Etelä-Korean ensimmäinen oikeusjuttu homoparin avioliitto-oikeudesta käynnistyi

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren

Eteläkorealainen miespari haastaa maan homoavioliittokiellon. Asiaa koskeva oikeudenkäynti käynnistyi maanantaina suljetuin ovin pääkaupungissa Soulissa, ja se on lajissaan maan ensimmäinen.

Elokuvaohjaaja ja hlbti-aktivisti Kim Jho Gwang-soo ja hänen elämänkumppaninsa Kim Seung-hwan järjestivät ensimmäisen julkisen samaa sukupuolta olevien välisen hääseremonian Soulissa syyskuussa 2013. Sen jälkeen pari anoi paikallisilta viranomaisilta avioliittonsa rekisteröimistä, mutta viranomaiset hylkäsivät rekisteröinnin vedoten maan perustuslakiin, joka tunnustaa vain naisen ja miehen välisen liiton.

Pari katsoo rajauksen olevan ristiriidassa lain kanssa, jonka mukaan avioliitto perustuu tasa-arvoisuuteen ja tahdon vapauteen.

Etelä-Koreassa homoseksuaaliset suhteet ovat sallittuja, joskaan ne eivät nauti minkäänlaista lain suojaa. Kim Jho Gwang-soo on Etelä-Korean harvoja tunnettuja avoimesti homoseksuaalisia henkilöitä. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin liittyvät asiat ovat eteläkorealaisessa yhteiskunnassa vaiettu asia, ja useimmat hltbi-vähemmistöihin kuuluvat salaavat asian. Myös kouluja on kielletty puhumasta hlbti-kysymyksistä.

PinkNews: Korea´s first ever equal marriage lawsuit has begun
Yle: Miespari taistelee avioliittonsa rekisteröimiseksi ensimmäisinä Etelä-Koreassa

Kommentoi juttua ja keskustele aiheesta