuuden sallivammassa ympäristössä.

Selvityksen mukaan kaikista heterovastaajista 60 prosenttia katsoo, että seksuaalinen suuntautuneisuus on paremminkin jatkumo kuin joko/tai, kun vastaava luku homovastaajien kohdalla oli 73 prosenttia. Heterovastaajista 28 prosenttia katsoo, että ihmiset ovat joko homoja tai heteroita, ei mitään siltä väliltä.

Päivitys 22.8.2015: Vastaava selvitys USA:ssa

USA:ssa tehdyn selvityksen mukaan kolmannes nuorimmasta ikäryhmästä ei määrittele itseään "täysin heteroseksuaalisiksi". Täysin homoseksuaalisiksi ilmoittautuu nuorimmassa ikäryhmässä neljä prosenttia haastatelluista.

USA:ssa tehdyssä selvityksessä nuorin ikäryhmä oli 18-29 -vuotiaat, joten luku ei ole suoraan vertailtavissa Britanniassa tehdyn selvityksen tulokseen.

USA:n selvityksessä täysin heteroseksuaaliksi itsensä ilmoittaa 78 prosenttia kaikista vastaajista. Täysin homoseksuaalisiksi puolestaan kaksi prosenttia.

Saman selvityksen mukaan vain kuudella prosentilla afro-amerikkalaisesta väestönosasta on ollut seksuaalinen kokemus samaa sukupuolta olevan henkilön kanssa. Vastaava luku valkoihoisten kohdalla on 20 prosenttia ja latinojen kohdalla 15 prosenttia.

Republikaaneja kannattavista vastaajista 12 prosentilla on ollut seksuaalinen kokemus samaa sukupuolta olevan henkilön kanssa, kun demokraatteja kannattavilla vastaava luku on 19 prosenttia.

PinkNews: HALF of young people don’t identify as ´100% straight´
YouGov: 1 in 2 young people say they are not 100% heterosexual
YouGov Survey Results (pdf)
YouGov: A third of young Americans say they aren´t 100% heterosexual

57 kommenttia

On nämä tarinat kyllä varsinaista uutisointia :D
Ja sekös niin leveästi hymyilyttää. Varo vaan ettet ole liian gay!