Kangasniemen kirkkoherra kommentoi julkisesti saamaansa nimetöntä haukkumakirjettä

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 3

Etelä-Savossa Kangasniemellä kesäkuun lopulla järjestetyn pride-tapahtuman jälkimainingeissa Kangasniemen kirkkoherra Matti Tolvanen sai kirjeen, jossa hänen pahoitellaan puolustaneen "homoutta ja homoliittoja".

Kirkkoherra kommentoi saamaansa nimetöntä kirjettä Kangasniemen Kunnallislehdessä torstaina. Kirjeen allekirjoituksena oli teksti "Terveisin joukko pettämiäsi seurakuntalaisia. Nimettömyyden takia kirkkoherra päätyi vastaamaan kirjeessä esitettyihin syytöksiin julkisesti, "että väärät todistukset ja suoranaiset valheet oikenisivat ja ne eivät leviäisi".

Kirkkoherran mukaan kirjeessä sanotaan, että on "häpeällistä, surullista ja loukkaavaa joutua olemaan seurakunnassa, missä kirkkoherra katsoo oikeudekseen puolustaa homoutta ja homoliittoja".

- Minulla ei ole aavistustakaan siitä, milloin olisin puolustanut homoutta ja homoliittoja. Sen kyllä olen tuonut esiin, että homoilla on loukkaamaton ihmisarvo niin kuin jokaisella meistä on. Työttömän ei tarvitse työllistyä, että hän saisi ihmisarvon. Psyykkisesti sairaan ei tarvitse parantua, että hänellä oli ihmisarvo. Nuorisohuligaanin ei tarvitse ihmisarvon saadakseen ensin siivota tapojaan. Ja, homon ei tarvitse eheytyä, että hän voisi saada itselleen ihmisarvon., kirjoittaa kirkkoherra vastaukseksi.

Kirkkoherran avoimen kirjeen mukaan hänen saamassaan kirjeessä oli muitakin syytöksiä, jotka kirkkoherra kiisti: häntä syytettiin siunauksen antamisesta syntiä olevalle asialle sekä "luonnottomuuden synnin" hyväksymisestä käytöksellään, joka johti avioliiton häpäisyyn.

Kirjeen kirjoittajat olivat myös kirkkoherran mukaan todenneet, että "Kangasniemelle ei tule seuraavaa ns. sateenkaariväen kulkuetta, ei ainakaan niin, että seurakunta on siinä mukana".

Kirkkoherra totesi, että "seurakunta ei ollut mukana tänä kesänä pidetyn kulkueen järjestelyissä eikä millään tavalla vaikuttanut sen toteuttamiseen. Seurakunta ei jatkossakaan lähde mukaan kulkueen järjestelyihin".

Kirkkoherra myös muistutti kahdeksannesta käskystä: "Älä sano väärää todistusta lähimmäisestäsi".


Iltalehti kirjoittaa, että 27. kesäkuuta järjestetty Kangasniemi Priden kulkue sujui rauhallisesti, mutta alkukesästä tapahtuman järjestäjälle soitettiin prepaid-liittymästä ja uhattiin upottaa hänet järveen kivireppu selässä, mikäli tällainen kulkue järjestetään.

Myös Kristillisdemokraateista tammikuussa 2015 erotettu Juhani Starczewski kirjoitti sosiaalisessa mediassa tapahtumaa vastustavia kommentteja.

Kangasniemen kunnallislehti: Avoin kirje
Kangasniemi Pride vetää väkeä ja joutunut uskonnollismielisen paikallispoliitikon häiriköimäksi
Kangasniemen pride menestys
Iltalehti: Pride-siunaus suututti - kirkkoherralle nimetön kirje seurakuntalaisilta

3 kommenttia

Vastustajat pitävät hyvää huolta siitä, että Kangasniemellä on Pride myös ensi vuonna. Ehkäpä minäkin matkustan Kangasniemelle Pride-kulkueen jatkoksi.
Katsoin aiheelliseksi kiittää kirkkoherra Matti Tolvasta suoraselkäisestä toiminnasta. Lähetin hänelle asiasta sähköpostia.