Merkel: Saksa ei ole vielä valmis avioliiton avaamiseen homoille ja lesboille

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 5
17-vuotias Peter kyselee liittokansleri Merkelin avioliittonäkemyksiä

USA ja Irlanti ovat hyväksyneet tasa-arvoisen avioliiton. Saksa haraa vastaan. Angela Merkel on viime päivinä ollut kovassa myllytyksessä avioliittonäkemystensä takia. Hän joutuu vastailemaan kansalaisten epämiellyttäviin kysymyksiin.


Liittopresidentti Joachim Gauck kehui viikko sitten Irish Times -lehden haastattelussa Irlannin ”rehellistä” keskustelua avioliiton tasa-arvosta ja toivoi, että Saksa seuraisi perässä. Gauck sanoi: ”Se ei ole ketään vastaan vaan jonkin puolesta”. Angela Merkel sen sijaan torjuu avioliiton tasa-arvon, koska hänen johtamassaan Kristillisdemokraattisessa unionissa ei löydy enemmistöä asian tueksi.

Muutama päivä sitten Merkel jälleen torjui tasa-arvoisen avioliiton, kun youtube-tähti LeFloid haastatteli häntä. Angela Merkel on protestanttisen pappisperheen tytär. LeFloidille hän vastasi: ”Minulle henkilökohtaisesti avioliitto on miehen ja naisen yhteiselämää”. Merkel sanoi vastustavansa syrjintää, mutta avioliiton torjuminen ei sitä ole. Sen sijaan syrjintää olisi esim. rekisteröityjen parien erilainen kohtelu verotusasioissa. Vielä vuonna 2012 Merkel puolusti erilaista verotuskohtelua tv:n kesäkeskustelussa. Sen jälkeen Karlsruhen perustuslakituomioistuin päätti, että on perustuslain vastaista kohdella hetero- ja homopareja verotuksessa eri tavalla. Sunnuntaina Merkel on jälleen ARD:n kesäkeskustelun vieraana, ja tasa-arvoasiaan varmaan palataan.

Viime keskiviikkona 15.7.2015 Merkel vieraili rostockilaisessa koulukeskuksessa ja keskusteli oppilasryhmän kanssa. Se on osa ns. kansalaiskeskustelua. Avioliittoasian nosti esiin 17-vuotias koululainen, joka itsekin on homo. Merkel toisti jälleen, että hänelle avioliitto on miehen ja naisen liitto. Tällainen pari voi saada lapsia. Merkelin mukaan tätä asiaa ei aikaisemmin edes asetettu kyseenalaiseksi. Nyt on kuitenkin nähty, miten yhteiskunta – onneksi – on tullut avoimemmaksi ja homot tai lesbot voivat puhua itsestään ääneen.

Merkel edelleen perusteli näkemystään. On olemassa rekisteröity parisuhde, mutta ilman adoptio-oikeutta. Asiasta on erilaisia näkemyksiä. On myös muunlaisia yhteiselämän muotoja, joissa ihmiset elävät jopa koko elämänsä ajan. Mutta avioliiton hän näkee vain miehen ja naisen välisenä.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

17-vuotias Peter ei ollut vastaukseen tyytyväinen. Miksi tarvitaan tällainen erottelu homojen ja heteroiden avioliiton välillä? Eikä maailma ole pelkästään tullut avoimemmaksi. Häntä on bussissa haukuttu homoksi ja monia muita on kiusattu ja pahoinpidelty.

Juontaja tiedusteli ihmisarvosta. Eikö tämä tilanne vähennä homojen ihmisarvoa? Eikö ole isku päin kasvoja. kun homo- ja lesboparilta kielletään avioliitto? Merkel vastasi, että ihmisarvoa suojellaan, eikä hän koskaan loukkaa ihmisarvoa. Merkel haluaa, että Kristillisdemokraattien puoluepäivillä avioliittoasiasta keskustellaan ja katsotaan, miten enemmistö äänestää. Jos kaikissa puolueissa enemmistö asettuu tukemaan homoavioliittoja, silloin ryhdytään muuttamaan lakeja. Merkelin mukaan vielä ei sellaista yksimielisyyttä ole.

Youtube-tähti LeFloid haastatteli Merkeliä n. viikko sitten
Liittopresidentin haastattelu Irish Times -lehdessä
Koululaisryhmä kyselee merkeliltä, kanslerinviraston videoarkisto, avioliittoasia kohdasta 50 min eteenpäin

5 kommenttia

  • 1 / 5
  • MiccoK
  • 18.7.2015, 12.23
Saksassa ongelmana on erityisesti kristillisdemokraattien eli CDU:n baijerilainen sisarpuolue CSU. Se on uhannut lähteä hallituskoaliitiosta, mikäli rasa-arvoista avioliittoa edistetään. Ts. hieman samantyyppistä kiristystä kuin mitä Suomen kristillisdemokraatit harrastivat. Tosin CSU:n poliittinen voima on paljon suurempi.

Viimeistään seuraavien liittopäivävaaoien jälkeen uskon asian tulevan hallitusohjelmaan.
Saksassahan yhdenvertaisen avioliitto- ja adoptio-oikeuden kannatus on kansalaistutkimuksissa 75 % luokkaa, eli jopa suurempaa, kuin meillä Suomessa viime syksynä ja tuon perusteella myös Merlin puolueen ja baijerilais-sisarpuolueensa kannaattajien keskuudessa vähintään puolet kannattaa sitä myös. Mutta toimivatko noissakin puolueissa edustajat kannattajiaan vastaan.

CDU/CSU:lla vaikuttaa aika paljon se, että sen kannattajakunnassa on keskeisesti Saksan katolisia, joskin osin protestanttejakin.

"Angela Merkel on protestanttisen pappisperheen tytär." (hehän asuivat ja Merkel syntyi Hampurissa 1950-luvulla, mutta perhe muutti Itä-Saksaan Mereklin ollessa vauva ja Merkel kävi Länsi-Saksassa jälleen vasta reilut 3kymppisenä).

Voi kun nuo haastattelijat ovat sitten helläkätisiä ja ymmärtäväisiä umpi-uskovaisia kohtaan.

Olisihan oikeistolais-puolue kristillis-demokraattien johtajalle voinut sanoa:

kommunisti (ortodoksi) Stalin sorti homoja - haluaako Merkelin puolue olla kuin kommunistit?
ja samoilla linjoilla Putinin hallintoseurakunnankin kanssa?
(toki Merkel on entinen itä-saksalainen, joten protestanttis-kommunistinen aivopesu on voinut siellä juurtua syvään).

uskonlikaaja martti luther vihasi homoja ja juutalaisia - onko Merkel samaa mieltä protestantismin oppi-isä lutherin kanssa juutalaisista? vaiko eri mieltä? entä homoista?

Todella herkullista Merkeliltä olisi kysyä, mitä mieltä hän on martti lutherin ja sen aikalaisten näkemyksestä, että naisten paikka on kotona lapsia synnyttämässä ja kotia hoitamassa, kun taas yhteiskuntaelämä kuuluu miehille.

Merkelhän puolueessa ja valtioelämässä toimii lutherin häkemyksiä vastaan, joten mitenkäs niitä on voinut muuttaa?
Merkelillähän ei ole omia biologisia lapsi, vaan nykyisessä, toisessa avioliitossaan miehellään kaksi lasta miehen edellisestä avioliitosta.
Merkel itse on siis avioitunut kaksi kertaa ja hänellä on tavallaan adoptoituja lapsia, mutta molemmat asiat hän haluaa kieltää homopareilta.

Saksa toki pimittelee ja kipuilee vieläkin sitä että natsivallan johtajat olivat protestantteja ja katolisia ja natsismi oli äärikristillinen liike.
natsien kannattajakunta taisi imeytyä sittemmin lähinnä CDU/CSU:n riveiihin ja kannattajiksi. (natsien aikaanhan sosiaalidemokraattinen SPD oli kielletty puolue)

Sinälläänhän Saksassa on, tietääkseni nyt noiden oikeistolaisten CDU & CSU -puolueiden ja sosiaalidemokraattisen SPD:n yhteishallitus. Liberaalidemokraattinen FPD, josta oli aiemmin avoimesti homo ulkoministeri Saksan hallituksessa, taisi viime vaaleissa pudota kokonaan pois Saksan Liittopäiviltä.

Kommenttia muokattu: 18.07.2015 klo 18:28